Sisustus

Vinkkejä kodin valaisemiseen

Luonnonvaloa ei voita mikään, mutta tähän vuodenaikaan tarvitaan erilaisia valaisimia. Etsimme valoideoita kodin eri huoneisiin.

Jos pidät valoisista huoneista, valitse valkoiset valoa läpäisevät varjostimet. Varioi valaisinten kokoja. Joskus on paikallaan luoda draamaa, silloin ratkaisu voi olla tummakin varjostin.

pöytävalaisin

Superkoristeellinen lampunjalka tarvitsee vain yksinkertaisen perusvarjostimen. Erikoisia valaisimen jalkoja kannattaa etsiä vanhojen tavaroiden liikkeistä.

Hyvä ja miellyttävä yleisvalo syntyy yhdistämällä useita erilaisia valaisimia. Seinän kautta heijastuva epäsuora valo antaa huoneeseen miellyttävää yleisvaloa. Lipaston päällä oleva pöytävalaisin tuo tunnelmaa ja sohvan viereinen lattiavalaisin antaa lukuvalon.

artek

Huone näyttää suuremmalta, kun sen perimmäisessä nurkassa valo loistaa niin ylös kattoa kohti kuin alas lattiaan. Alvar Aallon A810-lattiavalaisimen varsi ja jalusta ovat mustaa nahkaa. Katossa A331, Artek.

LED-lamput ovat pitkäikäisiä eivätkä sisällä elohopeaa. Kun etsit hyvää yleisvaloa antavaa LED-lamppua kattovalaisimeen, kysy ympärivalaisevaa lamppumallia.

lattiavalaisin

Wattien sijaan lamppupakkauksesta tulee tarkistaa lumen-arvo, joka kertoo valon määrän. Esimerkiksi 40 wattia vastaaa 400 lumenia, 100 wattia 1 300 lumenia. Lamppuosastolta kannattaa etsiä vertailutaulukko, joka selvittää lisää vastaavuuksia.

Lamppupakkauksesta on hyvä tarkistaa myös valon laadusta kertova kelvin-arvo. 2 700 kelviniä antaa lämmintä valkoista valoa, 3 000 kelviniä on jo hieman neutraalimpaa valkoista valoa.

Ripusta valaisimet oikein

Ruokapöydän valaisin on sopivalla korkeudella, kun valaisin ei häikäise silmiä eikä peitä näkyvyyttä muihin pöydän ympärillä istujiin. Sopiva mitta valaisimen alareunasta pöydän pintaan on noin 60 cm.

Valaisimen voi ripustaa keskelle ruokapöytää tai käyttää apuna kultaisen leikkauksen sääntöä, jossa pöytä jaetaan kolmeen osaan. Silloin valaisin ripustetaan epäsymmetrisesti pöydän toiseen päähän.

kattovalaisimet

Tehoa ison pöydän valaisuun tuo valaisinkaksikko tai kokonainen rivi valaisimia. Metallinen Foto, Ikea. Muut värit alumiini, vihreä, punainen, valkoinen ja kerma.

Valaisinten paikat katossa eivät aina osu toivottuun kohtaan. Hyvään lopputulokseen voi päästä siirtämällä pöydän valon alle.

kattovalaisin

Alaslaskettu kattovalaisin voi korvata olohuoneessa tunnelmavalon ja makuuhuoneessa vuoteen viereiset pöytävalaisimet. Runsas kattovalaisimien määrä lisää vielä vaihtoehtoja. Huomaa, että isotkin metalliset valaisimet ovat kohdevalaisimia, jotka valaisevat vain alaspäin.

Lisää ideoita kotiin: Valitse oikea valaisin Kattovalaisin valitaan mallin mukaan Nojatuolin osto-opas Säilytysvinkkejä kaaoksen kesyttämiseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vinkkejä kodin valaisemiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.