Sisustus

Paavo Tynellin valaisimet palaavat: Gubi otti kaivatut klassikot uustuotantoon

Tanskalainen designyritys Gubi on ottanut uustuotantoon suomalaisen Paavo Tynellin valaisinklassikot.

Paavo Tynell (1890-1973) on suomalaisen valaisinsuunnittelun pioneeri ja kansainvälisesti tunnetuin valaisinmuotoillijamme. Tynell suunnitteli uransa aikana lukuisia valaisinmalleja sekä yksityiskoteihin että julkisiin tiloihin. Yksi Tynellin tunnetuimpia julkisia töitä on Helsingin lasipalatsin valaistuksen suunnittelu.

Messinkivalaisimet muistetaan

Parhaiten Tynell tunnetaan sotien jälkeen syntyneistä messinkivalaisimista, joista monet ovat klassikoita. Niitä vietiin aikoinaan myyntiin myös Yhdysvaltoihin ja varsinkin 1940- ja 1950-luvuilla Tynellin valaisimet olivat suosittuja Amerikassa. Tynellin valaisinten tunnusomainen piirre on usein metallikoristeiden ja rei’itysten aikaansaama valon ja varjon leikki.

Näyttävä, punnuksella varustettu A1965-valaisin on esitylty ensi kertaa vuonna 1948. Kuva .

Tanskalainen laadukas designbrändi Gubi on tuonut tänä keväänä uustuotantona markkinoille Tynellin valaisinmalleista viisi. Mallistoon kuuluu kaksi kattovalaisinta, pöytävalaisin, lattiavalaisin ja messinkinen seinävalaisin. Monesta mallista on saatavana useita eri värityksiä.

Ajatonta 1965-kattovalaisinta saa viidessä eri värissä. Kuva:

Tynellin alkuperäisiä valaisimia liikkuu ympäri maailmaa edelleen myös huutokaupoissa, antiikkiliikeissä ja vanhan tavaran liikkeissä. Ne ovat haluttuja keräilyesineitä ja hinnat nousevat usein korkeiksi.

Tyylikäs ja minimalistinen seinävalaisin on suunniteltu 1950-luvun alkupuolella. Kuva:

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paavo Tynellin valaisimet palaavat: Gubi otti kaivatut klassikot uustuotantoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.