Tässä on Suomen kaunein mökki! Voiton vei yllättäen sähkötön ja vedetön hirsimökki – ”Ristiriitainen äänestystulos”

Perinteinen mökki vailla sähköä saati vettä keskellä Lapin erämaata. Suomen kaunein koti -ohjelman voittaja oli sekä tuomareille että asukkaille yllätys.

Lapissa Pelkosenniemellä sijaitsee Suomen kaunein mökki. Ainakin näin on, jos katsoo Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman äänestyksen tulosta.

Voittajamökki Pessin piilo on perinteisin menetelmin rakennettu hirsimökki keskellä erämaata. Mökissä ei ole vettä saati sähköjä eikä naapureita ei ole lähimain. Mökki erottuu perinteikkyydellään kisan muista mökeistä, joiden joukossa oli hulppeitakin designtaloja.

Voitto olikin yllätys toimittaja Hanna Sumarille, joka toimi yhtenä ohjelman tuomareista.

”Tämä on ristiriitainen äänestystulos siksi, että harva toteuttaa tuollaisen mökkiunelman. Harvoin kuulee, että rakennanpa erämökin Lapin erämaahan. Mutta sitä äänestetään kuitenkin.”

Sumari on nähnyt äänestäjien kirjoittamia kommentteja, joissa on perusteltu valintaa Pessin piilon täydellisellä rauhalla. Sumari arvelee, että rauha vetoaa kiireistä elämää pääkaupunkiseudulla eläviin ihmisiin, myös Sumariin itseensä.

”Voittajamökki on aivan fantastinen. Siellä on täydellinen hiljaisuus ja rauha. Rakennukset, kuten kammit ja savusaunat, istuvat hyvin fantastiseen ympäristöön. Kokonaisuus on kaunis”, Sumari hehkuttaa.

Suomen kaunein koti: Kesämökit -kisan voittaja Pessin piilo

Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman voittaja Pessin piilo on rakennettu perinteisin menetelmin 1990-luvun alussa. Kuva: MTV3

Suomen kaunein koti: Kesämökit -kisan voittaja Pessin piilo

Mökissä kokkaillaan puuhellalla. Vanha hella sai tuomaristolta paljon kehuja. Kuva: MTV3

Lue myös: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

Suomen kauneimman mökin asukkaat yllättyivät voitosta

Vaikka Pessin piilo on omistajilleen Heidi Jyrkälle ja Christoph Hermlelle unelmien mökki, he eivät osanneet arvata, että näin perinteinen mökki sopisi muidenkin ihanteisiin.

”Oli se aika uskomatonta. Minusta tuntui, että meidän mökkimme on niin erilainen, että mahtaakohan se saada ääniä. Emme me ihan sitä uskoneet”, Heidi sanoo.

Heidi ja Christoph muuttivat Pessin piiloon pari vuotta sitten. He asuvat erämökissä talvet ja käyvät Pyhätunturilla hiihtokeskuksessa töissä. Kesiksi he muuttavat Rovaniemelle muiden töiden perässä ja vuokraavat mökkiä lomalaisille.

Mutta elämä tällaisessa mökissä ei sovi lomalaiselle, joka haluaa makoilla auringossa. Askareita riittää vuoden ympäri. Mökki lämmitetään puulla, ja vesi haetaan kaivosta tai suosta. Talvella kaksi kilometriä pitkä mökkitie täytyy aurata viikoittain.

”Eihän se arki täällä metsän keskellä helppoa ole. Mutta meille arkiaskareet tuovat rauhallisuutta. Tämä on paikka, jossa sielu lepää. Ei ole mitään teollista, vaan ihan oikeasti puuta ja luontoa.”

Christoph Hermle, Heidi ja Henna Jyrkkä

Saksalais-ranksalainen Christoph Hermle on asunut Suomessa viisi vuotta. Siskokset Heidi ja Henna Jyrkkä ovat kotoisin Kokkolasta Keski-Pohjanmaalta. Hennakin asui mökissä viime talven. Kuva: MTV3

Palkintorahat käytetään kunnostukseen

Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman voittajamökin asukkaat saavat palkintona 10 000 euroa sisustushaaveiden toteuttamiseen. Heidi ja Christoph aikovat käyttää rahan Pessin piilon kunnostukseen. Mökkiä ei ole 30 vuoden aikana peruskorjattu koskaan.

”Aikomus on pitää mökki saman näköisenä ja laittaa paikkoja kuntoon niin, että toiset 30 vuotta menevät helposti”, Heidi sanoo.

Kiireellisin korjaustyö on mökin suoristaminen ja saunan katon uusiminen. Sitten siirrytään pitkospuiden korjaukseen ja puuvajan suoristamiseen. Eikä tekeminen todennäköisesti lopu tähän.

”Korjaustöitä on älyttömästi. Raha hupenee varmasti pian, mutta nyt on jotain mistä aloittaa.”

Lue myös: Hanna Sumari paljastaa, mikä pudottaa pisteitä Suomen kaunein koti -ohjelmassa – yksi asia puuttuu aika usein

Pessin piilo

Polttopuita säilytetään suloisessa vajassa, jonka katolla kasvaa puita. Kuva: MTV3

Pessin piilo

Mökiltä menee pitkospuut suolle, jossa voi pulahtaa uimaan. Kuva: MTV3

Juttua on korjattu 14.6.2022 klo 9:20: Jutussa kerrottiin aiemmin, että mökillä aurataan melkeinpä päivittäin. Auraus tehdään viikoittain.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tässä on Suomen kaunein mökki! Voiton vei yllättäen sähkötön ja vedetön hirsimökki – ”Ristiriitainen äänestystulos”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X