Sisustus Tilaajille

Perinnemestari: Vanhan rakennuksen kunnostaminen onnistuu, kun kunnioittaa rakennusajan mittasuhteita

Rakennuksen harmonisista mittasuhteista ei ole yksiselitteistä sääntöä. Paras esikuva vanhan talon kunnostamiseen löytyy tutkimalla vanhoja kauniita rakennuksia, perinne­rakentamisen asiantuntija Hannu Rinne kertoo.

Arkkitehdit ovat yrittäneet yli kahden tuhannen vuoden ajan selvittää, mitkä olisivat kauniin rakennuksen mittasuhteet. Apuna on käytetty ihmisruumiin mittoja tai matemaattisia kaavoja, mutta lopullista vastausta ei ole löytynyt. Sellaista ei ole.

Suomalaisessa rakentamisessa mittayksikkö on ollut hirsi. Metsästä pihaan on saanut kohtuudella tuotua 4–6 metriä pitkän hirren, ja pienen mökin tai yhden huoneen seinän mitta on usein tämän verran.

Varhaisten hirsimökkien rakentajat pyrkivät tekemään kestävän ja käyttökelpoisen rakennuksen. Sellaisesta tulee luonnostaan sopivan tuntuinen.

Kunnollisessa suomalaisessa talossa on ponteva kivijalka (talo pysyy kuivana), korkeat seinät (tilaa huoneelle sekä ala- ja yläpohjan eristeille) sekä jyrkkä harjakatto (avovintti tuulettuu ja vesi valuu varmasti alas).

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinnemestari: Vanhan rakennuksen kunnostaminen onnistuu, kun kunnioittaa rakennusajan mittasuhteita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.