Koti

Carolan ja Erkin lemmenpesä: 40-neliöinen mummonmökki ilman sähköä ja vettä

Erkin parhaat lapsuusmuistot ovat syntyneet pienessä, punaisessa mökissä, mummolassa. Uusia muistoja luodaan nyt yhdessä Carola-puolison kanssa.

Erkki Ahola ja Carola Björklund rakastuivat seitsemän vuotta sitten. Heti suhteen alkumetreillä Erkki halusi näyttää Carolalle punaisen mökin, paikan, johon hänenkin olisi helppo ihastua. Olihan Carolan isomummi aikoinaan asunut samanhenkisessä paikassa. Siitä alkoi mökin uusi elämä. ”Innostuimme molemmat mökin kunnostamisesta, ja mummonmökki on ollut ihan paras yhteinen harrastus”, pari sanoo.

Lue myös: Oi, mitä lempeä! Muistatko nämä tähtiparit ja heidän tarinansa?

mummonmökki

Mökillä ei ole juoksevaa vettä eikä sähköä, eikä kumpikaan niitä kaipaa. Maakellari hoitaa sopivan viileyden juureksille ja viileällä puu lämmittää tuvan ja kammarin. Kaasuliesi ja -jääkaappi helpottavat arkea. Sadevesi kerätään talteen puutarhan kasteluun, pesuvesi saadaan kaivosta ja talousvesi tuodaan kotoa.

”Luulen, että osa mökkeilyn viehätystä katoaisi sähkön ja juoksevan veden myötä. Nyt täällä tuntuu siltä kuin aika olisi pysähtynyt”, Carola sanoo.

Mummonmökki on 1800-luvulta

Somerniemen punainen mummonmökki on Erkille tuttu ja rakas lapsuudesta. Hänen isovanhempansa ostivat paikan kodikseen 1940-luvulla, ja Erkki peri sen heiltä nuorena miehenä. 1800-luvulta peräisin olevaa tupaa on myöhemmin laajennettu isolla kammarilla ja eteisellä. Erkin isoisän veistämää pöytäryhmää täydentää Carolan isoäidin vanha tuoli. Kalusteiden alkuperäiset sävyt sopivat toisiinsa täydellisesti.

mummonmökki, keittiö

Moni sukulainen syntynyt saunassa

Erkki on viettänyt lapsena paljon aikaa punaisessa talossa isovanhempiensa ja sukulaistensa kanssa. Moni Erkin sukulainen on syntynyt pihan pienessä saunassa. Hänen isovanhempansa ostivat paikan huutokaupasta kodikseen 1940-luvulla. Mökin tupa on rakennettu 1800-luvun puolella ja sitä on myöhemmin laajennettu eteisellä sekä suuremmalla kamarilla.

”Kun perin paikan isovanhemmiltani, en oikein tiennyt, mitä sillä tekisin. Varmaa oli vain se, etten luopuisi siitä ikinä. Iän tuoman järjen myötä tästä tuli minulle tärkeä vapaa-ajanviettopaikka. Ja nyt Carolan tuoman viisauden myötä vieläkin tärkeämpi”, Erkki sanoo. Nyt Carolan tuoman viisauden myötä vielä tärkeämpi sellainen”, Erkki sanoo.

mummonmökki, keittiö

Eroon lastulevystä

Kun Carola tuli ensimmäistä kertaa vierailulle mökille, sisustus viittasi vahvasti 1980–90-lukujen taitteeseen eli aikaan, jolloin Erkki käytti mökkiä ahkerasti.

”Kysyin varovasti, voisiko kellertävät mäntykalusteet siirtää varastoon ja ottaa käyttöön vanhoja kalusteita. Erkkiä ei tarvinut muutokseen houkutella ja onneksi vanhat aarteet oli säilytetty. Olemme myös saaneet lahjaksi paljon vanhaa ja kaunista, kuten piharakennuksen seinältä paikkansa löytäneen kynttilänjalan.”

Carola ja Erkki kuljettivat lastulevyä ja käyttökelvottomia kalusteita kaatopaikalle ainakin roskalavallisen.

”Keittiössä kuorimme esille vanhaa hirttä vanerin alta ja revimme muovimatot pois lautalattioiden päältä. Saimme lisää valoisuutta, kun maalasimme kaikki lautaseinät valkoisiksi ja lattiat harmaiksi tai valkoisiksi. Myös vanhat peiliovet kuorittiin esiin paneloinnin alta. Kovin työ oli kuitenkin puupinnan hiominen esiin lukuisten maalikerrosten alta”, Carola ja Erkki muistelevat.

vanha ovi, mummonmökki

Kaikki käytettynä

Kierrättäminen ja vanhoille tavaroille uuden käyttötarkoituksen löytäminen on Carolan ja Erkin lempipuuhaa.

”Sisustajana rakastan värejä, mutta seinäpintojen tulee olla yksiväriset ja vaaleat. Yhdistelen värejä ja sävyjä sen mukaan, mitkä näyttävät omaan silmääni miellyttäviltä. Sisustamme meille tärkeillä tavaroilla.  Pienellä tuunauksella saa vanhoille kalusteille uutta ilmettä.”

Viime aikoina musta spraymaali on ollut kovassa käytössä. Täysin uuden tavaran hankkimiselle on korkeat kriteerit.

”Sisustaminen on hauskaa ja piristävää puuhaa, jossa pienet oivallukset tuottavat suurta mielihyvää. Ihaninta on, että Erkki on sisustamisessakin mukana”

Vanhat astiat ovat Carolan heikkous. Kuluneet kannut toimivat loistavasti kukkamaljakkoina. Tässä taloudessa päivittäisessä käytössä on myös Erkin mummoltaan perimä astiasto.

Ei koskaan myyntiin

Pienellä budjetilla toteutettu mökkiremontti on melkein valmis. Carolan ja Erkin tuleviin remonttiajatuksiin kuuluu enää ikkunapokien kunnostus. Sitä urakkaa on hyvä suunnitella vaikkapa istahtamalla valossa kylpevän kuistin rottinkituoleihin.

mummonmökki, kuisti

”Lempipaikkamme on talon taakse rakennettu terassi. Siitä avautuu kaunis näkymä ensin puutarhaan, sitten pellolle ja aina järvelle asti. Vaikka lähimmät talot eivät ole kaukana, ne eivät näy. Pihalla saa olla omassa rauhassa. Joutsenet ja kurjet asustavat pellolla järjestäen ohjelmaa keväästä syksyyn. Terassilla syödään päivällistä, nautitaan herkullisista teehetkistä ja istutaan iltaa”, Carola kertoo.

Carola ja Erkki eivät ole koskaan edes harkinneet paikan myyntiä. Mummonmökki on rakas juuri muistojen ja tarinoiden takia.

”Järven läheisyys ja peltomaisema ovat ihan parasta Suomessa. Pärjäämme hyvin ilman sähköä ja pelkällä kaivovedellä, ihan niin kuin ennenkin. Muistot ovat tämän paikan rikkaus. Me Carolan kanssa teemme niitä jokaisena päivänä lisää.” Erkki sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Carolan ja Erkin lemmenpesä: 40-neliöinen mummonmökki ilman sähköä ja vettä

Mummo 62v

Aivan huikea ja rohkea ratkaisu. Minunkaan mielestä mökillä ei tarvitse sähköä, vesijohtovettä, saatikka muita hienouksia. Mökillä on kiva puuhastella juuri puiden kannolla, lämmittämisellä ja vedenkannolla. Tulee samalla sitä hyötyliikuntaa, hyvä olo rasituksesta. Aito vanhanajan maalaismökki on upea ratkaisu. En arvosta noita sisustusohjelmien viimesen päälle tuunatuista mökeistä, naks, napin painallus, kämppä on lämmin, EI.
Itse olen maalta kotoisin, meillä oli kantovesi, ulkovessa ja talo lämpeni sisään kannetuilla puilla. Kylmäkomerossa ja kaivossa säilytettiin ruuat. Hyvin selvittiin.

Mökin mummo

Muuten hyvä, mutta taas on käytetty liikaa valkoista maalia! Osa tunnelmasta on häipynyt sen myötä. ;/

Irmeli Lähde

Olen tosi iloinen,tiedän yhteisestä mummon mökki harrastuksestanne!!Katsellessa kuvia,tulee niin mieleen, äitisi Anjan aherrukset silloisella sukunne mökillä!! Ei todellakaan tarvitse elää museossa,on oikein päivittää puitteet tähän päivään, kunnioittaa talon menneitä vuosia!!

Haaveilija

Vaaleat seinät ja pirteä sisustus luovat kivaa huvilamaisuutta. Kierrättäminen ja tuunaus on viisasta. Ilman nykyajan mukavuuksiakin homma toimii ja tuo ihan oman fiiliksen.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.