Sisustus Tilaajille

Oiva Toikan värikkäissä lasitöissä oli rajana vain mielikuvitus

Oiva Toikka oli taiteilija, joka uskalsi poiketa pelkistetystä modernista linjasta.

Oiva Toikka (1931–2019) piti itseään ennemmin taiteilijana kuin muotoilijana. Hän käsitteli lasia omalla veistoksellisella tavallaan, ja väri ja koriste olivat hänelle yhtä tärkeitä kuin muoto.

Laajaan tuotantoon kuuluu myös rakastettuja käyttöastioita, kuten Kastehelmi, Pioni, Flora ja Fauna, mutta niissäkin pinnan kuvio on olennainen. Suomalaisessa designissa Toikkaa on verrattu Birger Kaipiaiseen, keramiikan koristeen puolustajaan: he molemmat uskalsivat poiketa pelkistetystä modernista linjasta.

Toikka syntyi Viipurissa. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisen oppilaitoksen keramiikkaosastolla ja työskentelikin jonkin aikaa Arabialla. Sitten hän hankki perheelleen elantoa kuvaamataidon opettajana ennen kuin sai paikan Nuutajärven lasitehtaalla 1963.

Hän piirsi mielellään jo lapsena, mutta hänen lasityönsä eivät perustuneet piirroksiin, vaan hän nautti ideoiden kokeilemisesta yhdessä lasinpuhaltajien kanssa. Kokeiluista syntyivät myös hänen lintunsa, joita tehtaan johto aluksi epäili. Linnut pääsivät tuotantoon, koska ne valmistuivat puhaltamalla, viemättä aikaa viimeistelimöstä.

Niistä kasvoi sarja, josta Toikka tunnetaan parhaiten. Moni tuntee myös hänen ehkä arkisimman työnsä, vaikkei tietäisikään sen suunnittelijaa: ravintoloissa yleisen korvallisen Krouvi-tuopin. 

Lue myös: Löytyykö kaapistasi arvokas Mariskooli? Näistä maljoista maksetaan satasia

1. Frutta

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.