Sisustus

Perinnerakentaja Leo Lönnroth sairastui homeesta – uusi koti löytyi satavuotiaasta hirsitalosta

Leo Lönnrothin perheen ensimmäisen koti oli hometalo. Seuraavan kotinsa hän remontoi vanhaan hirsitaloon, alkuperäismenetelmillä.

”Ensimmäinen kotimme oli hometalo, joka sairastutti meidätkin. Siksi valitsimme seuraavan kotimme tarkkaan.

Lue myös: Helka ja Yrjö Koivisto muuttivat rapistuneeseen sukutaloon

Kätilön talo Kurikassa tuntui heti omalta. Se on luonnonmateriaaleista tehty yli satavuotias hirsitalo, joka vastasi myös visuaalisia toiveitamme.

Tein kaikki korjaukset alkuperäisillä ratkaisuilla, ei millään uusilla virityksillä. Aitous ulottui puun lisäksi kaikkeen muuhunkin, esimerkiksi pintakäsittelyaineisiin.

Leo Lönnrothin korjaamasta kodista ei enää erota, mikä on uutta ja mikä vanhaa.

Talon korjaus oli kuin aarteen etsintää. Käytimme vanhaa, kierrätimme ja etsimme muualta. Nyt kotimme on kokonaisuus, josta ei voi enää erottaa, mikä on tullut mistäkin.”

Ammatti: koristeveistäjä ja puuseppämestari

”Sain koristeveistäjän koulutuksen Jurvan maineikkaassa käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Pääsin koristeveistäjän harvalukuiseen ammattikuntaan ja läpäisin mestaritutkinnon, joka on suoraa jatkoa vanhalle kiltalaitokselle. Omaksuin sen tinkimättömän periaatteen, että mestarin arvo täytyy ansaita joka päivä uudelleen.

Perinnerakentajan kädessä oleva tatuointi jäi muistoksi Jurvan lakkautetusta koulusta.

Jurvassa näkyi puusta tekemisen romantiikka, jossa vain taivas on rajana tekemiselle. Kouluaikana verstas oli täynnä taitavia tekijöitä.

Jurvan koulu lakkautettiin 104 vuoden ikäisenä vuonna 2015. Nyt koulun verstaassa toimii enää muutama puuseppä.”

Perinnerakennusyritys markkinoi somessa

”Puuseppämestarina minun oli helppo siirtyä perinnerakentamiseen, koska se nojaa samalla tavalla puusepän työhön. Talo ja huonekalut olivat ennen vanhaan yhtä kokonaisuutta.

Kun kotitalon korjaus valmistui, olivat taito ja työkalut valmiina. Sana kiiri ja remonttimme kiinnosti muitakin, Ja perustin perinnerakennusyrityksen.’Työllistän nykyään seitsemän rakentajaa.

Korjaamme parhaillaan reissutyönä Mäntyharjun kirkkoa, mutta töitä on näkyvissä pitkälle tulevaisuuteen.

Kotitalon korjaus kouli Leo Lönnrothista perinnerakentajan.

Sosiaalinen media on ollut minulle loistava markkinointiväline. Uusien projektien kuvakansiot saavat kymmeniätuhansia klikkauksia jo parissa päivässä. Yksi talonsiirtoprojekti sai 56 000 klikkausta. Sitä puhelimen kilinää oli kiva seurata!”

Pohjanmaalla saa olla ylpeä itsestään

”Kurikka on meille hyvässä paikassa oleva sopivan kokoinen kaupunki. Täällä on positiivinen draivi vanhan korjaamiseen.Hyvä esimerkki on entiseen loistoonsa kunnostettu vanha rautatieasema. Se toimii nyt ravintolana, jossa meillä on vakiopöytä.

Muutin Pohjanmaalle Kotkasta, mutta minulla on pohjalaisia sukujuuria. Olen kokenut eteläpohjalaisen maakuntaidentiteetin vahvasti. Täällä asiat tehdään itse, eikä niitä oteta muualta annettuna. Yrittäminen on yhä pohjalainen unelma, eräänlainen täkäläinen american dream.

Pohjanmaalla saa olla myös rehellisesti ylpeä itsestään. Sitä ei pidetä omakehuna, jos sanoo olevansa hyvä jossain asiassa.”

Perinnerakentajan sielunmaisema on oma perhe

”Minulla oli visio, että haluan tyttöystäväksi vahvan pohjalaisen naisen. Olen nyt saanut elää sellaisen kanssa jo yksitoista vuotta.

”Vauhdikkaan yrittäjäelämän vastapainoksi on hieno tulla kotiin”, Leo Lönnroth sanoo. Myös puoliso Liina-Maaria on yrittäjä.

Liina-Maaria on neljännen polven eteläpohjalainen yrittäjä ja taiteen maisteri. Hänellä on oma yritys, vaatealan designia tekevä Tella Oy, joka jatkaa Teuvan Lakkitehtaan perinteitä. Seuraava tähtäin on mennä omalla mallistolla kansainvälisille markkinoille.

Vauhdikkaan yrittäjäelämän vastapainoksi on hieno tulla kotiin, jossa odottaa rakastava ihminen. Päivän tärkein tapaaminen on kotona ja siihen kannattaa panostaa. Juhlistamme kuohuviinillä hyviä hetkiä, pieniäkin arjen asioita.”

Juttu on julkaistu alun perin Maalla-lehdessä 8/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinnerakentaja Leo Lönnroth sairastui homeesta – uusi koti löytyi satavuotiaasta hirsitalosta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.