Sisustus

Tehosteseinä luo kodin tunnelman – 4 inspiroivaa ideaa tehostevärin valintaan

Tehosteseinä sopii raikkaan valkoisen tai sävykkään sielunsiskon pariksi. Näillä vinkeillä valitset kotiisi sopivan tehostevärin seinään.

Tehosteseinä on helppo tapa tuoda kotiin väriä ja kontrastia. Väriä voi vaihtaa sitä mukaan, kaipaako kotiin piristystä vai rauhoittavaa sävymaailmaa. Uusi maalikerros levittyy helposti edellisen päälle.

Lue myös: Nämä 4 seinän väriä trendaavat nyt –  Helena Karihtala listaa kevään halutuimmat sävyt

Suomalaisissa kodeissa tehosteseiniä näkee etenkin lastenhuoneissa, jossa huoneen ilmettä halutaan vaihdella lapsen vaihtelevien mieltymysten mukaan. Myös kylpyhuoneissa suihkun puoleinen seinä saatetaan laatoittaa eri värisillä tai kuvioidulla laatoilla.

Tehosteseinä maalataan sävykkäämmällä, tummemmalla tai kirkkaammalla sävyllä kuin kodin muut seinät.

Tehosteseinä eteisessä.
Tehosteseinä voi olla väriltään erottuva ja rohkea tai sävysävyyn sisustuksen kanssa. Neutraalin valkoisen seinän vierelle sopivat kaikki mahdolliset tehostevärit. Kuva: Mirva Kakko / OM Arkisto

Lue myös: Pohditko seinän maalaamista? Sisustussuunnittelija Helena Karihtala listaa 4 väriä, jotka toimivat pomminvarmasti

Tehosteseinä – 4 inspiroivaa ideaa!

Tehosteseinä on helppo tehdä, mutta väriparien valinta voi tuntua hankalalta. Listasimme neljä tapaa tehosteseinän käyttöön sisustuksessa.

1. Tehosteväri neutraalin valkoisen parina

Klassisin vaihtoehto on maalata yksi huoneen seinä sävykkäämmällä tehostevärillä ja loput valkoisella. Kaikki seinävärit toimivat hyvin neutraalin valkoisiksi maalattujen seinien rinnalla.

Suosittu on esimerkiksi tummanharmaa väri, esimerkiksi Tikkurilan X487 Laasti. Mutta rohkeammatkin sävyvalinnat toimivat hyvin. Katso tästä vuoden 2021 trendivärit.

Kun yhdistät tehostevärin valkoiseen, kiinnitä huomiota myös valkoiseen sävyyn. Jotkut valkoisen sävyt taittavat herkästi voimakkaan tehostevärin rinnalla hieman siniseen tai keltaiseen. Tikkurilan valkoinen tai F497 Paperi ovat esimerkkejä hyvin neutraalista valkoisesta, johon on helppo yhdistellä mitä tahansa tehostevärejä, ilman että valkoinen näyttää likaiselta.

Tehosteseinä on helppo maalata itse.
Vihreä tehosteseinä tuo kotiin luonnonläheistä tuntua ja korostaa kodin vehreyttä. Kuva: Tikkurila
Tehosteseinä ruokatilassa.
Tummanharmaa on suosittu tehosteseinän väri. Kuva: Kaisu Jouppi / OM Arkisto

Lue myös: Pieni pintaremontti piristää! Tässä kevään trendikkäät maalit, tapetit ja tekstiilit

2. Samaa värimaailmaa mutta eri tummuusastetta

Toinen tapa käyttää tehosteseinää on valita sävykartasta saman värikoodin alta kaksi erilaista tummuusastetta ja maalata huone näillä sävyillä. Yksi seinä voi olla esimerkiksi muita kolmea seinää hieman tummempi. Tällöin seinät solahtavat sävyjensä puolesta hyvin yhteen, mutta eri tummuusasteet luovat värimaailmaan mielenkiintoa.

Tummuusero voi olla aivan hento tai todella iso. Tällä tavalla voi rakentaa esimerkiksi sinisen tai punaisen makuuhuoneen, jossa tumma seinä on vaikkapa huoneen perällä, sängyn seunustalla.

Tehosteseinä keittiössä.
Saman sävymaailman värit tulevat hyvin juttuun. Kuva: Tikkurila
Tehosteseinä makuuhuoneessa.
Tumma ja haalea vihreä vahvistavat toinen toistaan. Kuva: Kristiina Kurronen

3. Maalaa eri huoneet eri sävyillä

Joskus tehosteväri on niin hurmaava, että tekee mieli vetää kaikki seinät samalla värillä. Sekin on mahdollista! Unohda yhden seinän poikkeava värisävy ja maalaa koko huone, esimerkiksi makuuhuone, työhuone tai kirjastohuone samalla sävyllä. Luo kontrastia huoneiden välisillä sävy- ja tummuuseroilla.

Huoneiden tummuuseron voi halutessaan valita pohtimalla näkymiä huoneesta toiseen. Valitse oviaukosta näkyvään, loitommalla olevaan huoneeseen etualalla olevaa huonetta astetta tummempi seinäväri. Silloin värit tummenevat asteittain, mitä kauemmas katsoo.

Tehosteväri olohuoneessa.
Samaa sävymaailmaa, mutta eri tummuusaste. Cappuccinon ruskea olohuone ja vaaleampi makuuhuone sopivat luontevasti yhteen. Kuva: Mari Lehto / OM Arkisto
Sininen tehosteväri on näyttävä esimerkiksi eteisen seinässä.
Kauttaaltaan sininen eteinen on näyttävä näkymä sisään astuessa. Kontrasti muuten valkoiseen kotiin luo eteiseen omanlaisen tunnelman. Kuva: Riitta Sourander / OM Arkisto

4. Rohkeat yhdistelmät

Poissuljettua ei ole sekään, että seinät maalaa omaan silmään yhteen sopivilla väreillä. Yleensä tummat ja voimakkaat värit vaativat parikseen jonkin hillitymmän sävyn. Esimerkiksi tumma sininen sointuu kauniisti hyvin haalean vaaleanpunaisen kanssa.

Rohkeissa väriyhdistelmissä voi hyödyntää klassisia vastavärejä. Esimerkiksi vauvansininen ja vaaleankeltainen tai persikansävyinen oranssi ja murrettu vihreä ovat oivia väripareja.

Tehosteseinä olohuoneeseen.
Sininen ja vaaleanpunainen on toimiva, vaikkakin rohkea väriyhdistelmä. Kuva: Jorma Marstio / OM Arkisto
Tehosteseinän parina toimii myös saman sävymaailman vaaleampi versio valkoisen sijaan.
Persikan sävyinen oranssi ja haalea vaaleanpunainen luovat raikkaan yhdistelmän. Kuva: Pekka Holmström / OM Arkisto

Lue myös: Asuntomessut 2021 Lohjalla – nappaa kiinnostavat messuvinkit ja kurkista kulisseihin!

Juttuun on haastateltu sisustussuunnittelija Helena Karihtalaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tehosteseinä luo kodin tunnelman – 4 inspiroivaa ideaa tehostevärin valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.