Kodinhoito

Vihreää siivousta

Myös siivotessa on syytä ajatella luontoa. Siivoustottumusten pienillä muutoksilla voi ehkäistä järven rehevöitymistä, pienentää jätemäärää ja energian kulutusta ja vieläpä säästää selvää rahaa.

Pesuaineiden kemikaalit kuormittavat ympäristöä. Moni lika lähtee helposti tuoreeltaan pelkällä vedellä ja rievulla. Enemmän ja useammin siivoamalla tarvitaan siis vähemmän puhdistusaineita.

Mikrokuituliinat puhdistavat ilman pesuaineita. Ne ovat pestäviä ja pitkäikäisiä. Kertakäyttöisten siivoustarvikkeiden sijaan kannattaakin valita kestäviä ja pestäviä välineitä, joista on iloa useammaksi vuodeksi.

Tutustu pesuaineiden pakkauksiin. Luonnonystävä etsii pakkauksista pohjoismaisen ympäristömerkin, joka on joutsen vihreässä ympyrässä, tai Euroopan ympäristömerkin, EU-kukkasen. Merkit kertovat testatusta, ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavasta tuotteesta. Pakkausten annosteluohjeita on syytä noudattaa. Pihistele mieluummin kuin käytät liikaa.

Viisi vinkkiä vihreämpään siivoukseen

1. Älä tuhlaa vettä. Liiallinen veden käyttö siivotessa voi jopa vahingoittaa rakennusta. Vesi lahottaa puuosia ja homehduttaa rakenteita. Suomessakin voi vesi loppua, minkä kuivuvien kaivojen kanssa kamppailleet lomanviettäjät ovat saaneet kokea.
2. Vältä juoksevan veden käyttöä. Tiskaa ja huuhtele astiat, pese perunat ja hoida käsien pesu pesuvadissa.
3. Älä heitä astioiden huuhteluvettä pois. Sillä voi kastella puutarhaa, pestä perunat, käyttääkäsien pesuvetenä tai siivouksessa.
4. Käytä lämmin vesi hyväksi. Mökkisaunan lämmössä lämpenevät pesuveden lisäksi myös tiski- ja pyykkivedet.
5. Käytä pakkauspahvit sytykkeenä tai vie kierrätykseen. Jätteen määrää ja kaatopaikkojen kuormitusta voi vähentää kompostoimalla ruoantähteet.

Teksi: Elisa Johansson

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vihreää siivousta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.