tahranpoisto, punaviini, tahrat pois, vaikeat tahrat pois, miten poistan punaviinitahran, tahra

Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

Läikähtikö matolle punaviiniä tai paidalle maitokahvia? Onko paidanhelmassa ollut kaksi viikkoa rasvatahra, joka jäi tuoreeltaan poistamatta? Ei huolta, näillä vinkeillä poistat yleisimmät tahrat tekstiileistä helposti!

Tahranpoisto on helpointa, kun lika on vielä tuoretta. Oikea tahranpoistoaine auttaa, mutta useimmat tahrat saa pois astianpesuaineellakin. Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla saat poistettua niin purukumin, maitokahvin, hien kuin mustikankin.

Lue myös: Sitkeä tahra pois kotikonstein – 14 vinkkiä

Lue myös: Ethän jättänyt näitä tekemättä? 5 asiaa, jotka uudelle vaatteelle kannattaa tehdä ennen kuin otat vaatteen käyttöön

1. Kahvi

Kahvitahrat lähtevät tuoreeltaan kylmällä vedellä ja käsiastianpesuaineella. Liota vanhaa tahraa astianpesuainevedessä ja pese entsyymipitoisella valkopesuaineella. Jos tahra ei lähde, tekstiilin voi valkaista mikäli materiaali sen sallii. Puhdistus tapahtuu samalla tavoin silloinkin, kun kahvin joukkoon on sekoitettu kermaa tai maitoa.

Lue myös: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

2. Tee

Teen saa pois sitruunamehulla ja hyvällä huuhtelulla tai tuoreeltaan kuumalla vedellä käsiastianpesuainetta apuna käyttäen. Käsittelyn jälkeen tekstiili kannattaa pestä mahdollisuuksien mukaan valkopesuaineella ja tahrasuolalla.

3. Punaviini

Punaviinitahraan kaadetaan tuoreena suolaa, joka imee tahran pois. Myös kivennäisvesi voi laimentaa tahraa. Jos tahra on ehtinyt kuivua, esikäsittele nestemmäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoainella ja pese normaalisti valkopesuaineella.

tahranpoisto, poista tahra, pese tahra pois, kuivunut tahra, vaikea tahra, peseminen, pyykkihuolto, puhdistaminen

4. Purukumi

Purukumi irtoaa pakastamalla ja raaputtamalla sitä jääkylmänä. Tämän jälkeen käsittele tahra sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella, ja pese koneessa.

5. Steariini

Anna steariinin kuivua ja raaputa se varovasti irti. Imeytetä loput steariinista paperiin silittämällä tahran päältä. Pane runsaasti talouspaperia tahran kummallekin puolelle. Paina kuumalla raudalla, kunnes paperiin ei enää irtoa mitään.

Pese tekstiili tämän jälkeen hoito-ohjeen mukaisesti. Käsittele sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella ennen pesua. Mikäli tahra ei lähde pois, kokeile sen poistamista lakkabensiinillä.

6. Sinappi

Kokeile sinappitahroihin pesua kivennäisvedellä tai liotusta nestemäisessä pesuaineessa. Vanhaa tahraa voi yrittää pestä entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa lämpötilassa, jonka tekstiili sallii.

Lue myös:  Ruokalahja on mainio tuliainen kesälläkin – 16 herkullista ideaa

7. Huulipuna

Kokeile huulipunatahran liotusta astianpesuaineessa ja tahran käsittelyä denaturoidulla spriillä (Sinol). Mikäli tekstiili kestää, tahraa voi yrittää poistaa myös lakkabensiinillä. Tämän jälkeen tekstiili pestään koneessa korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

8. Hiki

Vaatteiden hikiset kainalot ja kellastuneet paidankaulukset käsitellään ennen pesua nestemäisellä pesuaineella. Hienhajua ei välttämättä saa alle 60 asteen pesuohjelmissa pois.

Mikäli tekstiili kestää, hikeä voi yrittää saada pois liottamalla vaatetta puolen tunnin ajan etikkaliukosessa, jossa on 2 desilitraa etikkaa ja 10 litraa haaleaa vettä. Tämän jälkeen vaate huuhdellaan ja pestään koneessa hoito-ohjeen mukaan.

tahranpoisto, tahra, hikitahra, hiki, miten saa hienhajun pois vaatteesta, hiki pois vaatteesta, pyykkihuolto, pyykin peseminen

9. Mustikka

Tuoretta mustikkatahraa kannattaa yrittää poistaa kaatamalla kankaalle kiehuvaa vettä. Jos tämä ei riitä, kostuta kangas ja käsittele tahra sappisaippualla. Anna saippuan vaikuttaa vartin verran ja toista käsittely, tarvittaessa. Pese tekstiili mahdollisimman kuumassa lämpötilassa pesuohjetta noudattaen.

Viimeisenä keinona voi kokeilla tekstiilin valkaisemista, mikäli kangas sen sallii.

Lue myös: Sotkiko mustikka vaatteesi? Näillä nikseillä taltutat hankalimmatkin marjatahrat!

10. Rasvatahrat

Rasvatahrat irtoavat parhaiten korkeissa lämpötiloissa ja tehokkaalla pesuaineella pestäessä. Myös spriitä tai sappisaippuaa voi kokeilla.

Esikäsittele tahra ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai käsiastianpesuaineella. Pese tekstiili entsyymipitoisella pesuaineella korkeimmassa mahdollisessa pesulämpötilassa.

11. Porkkana ja ruoho

Luonnontahroja, kuten porkkana- ja ruohotahroja, voi olla vaikea saada irti tekstiileistä. Esikäsittele nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai käsiastianpesuaineella. Pese tekstiili valkopesuaineella. Ruohoa voi yrittää poistaa spriillä (Sinol).

Tahrat voivat haalistua kirkkaassa auringonvalossa.

12. Veri

Veritahrat on helpointa puhdistaa tuoreena kylmällä vedellä. Kuivunut tahra tarvitsee tahranpoistoaineetta ennen konepesua.

Tarvittaessa tahran päälle voi levittää hetkeksi oksaalihappoliuoksen. Liuoksen voi tehdä itse yhdestä teelusikallisesta apteekista saatavaa oksaalihappoa ja yhdestä desilitrasta haaleaa vettä. Liuos tulee huuhdella hyvin ja vaate pestä lopuksi hoito-ohjeen mukaan.

Lähteet: Martat, Kotiliesi.fi, Kotiliesi.fi

Avainsanat

Keskustelu

Milläs lähtee punainen karamelliväri (luultavasti mansikkaesanssi) muovisesta tabletista?

Kommentoi juttua: Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X