Sisustus

Vinkit perinnemaalin valintaan

Kun miettii ulkoseinän maalauksen uusimista, pitää pohtia sekä maalityyppiä että sävyä.

Perinteiset keittomaalit soveltuvat höyläämättömään puuseinään ja pellavaöljymaalit taas sileämpään puu- tai peltipintaan sisällä ja ulkona. Rapatulle pinnalle käytetään kalkkimaalia. Keittomaaliin käytetään ruisjauhoja ja suolaa. Useimmiten siihen on yhdistetty punaista väripigmenttiä sekä keltaisen sävyjä.

Lattioihin hyvin soveltuvaan maitomaaliin on taas nimensä mukaisesti käytetty sideaineena laimeaa maitovettä, jota saatiin maitohinkkien pesuvedestä. Sekä keitto- että maitomaalit ovat vesiohenteisia. Pellavaöljymaalien ohentamiseen tarvitaan sen sijaan tärpättiä.

Tervalla on suojattu puupintoja, jotka joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa. Luonnostaan vaaleanruskeaan tervaan on usein lisätty mustaa värijauhetta.

Perinnemaalinsa voi ohjeiden perusteella sekoittaa itse, mutta niitä saa myös valmiina. Mikäli ei aio ottaa itse pensseliä kauniiseen käteen, on hyvä varmistaa, että maalari on tottunut perinnemaaleilla maalaamiseen.

Lue myös: Perinteisiä maalisävyjä Entisöijän värikaudet

Kuvat: Jorma Marstio

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vinkit perinnemaalin valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.