Sisustus

Ovatko nämä sisustuksen hittivärit vuonna 2022? Trendianalyytikon mukaan  globaalin värivaikuttajan valinta tuskin näkyy Suomessa

Trendianalyytikko Susanna Björklund uskoo, että kaipaamme epävarman ajan keskellä lämmintä ja kodikasta tunnelmaa. Tärkeintä kodin värien valinnassa on pysyä omalle tyylilleen uskollisena.

Sähäkkä sinivioletti, jossa on vivahdus punaista. Sellainen on tunnetun väri-instituutti Pantonen valitsema vuoden väri 2022. Pantone on nimennyt vuoden värin jo vuodesta 2000. Väri julkistetaan aina hieman ennen vuodenvaihdetta, ja se näkyy usein esimerkiksi tulevan vuoden muodissa ja sisustustuotteissa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön PANTONE (@pantone) jakama julkaisu

Ensi vuoden väri on nimeltään Very Peri, ja se on täysin uusi sävy Pantonen värijärjestelmässä. Kiehtovan värin on tarkoitus kuvastaa ”huoletonta itsevarmuutta ja uskaliasta uteliaisuutta”. Instituutti perustelee valintaansa sillä, että takana on pitkä eristyksen aikakausi ja meneillään on muutos. Värin on tarkoitus ruokkia mielikuvitusta ja auttaa näkemään tulevaisuus uudessa valossa.

Noinkohan tämä omaperäinen sävy tulee ensi vuonna valloittamaan suomalaisten kodit?

”Suomalaisille violetti on aina ollut vaikea väri, joten en usko, että se tulee kauheasti näkymään täällä”, sanoo trendianalyytikko Susanna Björklund.

Vaikea suhteemme violettiin voi osittain johtua historiallisista ja kulttuurillisista syistä. Esimerkiksi suomalaisissa perinnetaloissa ei juurikaan ole näkynyt liilan sävyjä. Silmämme ei siis ole tottunut siihen. Myös vaatesuunnittelijana toiminut Björklund kertoo, että se näkyy vaatteiden myyntitilastoissakin: meillä violetit vaatteet eivät yleensä ole olleet myyntimenestyksiä.

Jos talvionkukkaa muistuttavasta väristä innostuu, ehdottaa Björklund lisäämään sitä kotiin vaikkapa uudella sohvatyynyllä tai maalaamalla vanhan tuolin. Mikään ei tietenkään estä maalaamasta värillä kaikkia seiniä, jos siihen oikein tykästyy.

Björklund arvelee, että Suomessa tulevat näkymään sinivioletin sijaan ennemmin murretut sävyt, joihin voi yhdistää aavistuksen verran jotakin räväkkää väriä.

”Jos on vaikka kermatoffeen väriset seinät, jotka ovat melko rauhalliset, voi sohvalle laittaa yhden neonvihreän tai tumman syreeninpunaisen tyynyn. Niin lopputulos näyttää uudelta.”

Björklund muistuttaa, että trendien seuraamisen sijaan kannattaa olla uskollinen omalle tyylilleen. Makumieltymykset kun muuttuvat verrattain hitaasti.

”Jokaisen pitäisi kunnioittaa omaa makuaan ennemmin kuin trendejä ja ympäröidä itsensä niillä väreillä, joista tykkää.”

Björklund uumoilee seuraavien sävyjen olevan pinnalla suomalaisten sisustuksessa vuonna 2022:

Lämmintä tunnelmaa ruskeilla

Koronatilanne on oletettavasti hidastanut trendien vaihtumista. Erilaiset ruskean sävyt ovat olleet tekemässä paluuta pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Niistä nähdään esimerkiksi kylmää suklaanruskeaa ja herkullista toffeeta. Myös kotimaisen maalivalmistaja Tikkurilan valinta vuoden 2022 väriksi on ruskea, tarkemmin ottaen lämmin, punertava ruskea.

”Olemme eläneet ja elämme edelleen epävarmuuden aikakautta koronan ja yllättävien maailmantapahtumien, kuten brexitin, myötä. Näkisin, että se on vaikuttanut ihmisten perusturvallisuuden tunteeseen, ja ihmiset ovat kenties siksi alkaneet tehdä kodeistaan kodikkaampia”, Bjöklund pohtii.

”Toisaalta väritön ja minimalistinen skandinaavinen tyyli on alkanut tulla tiensä päähän jo monta vuotta sitten.”

Ruskeilla sävyillä kotiin saadaan lämmintä tunnelmaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Tikkurila (@tikkurila_suomi) jakama julkaisu

Ruskean sävyt ovat sen verran hillittyjä, että Björklund arvelee niitä näkyvän sisustustyynyjen ja muiden pienempien yksityiskohtien lisäksi seinäpinnoissakin. Muovisiin esineisiin ruskea tai beige ei Björklundin mielestä sovi.

”Värien ja materiaalien yhteensopivuus on yksi asia, jota voi miettiä.”

Vihreät tuovat luonnon kotiin

Björklund nostaa esiin erilaiset vihreän sävyt ruohonvihreästä rusehtavaan oliiviin ja vaaleampiin sävyihin. Vihreiden joukkoon kuuluvat myös monien yhdysvaltalaisten ja brittiläisten toimijoiden ensi vuoden värit.

Björklund ajattelee, että vihreä kuvastaa kaipuutamme luontoon.

”Vihreät sävyt ovat tuntuneet hyvältä jo pitkään. Voidaan leikkiä ajatuksella, että se on vastatrendi digitaalisuudelle. Olemme nyt tehneet digiloikan.”

Maailmalla povataan nousua etenkin harmahtavalle salvianvihreälle. Samantapaisten vaaleahkojen vihreiden voi odottaa Suomessakin päätyvän myös seinille. Jos ajatus houkuttaa, mutta silti jännittää, Björklund vinkkaa kokeilemaan hyvin hilllittyä, vaaleaa versiota mieleisestään väristä.

”Vaikka vihertävänharmaa seinä voi jossain valossa näyttää suurin piirtein valkoiselta, toisessa valossa väri näkyy.”

Sen sijaan vahvempia vihreitä, kuten smaragdia, Björklund ei usko juuri päätyvän seinäpintoihin, mutta vihreitä huonekaluja on ollut mallistoissa jo pidemmän aikaa.

”Vihreä sopii esimerkiksi klassikkotuoliin. Ja voimakaskin vihreä näyttää hyvältä vaikka samettisessa nojatuolissa. Pieni sohvapöytäkin voi olla hauskan näköinen voimakkaamman värisenä.”

Viininpunaista mausteeksi

Viininpunainen kuuluu niin ikään murrettuihin sävyihin. Sitä Björklund pitää jo klassikkona käytännön syistä. Se kun on matalan kynnyksen väri.

”Viininpunainen sopii aika monen värin kanssa, mutta se on kuitenkin selkeästi väri. Sillä saa halutessaan tuotua väriä kotiin helposti, ja ilman että se kuitenkaan hyppää silmille.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ovatko nämä sisustuksen hittivärit vuonna 2022? Trendianalyytikon mukaan  globaalin värivaikuttajan valinta tuskin näkyy Suomessa

Lila

Minulla on ollut syreeninlilat seinät makkarissani jo 15 vuotta. Neljäs asunto nyt ja maalaan nämäkin. Violetteja on montaa sävyä, ei pelkästään violetti ja retliini. Värillä on viilentävä vaikutus, kun muutoinkin nukun viileässä.

Väristi

Tuolla juuri mennään metsään, kun aletaan viime metreillä himmailemaan. Jos haluat siniset seinät, niin maalaa ihan rohkeasti sinisellä eikä millään hailakalla baby bluella. Ja tämä ainainen sohvatyynyistä jankuttaminen! Kohta on joka iikalla kaapit täynnä edellisvuosien trendiväreissä hehkuvia sohvatyynyjä, jotka muuttuvat muodista mentyään lähinnä tekstiilijätteeksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.