Sisustus

Näin teet parhaat kirpputorilöydöt – opi erottamaan aarteet

Anna vanhalle tavaralle koti kirpputorilta. Lue nämä vinkit ja teet parempia löytöjä!

Mistä voi tehdä löytöjä?

Vanhoja tavaroita voi etsiä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, vanhantavaran liikkeistä, nettihuutokaupoista ja -myyntisivustoilta, antiikki- ja keräilymessuilta ja Facebookin myyntiryhmistä.

Tartu tilaisuuteen, kun ystävät tai tuttavat tyhjentävät vinttejään ja varastojaan.

Jos remontoit vanhaa taloa, aarteet voivat olla remontoitujen pintojen alla. Seinistä levytysten takaa voi löytyä upeaa raakalautaa, vanha tapettiseinä, seinäpaneeleita tai suljettu oviaukko ovineen. Uusitun lattian alla voi olla alkuperäinen puulattia. Nämä elementit voivat nousta sisustuksen kruunuiksi.

Miten tumpelokin pääsee liikkeelle vanhojen tavaroiden kanssa?

Osta hyvässä kunnossa oleva vanha tavara ja yhdistä se sellaisenaan sisustukseesi. Tai käytä vanhaa tavaraa uudella tavalla.

Leveästä puuovesta saa esimerkiksi näyttävän sängynpäädyn kääntämällä sen poikittain. Aina keksinnöt eivät vaadi monimutkaista tuunausta ja erikoisosaamista.

Mitä kannattaa kunnostaa ja mikä kannattaa jättää rauhaan?

Kokopuisten tai ennestään maalattujen huonekalujen ja tavaroiden uudelleenmaalaus onnistuu aloittelijaltakin.

Sen sijaan ei kannata aloittaa itse antiikkihuonekalun tuunausta, jos haluaa säilyttää sen arvon. Myös lakattujen huonekalujen kunnostus vaatii ammattitaitoa. Lakatun huonekalun voi kuitenkin halutessaan maalata helposti.

Mistä tunnistaa hyvän löydön?

Tutki muun muassa materiaalia. Esimerkiksi kokopuiset kalusteet ovat kestäviä ja muokattavissa.

Kannattaa katsoa myös vanhoja metallisia laatikostoja ja kaapistoja, joita on tehty esimerkiksi sairaaloiden käyttöön. Ne ovat kestäviä ja pienet kolhut antavat esineelle vain lisää luonnetta.

Myös vanhat teollisuusvalaisimet ovat hyviä löytöjä, vaikka niihin voikin joutua uusimaan sähköistyksiä.

Huonekalut kannattaa kääntää ympäri ja tutkia myös niiden takapuoli. Silloin näkee mahdolliset leimat ja usein myös sen, onko tuotetta korjattu jo aiemmin.

Hyväkuntoinen puinen lipasto

Tuleeko vanhojen tavaroiden ostaminen halvemmaksi kuin uusien?

Ei välttämättä. Moni vanha huonekalu voi vaatia kunnostusta.

Uuden sähköistyksen, verhoilun tai lakkauksen teettäminen ei ole ihan halpaa, mutta jatkaa huonekalun elämää helposti vuosikymmenillä. Mieleinen tavara kannattaa korjata.

Toisaalta, jos löydät käyttökuntoisen vanhan huonekalun, sen ostohinta voi olla jo edullisempi kuin uuden kalusteen. Todennäköisesti se myös kestää käytössä pidempään hyvänä.

Mistä tietää, kuinka paljon vanhasta tavarasta kannattaa maksaa?

Vertailemalla ja seuraamalla hintoja netin myyntisivustoilla ja vanhan tavaran kaupoissa.

Haluttujen tuotteiden hinnat voivat olla korkeampia kuin muilla tuotteilla. Myös tuotteen ikä ja kunto vaikuttavat hintaan. Antiikkihuonekalu on usein kalliimpi kuin hyväkuntoinen 70-luvun huonekalu.

Karkeasti määriteltynä antiikkia ovat yli sata vuotta vanhemmat esineet. Vintagena pidetään joitain vuosikymmeniä vanhoja designtuotteita ja hyvälaatuisiksi tiedettyjä käyttötuotteita.

Miten saan selville huonekalun tai seinän alkuperäisen värisävyn?

Raaputa vanhasta maalipinnasta irti liuska maalia. Vie liuska maalikauppaan, jossa väristä voidaan selvittää sen NCS-värikoodi. Tämän koodin perusteella uusi maali osataan sävyttää samaan sävyyn.

Miten kunnostan vanhan tavaran?

Vanhat huonekalut ovat usein kokopuuta, jota on helppo maalata uudelleen.

Aloita maalaus hiomalla puun pinta kevyesti. Vanhaa maalipintaa ei tarvitse poistaa kokonaan. Riittää, että lohkeilleet maalikohdat hioo sileiksi ja karhentaa maalipinnan.

Pyyhi pinta kostealla, jotta hiontapöly lähtee. Pohjamaalaa tartuntapohjamaalilla. Pintamaalaa ohuelti 1–2 kertaa. Käytä maalia mieluummin liian vähän kuin liian paljon, jotta vältyt valumilta.

Vanhan tuolin maalausta

Lähteet: Sisustussuunnittelija Jaana Manner: rouvamanner.fi/. Raija Puukko ja Marjo Koivumäki: Ekodeko – sisusta kierrättäen (Atena 2011). Henna-Kaisa Sivonen: Mummoillen – henkisen mummon käsikirja (Gummerus 2015). Susanna Zacke ja Sania Hedengren: Kodin kaunis vintagetyyli (Mäkelä, 2015). Ympäristö.fi: Jokamiehen oikeudet

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/17.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin teet parhaat kirpputorilöydöt – opi erottamaan aarteet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.