Sisustus Tilaajille

Onko sinulla värillinen maljakko? Se saattaa olla haluttu keräilyesine!

Lasimaljakoissa näkyy suomalaisten muotoilijoiden monipuolinen kädenjälki. Osasta 1960–70-luvun maljakoista on tullut suosittuja keräilykohteita.

Kukkamaljakko voi olla elegantti tai humoristinen, pelkistetty tai koristeellinen. Maljakkoon voi asettaa kukkia tai maljakoista voi koota erilaisia asetelmia. Perintömaljakko muistuttaa suvusta, oma hankinta taas löytämisen ilosta. Hintahaitari on laaja. Ei ihme, että maljakoita on melkein joka kodissa.

Suomessa on valmistettu lasisia kukkamaljakoita melkein yhtä kauan kuin lasia ylipäätään. Niitä oli jo vuonna 1748 Somerolle perustetun Åvikin lasitehtaan alkuvuosien tuotannossa, kerrotaan Kaisa Koiviston ja Sirpa Westerholmin kirjassa Keräilijän aarteet – suomalaisia lasimaljakoita (WSOY 2011).

Puristelasimaljakon suunnittelijaa  ei tunneta. Muoto on viehättävästi epäsymmetrinen. Riihimäen Lasi, noin 1960-luku. 40 e.
Puristelasimaljakon suunnittelijaa ei tunneta. Muoto on viehättävästi epäsymmetrinen. Riihimäen Lasi, noin 1960-luku. 40 e. Kuva: Otavamedia

Aluksi maljakot olivat varakkaampien kotien koriste-esineitä. Suosittua oli esimerkiksi valkoinen luulasi. 1900-luvun alussa maljakot yleistyivät, ja ne oli usein koristettu maalauksin. Koristelu peitti lasimassan huonoa laatua. Samasta syystä maalauskoristelu palasi sota-ajan materiaalipulan aikaan.

Lue myös: Maljakkokeräilijän kotimaiset aarteet – halajatko sinä näitä 50- ja 60-lukujen design-maljakoita?

Maljakot saivat väriä ja uusia muotoja 

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.