Sisustus Tilaajille

Tiesitkö, miten Iittalan i-logo sai alkunsa? Muotoilija Timo Sarpaneva uskalsi kokeilla ja rikkoa rajoja

Timo Sarpaneva tuli luoneeksi Iittalan ikonisen logon i-lasisarjansa oheistuotteena. Vimmaisen taitelijan elämä oli täynnä menestyksen hetkiä ja kohuja.

Suomi-designin kirkkaimmaksi tähdeksi kivunnut Timo Sarpaneva (1926–2006) ei saanut mitään helpolla, paljastaa Marjatta Sarpanevan uutuusteos Timo Sarpaneva: taide ja elämä (Tammi 2020). Kilpailuhenkinen ja lahjakas Sarpaneva kasvoi puutteen keskellä ja joutui töihin nuorena.

”En tiedä toista ihmistä, joka on käynyt niin vähän kouluja kuin Timo. Luulen, ­ettei hän ole suorittanut edes kansakoulua loppuun”, muotoilijan ensimmäinen vaimo Ann-Mari Sarpaneva pohtii kirjassa.

Poikkeukselliset piirtäjänlahjat avasivat lukihäiriöstä kärsineelle helsinkiläiselle ­pojalle Taideteollisen keskuskoulun ovet, kun Sarpaneva oli vasta 14-vuotias. Ateneumissa hän sai opettajakseen legendaarisen Arttu Brummerin, joka otti pojan assistentikseen.

Timo Sarpanevan ensimmäinen puoliso oli sisustusarkkitehti Ann-Mari ”Pi” Sarpaneva. Vuonna 1954 avioitunut pari sai kaksi lasta ja erosi lopulta vuonna 1970.
Timo Sarpanevan ensimmäinen puoliso oli sisustusarkkitehti Ann-Mari ”Pi” Sarpaneva. Vuonna 1954 avioitunut pari sai kaksi lasta ja erosi lopulta vuonna 1970.

Valmistuttuaan Sarpaneva opetti Ateneumissa tekstiilien suunnittelua ja painantaa vuosina 1953–56. Sarpaneva alkoi opiskella myös lasinvalmistusta Iittalan lasitehtaalla 1950-luvun alussa.

”Se oli kuin taivas tällaiselle pienelle pojalle”, Timo Sarpaneva kuvaili.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.