Tahrat pois pyykistä

Vaatteisiin ilmestyy usein monenlaisia tahroja. Näin saat pyykin hohtavaksi!

Ruoho: Esikäsittele tahra tahranpoistoaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai entsyymipitoisella valkopesuaineella ja pese entsyymipitoisella pyykinpesuaineella.

Rasvatahrat: Rasva ja öljytahrat sekä rasvaa sisältävien elintarvikkeiden, kuten jäätelön, majoneesin ja öljykastikkeen, jättämät tahrat esikäsitellään käsiastianpesuaineesta ja vedestä valmistetulla pesuaineliuoksella, tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Hankaa ja anna vaikuttaa. Pese vaate entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa sallitussa lämpötilassa. Pesulassa rasvatahrat, myös paksut koneöljytahrat, lähtevät kemiallisessa pesussa.

Pihka: Laita vaate pakastimeen ja raaputa pihka irti. Voit myös liuottaa pihkatahraa denaturoidulla spriillä (Sinol), huuhtele vedellä ja pese pyykinpesuaineella mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. Kemiallisessa pesussa pihka irtoaa vaatetta kuluttamatta.

Noki, hiili ja tuhka: Ravistele tai harjaa hiilipöly pois, huuhtele tahrakohta ja pese vaate pyykinpesuaineella korkeimmassa sallitussa lämpötilassa tai käsin hangaten nestemäisellä pesuaineella. Jos savun haju ei lähde, vaatteen voi pestä pesulassa neutralisointiaineella.

Voikukka: Hiero tuoreeseen tahraan nestemäistä pyykinpesuainetta tai tahranpoistoainetta, hankaa ja huuhtele. Toista käsittely tarvittaessa ja pese vaatevalkopesuaineella korkeimmassa sallitussa lämpötilassa. Vanhaan tahraan voi kokeilla denaturoitua spriitä.

Linnun uloste: Esikäsittele tahra entsyymipitoisella aineella ja pese normaalisti. Voit myös kokeilla liottaa tahraa vesi-etikkaliuoksessa (1:1) ja huuhdella vaate käsittelyn jälkeen haalealla vedellä hyvin.

Mustikka: Esikäsittele tuoreena käsiastianpesuaineella ja kuumalla vedellä ja pese valkopesuaineella korkeimmassa sallitussa lämpötilassa. Huuhtele kuivunutta tahraa kylmällä vedellä ja esikäsittele nestemäisellä pyykinpesuaineella ennen pesua. Tarvittaessa valkaisu, jos sallittua.

Punajuuri ja porkkana: Hiero tuoreeseen tahraan käsiastianpesuainetta ja huuhtele kuumalla vedellä. Esikäsittele tahra tahranpoistoaineella tai nestemäisellä pyykinpesuaineella ja pese valkopesuaineella korkeimmassa sallitussa lämpötilassa. Tarvittaessa valkaisu, jos sallittua.

Ketsuppi, tomaatti ja tomaattikastike: Esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella tai huuhtele haalealla vedellä. Lämmin vesi polttaa tomaattipohjaiset tahrat kankaaseen. Pese pesukoneessa valkopesuaineella.

Sinappi: Huuhtele tahra tuoreeltaan haalealla vedellä ja laita siihen käsiastianpesuainetta. Pese vaate entsyymipitoisella pesuaineella.

Lue myös:
10 vinkkiä tahranpoistoon
Punaviinitahra pois
Pyykinpesun ABC

Lähteet: Marttaliitto ja SOL Pesupalvelut

Teksti: Mari Harjula

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Laura Tuomela

Keskustelu

  1. vanhaemäntä

    Käyttäkää HOMCARE tuotteista SWIPEA ja 30/40 tulee kaikkein halvinta ja säästää vaatteita ja koneita:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti