Sisustus

Tapetointi piristää kotia

Värikkäät tapetit valtaavat valkoisia seiniä. Romanttiset kukkakuosit ja rohkeat geometriset kuviot ovat nyt sisustajien suosiossa.

Tapetti sopii monenlaiseen sisustamiseen. Yksivärinen käy kaikkiin tiloihin, sillä se ei riitele muun sisustuksen kanssa, vaikka tekstiilit ja huonekalut olisivat värikkäitä tai seinillä olisi paljon taidetta.

Suuret kuviot sopivat avariin tiloihin tai yksittäiselle seinälle. Pienikuvioinen sallii kirjavat tekstiilit ja näyttävät huonekalut suurikuvioista paremmin.

Nykyään laadukkaita, pesua kestäviä tapetteja käytetään myös keittiössä. Välitilassa tapetin voi peittää lasilla tai akryylimuovilevyllä, jolloin pinta näyttää yhtenäiseltä, mutta ronskinkaan kokin roiskeista ei kannata huolestua.

Huomioi tapetteja valitessasi myös talon ja muun sisustuksen tyyli, varsinkin, jos se on hyvin selkeä. Jugendtalon henkeä ei kannata pilata rokokootapeteilla.

Laatuja on paljon

Paperitapetti on tapeteista perinteisin ja yhä yleisin. Hengittävyytensä ansiosta se sopii myös saneerauskohteisiin, joissa seinistä ei saa tehdä liian tiiviitä. Vahvuuksia on useita, ja laadukkaimmat pinnat kestävät myös kostealla pyyhkimistä. Paperitapetin tausta liisteröidään ja vuotien annetaan vettyä ennen kiinnitystä.

Liisteröiminen ei kuitenkaan ole enää ainoa kiinnitysmenetelmä. Esimerkiksi ruotsalaisen Duron mallistossa on esiliisteröityjä paperipohjaisia, akrylaattipintaisia tapetteja. Vuodat vain kastellaan vedellä täytetyssä kaukalossa ja nostetaan vettymisen jälkeen seinälle.

Joissakin tapauksissa liisterin voi levittää suoraan seinälle. Menetelmää käytetään muun muassa venymättömien EasyUp-, Stabilit- ja QuickUp -tapettien kiinnityksessä. Niiden ei tarvitse vettyä, eikä niitä tarvitse leikata vuodiksi, vaan rulla pannaan tarkoitusta varten suunniteltuun laatikkoon, josta tapettia nostetaan liisteröidylle seinälle sopiva pala. Kuiva tapetti painellaan seinään lastalla.

Koska eri tapettilaatujen pinta- ja pohjamateriaalit voivat olla hyvinkin erilaisia ja yhdistelmiä on useita, rullan kiinnitysohjeita kannattaa noudattaa tarkasti.

Kohokuvioita seinälle

Kohokuvioinen tapetti peittää seinän pienet epätasaisuudet. Paperipohjainen struktuuritapetti kestää pesua muttei hankausta.

Maalattava tapetti on seinää silottava tapettipohja, joka viimeistellään sisustusmaalilla. Myös siinä on struktuuripinta, ja sitä voidaan käyttää myös kosteissa tiloissa, kun valitaan kosteutta kestävä maali. Pintakuvioituun, maalattavaan lasikuitutapettiin eivät pysty edes kissan kynnet. Kuoseja on ruodoista ruutuihin.

Boordit ovat menettäneet suosiotaan, koska tapettien oma kuvio- ja värikirjo on nyt niin runsas. Sen sijaan 1970-luvulla yleistyneet maisema- eli fototapetit ovat taas löytäneet tiensä koteihin. Fototapetin voi teettää myös itse otetusta valokuvasta.

Tapetin ostajan muistilista

Laura Ashley Boråstapeter Eco Wallpaper Lauritzon’s Maricken Photowall Seinäruusu Tapettitalo Värisilmä

Teksti Paula Herranen, kuvat Norman Ojanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tapetointi piristää kotia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.