Koti

Tunnista keittiön palovaarat

Tulipalon vaara on erityisen suuri juuri keittiössä. Tunnista vaaratekijät ajoissa, koska tulipalo on aina helpompi välttää kuin sammuttaa.

1. Päälle unohtunut kahvinkeitin voi ylikuumentuessaan aiheuttaa tulipalon. Kahvinkeitin, kuten muutkin sähkölaitteet on syytä sammuttaa heti käytön jälkeen. Irrota laite mielellään aina myös pistorasiasta.

2. Leivänpaahtimeen kerääntyneet murut saattavat paahtaessa kärytä ja jopa syttyä palamaan. Tyhjennä murualusta säännöllisesti. Kiinnijääneet murut saa irti ravistelemalla paahdinta voimakkaasti.

3. Pölyinen jääkaappi saattaa kuumeta ja syttyä palamaan. Kylmälaitteiden jäähdyttimet keräävät nukkaa. Imuroi niiden taustat säännöllisesti ja huolehdi riittävästä ilmankierrosta.

4. Päälle unohtunut liesi tai uuni voi ylikuumentua ja aiheuttaa palovaaran. Myös pohjaan palanut ruoka ja tyhjiin kiehunut kattila voivat syttyä palamaan. Lieteen voi hankkia katkaisimen tai ajastimen, joka katkaisee virran tietyn ajan kuluttua automaattisesti. Älä säilytä lieden lähettyvillä tai päällä mitään, mikä voi syttyä palamaan.

5. Ylikuumentunut rasva saattaa syttyä palamaan. Älä kuumenna rasvaa valvomatta. Käytä lämpömittaria, uppopaistamiseen suositeltava rasvan lämpötila on korkeintaan 180 astetta. Rasvapalon saa tukahdutettua kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä yritä sammuttaa palavaa rasvaa vedellä, koska rasva leimahtaa silloin vain korkeammiksi liekeiksi.

6. Puhdistamaton liesituuletin levittää mahdollisesti liedellä syttyvää paloa. Pese rasvasuodatin säännöllisesti ja pyyhi liesituuletin kauttaaltaan. Mikäli liedellä syttyy palo, sammuta liesituuletin heti.

Lisätietoja: Sisäasiainministeriön pelastusosasto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Turvatekniikan keskus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnista keittiön palovaarat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.