Sisustus

Vierailimme Artekin tehtaalla: tämä tuttu Aallon klassikko sai juuri päivitetyn muodon

Suurin osa Artekin puukalusteista valmistetaan edelleen Littoisissa. Klassikon uudistaminen ei kuitenkaan ole mikään pikku juttu.

Pääosa Artekin huonekaluista valmistetaan edelleen Littoisten tehtaalla. Suuressa tehdashallissa taipuvat Artekin kalusteet, niin Paimio-tuolit kuin ”kuuskutosetkin”. Suomalaisista metsistä kaadetaan yhä materiaali klassikkotuoleihin ja -pöytiin, tarjoiluvaunua unohtamatta.

Lue myös: Viipurin kirjastosta Moman kokoelmaan: Aallon tuoli 66 on kestänyt aikaa

Jalka taipuu nykyään 6 minuutissa

Vuosien saatossa valmistustekniikka on kehittynyt ja tuotanto tehostunut. Taivutetut jalkasarjat ovat yksi tunnusomaisimmista piirteistä Alvar Aallon kalusteissa. Alun perin lamellein taivutettua jalkasarjaa prässättiin yli yön, jotta muoto säilyi halutunlaisena. Nyt se sama pystytään tekemään kuudessa minuutissa.

Taivutusmuotit tehtaan hyllyllä.
Taivutetut jalkakappaleet liimauksen ja taivutuksen jälkeen.

Artekin kalusteet valmistetaan Littoisten tehtaalla sarjoina. Artekin mukaan heidän tuotteet ja niissä käytettyjen materiaalien luonne muodostavat vastakohdan täysin mekaaniselle ja automatisoidulle tuotannolle. Artekin puiset huonekalut valmistetaan yhäkin Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan modernia tuotantotekniikkaa ja käsityötaitoa yhdistämällä.

Suurin osa Alvar Aallon kalusteista on alun perin suunniteltu johonkin hänen arkkitehtuurikohteistaan ja tullut myöhemmin tuotantoon muidenkin saataville.

Artekin kalusteet: tämä malli tuotiin päivityksellä tähän päivään

Joskus klassikkokin kaipaa päivitystä. Koivurunkoinen 611-mallina tunnettu satulavyöpunostuoli uudistui juuri ja lanseerattiin viime syksyn Orgatec-messuilla Kölnissä. Tuoli sai uudistuksessa päivitetyt vyötteet. Uudet satulavyövärit ovat kaksivärisiä. Suunnittelun takana on Hella Jongerius. Uudistuksessa ei muuttunut pelkästään vyötteen väri vaan myös materiaali. Nyt pellavavyö on valmiiksi venytettyä, jolloin punoksesta tulee napakampi ja se pitää ryhtinsä pidempään.

Alun perin vuonna 1929  Jyväskylän Valtiontaloon suunniteltu tuoli päätyi myös osaksi Paimion parantolan sisustusta.

Koska klassikon mainetta ei saavuteta helposti, sen uudistaminen on aina hyvin hienovaraista työtä. ”Satulavyötuolin uudistaminen sai alkunsa siitä, että klassikkotuoli oli elänyt muutaman vuoden hiljaiseloa. Samaan aikaan muut mallit olivat vahvemmin esillä”, markkinointipäällikkö Laura Larres Artekilta kertoo.

Artekin kalusteet säilyvät sukupolvelta toiselle

Tehtaan yhteydessä toimii verhoomo, johon palaa pelkästään 500–600 kappaletta satulavyötuoleja uudelleen vyötettäväksi. Tämä jos mikä on kestävää kehitystä.

Aallon suunnittelemat klassikkokalusteet ovat tuotteita, joita arvostetaan ja joista halutaan pitää huoli yhä useamman sukupolven ajan. Uudistuksella pidetään huoli, että vanha tuolimalli asettuu kauniisti myös nykykotiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vierailimme Artekin tehtaalla: tämä tuttu Aallon klassikko sai juuri päivitetyn muodon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.