Tapetointi piristää kotia

Värikkäät tapetit valtaavat valkoisia seiniä. Romanttiset kukkakuosit ja rohkeat geometriset kuviot ovat nyt sisustajien suosiossa.

Tapetti sopii monenlaiseen sisustamiseen. Yksivärinen käy kaikkiin tiloihin, sillä se ei riitele muun sisustuksen kanssa, vaikka tekstiilit ja huonekalut olisivat värikkäitä tai seinillä olisi paljon taidetta.

Suuret kuviot sopivat avariin tiloihin tai yksittäiselle seinälle. Pienikuvioinen sallii kirjavat tekstiilit ja näyttävät huonekalut suurikuvioista paremmin.

Nykyään laadukkaita, pesua kestäviä tapetteja käytetään myös keittiössä. Välitilassa tapetin voi peittää lasilla tai akryylimuovilevyllä, jolloin pinta näyttää yhtenäiseltä, mutta ronskinkaan kokin roiskeista ei kannata huolestua.

Huomioi tapetteja valitessasi myös talon ja muun sisustuksen tyyli, varsinkin, jos se on hyvin selkeä. Jugendtalon henkeä ei kannata pilata rokokootapeteilla.

Laatuja on paljon

Paperitapetti on tapeteista perinteisin ja yhä yleisin. Hengittävyytensä ansiosta se sopii myös saneerauskohteisiin, joissa seinistä ei saa tehdä liian tiiviitä. Vahvuuksia on useita, ja laadukkaimmat pinnat kestävät myös kostealla pyyhkimistä. Paperitapetin tausta liisteröidään ja vuotien annetaan vettyä ennen kiinnitystä.

Liisteröiminen ei kuitenkaan ole enää ainoa kiinnitysmenetelmä. Esimerkiksi ruotsalaisen Duron mallistossa on esiliisteröityjä paperipohjaisia, akrylaattipintaisia tapetteja. Vuodat vain kastellaan vedellä täytetyssä kaukalossa ja nostetaan vettymisen jälkeen seinälle.

Joissakin tapauksissa liisterin voi levittää suoraan seinälle. Menetelmää käytetään muun muassa venymättömien EasyUp-, Stabilit- ja QuickUp -tapettien kiinnityksessä. Niiden ei tarvitse vettyä, eikä niitä tarvitse leikata vuodiksi, vaan rulla pannaan tarkoitusta varten suunniteltuun laatikkoon, josta tapettia nostetaan liisteröidylle seinälle sopiva pala. Kuiva tapetti painellaan seinään lastalla.

Koska eri tapettilaatujen pinta- ja pohjamateriaalit voivat olla hyvinkin erilaisia ja yhdistelmiä on useita, rullan kiinnitysohjeita kannattaa noudattaa tarkasti.

Kohokuvioita seinälle

Kohokuvioinen tapetti peittää seinän pienet epätasaisuudet. Paperipohjainen struktuuritapetti kestää pesua muttei hankausta.

Maalattava tapetti on seinää silottava tapettipohja, joka viimeistellään sisustusmaalilla. Myös siinä on struktuuripinta, ja sitä voidaan käyttää myös kosteissa tiloissa, kun valitaan kosteutta kestävä maali. Pintakuvioituun, maalattavaan lasikuitutapettiin eivät pysty edes kissan kynnet. Kuoseja on ruodoista ruutuihin.

Boordit ovat menettäneet suosiotaan, koska tapettien oma kuvio- ja värikirjo on nyt niin runsas. Sen sijaan 1970-luvulla yleistyneet maisema- eli fototapetit ovat taas löytäneet tiensä koteihin. Fototapetin voi teettää myös itse otetusta valokuvasta.

Tapetin ostajan muistilista

  • Mittaa tapetin menekki. Rullassa on yleensä 10 metriä 53 cm:n levyistä tapettia. Jos huonekorkeus on vaikka 2,40 m, rullasta saa neljä vuotaa.
  • Ota huomioon kuvioiden kohdistus – mitä suurempi kuvio, sitä suurempi hävikki. Tarkista kuvion korkeus (kertautumisväli), sillä se voi vaihdella muutamasta sentistä kymmeniin sentteihin. Suurikuvioisesta tapetista jää usein hukkapaloja.Tarkista rullien etiketeistä, että ne ovat samaa valmistussarjaa, sillä värisävyt saattavat vaihdella eri sarjoissa.
  • Lue etiketti tarkasti ja valitse liima tai liisteri sen mukaan. Lue myös liiman tai liisterin ohjeet hyvissä ajoin – jotkin liisterit sekoitetaan jo edellisenä päivänä.
  • Tapettimallin etsimisen voit aloittaa internetistä. Useimmilla liikkeillä on hyvät nettisivut, joilla malleihin voi tutustua. Kokeile vaikka näitä:

Laura Ashley
Boråstapeter
Eco Wallpaper
Lauritzon’s
Maricken
Photowall
Seinäruusu
Tapettitalo
Värisilmä

Teksti Paula Herranen, kuvat Norman Ojanen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tapetointi piristää kotia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X