Sisustus

Tatun ja Lauran kodissa värejä käytetään mestarillisesti – rahaa remonttiin meni 72 000 euroa

Muutto askeleen kauemmas kantakaupungista mahdollisti Tatulle ja Lauralle kodin, jossa on toivottua tilaa vieraille, unelmien keittiölle ja vehreydelle. Kodin sävypaletti inspiroitui kodin ympäristöstä.

Kun Helsingin Munkkivuoressa sijaitsevan neliön ikkunoista katsoo ulos, asuntoa kehystää vaahteroiden, tammien ja lehmusten vehreys, kolmeen ilmansuuntaan. Se teki välittömän vaikutuksen Tatu Blomqvistiin ja Laura Mustoseen, kun he menivät katsomaan myyntiin tullutta perheasuntoa.

”En ole ikinä ennen asunut Helsingissä niin, että ikkunoista näkyy pelkästään puita. Se tekee asunnosta pesämäisen”, Tatu sanoo.

Edelliset asukkaat olivat viihtyneet vuodesta 1962

Kolmihenkinen helsinkiläisperhe asui Meilahdessa. He eivät aktiivisesti etsineet uutta kotia, mutta kun hakuvahti kilahti isommasta asunnosta, he menivät katsomaan. Vanha koti oli jo jäämässä ahtaaksi, joten asuntokauppojen myötä perhe sai enemmän oleskelutilaa sekä erillisen keittiön ja työhuoneen.

Diili oli kannattava: isompaan muuttaminen onnistui lähes samaan hintaan, millä aiempi, lähempänä keskustaa sijainnut kolmio saatiin myytyä.

Uusi koti oli kuolinpesä, jossa edelliset asukkaat olivat viihtyneet vuodesta 1962 asti. Kun perhe muutti asuntoon, hämmentävänä yllätyksenä tuli, että todella moni naapuri olikin jo vieraillut heidän kodissaan.

”Edellinen asukas tykkäsi kutsua kylään paljon vieraita. Meillä oli tupareissakin naapureita, jotka olivat käyneet asunnossa aiemmin. Tämä on monille tuttu paikka”, Tatu kertoo.

Lue myös: Artisti Irinan upea koti on sisustettu hyvällä fiiliksellä ja siivotaan aina maanantaisin

Koti haluttiin remontoida omannäköiseksi

Aiempiin koteihin Tatu ja Laura olivat tehneet pientä pintaremppaa, mutta selkeä toive seuraavalle kodille oli, että sen voisi tehdä kokonaan omanlaiseksi. Asunto myös kaipasi päivitystä edellisen asukkaan jäljiltä.

”Tykkäämme todella paljon miettiä värejä, materiaaleja ja muita ratkaisuja. En tiedä, olisimmeko ostaneet tätä, jos se olisi ollut rempattu”, Laura sanoo.

Tatu ja Laura päättivät suunnitella kaiken itse. Valitsemiinsa materiaaleihin ja muihin ideoihin he kysyivät mielipidettä usealta henkilöltä lähipiiristä. Etenkin heiltä, joiden makuun he luottivat.

”Visiomme oli niin selvä, että sisustussuunnittelijan palkkaaminen ei tuntunut tarpeelliselta.”

Lue myös: Mikä koti! Roosa ja Toni löysivät unelmiensa torpan huutokauppasivustoilta – ostopäätöksen sinetöi upea tontti

Lisävessa ovea siirtämällä

Vuoden 2023 alussa alkoi koko asunnon kattava remontti, joka valmistui syksyllä. Budjetti oli 60–80 tuhatta euroa, ja lopulta rahaa meni 72 tuhatta.

Ainut iso rakenteellinen muutos tehtiin kylpyhuoneessa. Ennen remonttia asunnossa oli vain yksi pikkuvessa, mutta kylpyhuoneen oven paikkaa siirrettiin niin, että tila saatiin jaettua kylpyhuoneeksi ja toiseksi vessaksi.

Tatu ja Laura halusivat tehdä paljon myös itse. He poistivat tapetit, maalasivat ja tekivät purkutyöt – loput jätettiin ammattilaisille. Eniten aikaa vei kuitenkin suunnittelutyö. Heidän mielestään onnistuneen remontin salaisuus on huolellinen harkinta.

”Olemme aikamoisia jahkaajia. Teimme kaiken maailman moodboardit sekä testailimme ja vertailimme sävyjä”, Laura sanoo.

Lue myös Anna.fi: Katriinan ja Olavin uskomaton rakennusurakka – autiotalosta tuli unelmakoti Saimaan rannalle

Koti, johon voi kutsua vieraita

Koska asunto on hyvin valoisa, se antoi mahdollisuuksia värien käyttöön. Tatu ja Laura olivat yksimielisiä siitä, että ulkona vallitsevaa vehreyttä haluttiin tuoda myös sisustukseen: seiniin valittiin vihreää sävyä, kylpyhuoneeseen ja keittiöön tammea.

”Näin sisätila on sopuisa näkymän kanssa. Valkoista seinää ei ole muualla kuin keittiössä.”

Tatu ja Laura tunnustavat olevansa ahkeria kyläilijöitä. He tykkäävät kestittää myös kotonaan paljon vieraita, ja se olikin yksi keskeinen syy tämän asunnon ostamiseen. Aiempaan kotiin ei juuri mahtunut ystäviä ja perhettä kylään.

”Meidän lapsuutemme perheet ovat olleet todellista kyläilijäkansaa. En usko, että olisimme nähneet näin paljon vaivaa sisustukseen, ellemme tykkäisi kutsua niin paljon vieraita kylään”, Tatu sanoo.

Lue myös: Arto, 51, kutsuu ahkerasti vieraita yksiöönsä – miksi iso osa suomalaisista häpeää kotiaan eikä kutsu kyläilijöitä?

Tässä kodissa on vihdoin haaveiden keittiö

Kodin sisustus on rakentunut kirppislöytöjen ja perittyjen kalusteiden ympärille. Vain sohva on hankittu uutena Interfacelta. Tatun isä on kuvataiteilija ja äiti keraamikko, joten kodissa olevaa taidetta on valunut heille suoraan lähipiiristä.

Tatu oli itse eniten tarkka keittiön remontoinnista, sillä hän on intohimoinen kokkaaja.

”Haaveenani on ollut omistaa kerran elämässä sellainen keittiö, jossa ei tarvitse miettiä, kuinka täällä ei pysty tekemään jotain”, Tatu sanoo.

Keittiössä perhe päätti panostaa keraamiseen tasoon. Vaikka se oli kallis satsaus, molemmat toivoivat tasoa, jota ei tarvitse varoa kokatessa.

Tässä kodissa uutuutena tuli myös erilliskeittiö, joka on monelle kodinostajalle punainen vaate. Aiemmissa kodeissa Tatulla ja Lauralla oli aina ollut tupakeittiö, mutta tällä kertaa he päättivät antaa mahdollisuuden erilliskeittiölle.

Pienellä Artekin ruokapöydällä varustettu erilliskeittiö on kuitenkin osoittautunut positiiviseksi yllätykseksi. Nyt se on perheen lempipaikka kodissa.

”Pieni pöytä on kovassa käytössä, sillä kolmihenkinen perheemme jää sen ääreen ruokailemaan. Ikkunan ääressä on myös todella mukava nauttia aamukahvia”, Tatu sanoo.

Juttu on julkaistu Dekossa 6/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tatun ja Lauran kodissa värejä käytetään mestarillisesti – rahaa remonttiin meni 72 000 euroa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.