Sisustus

Perustukset aittaan – perinnemestari neuvoo

Miten syntyy kestävä ja hyvä perustus aitalle? Maalla-lehden juttusarjassa perinnemestari Hannu Rinne kertoo vanhan aitan kunnostamisesta.

”Aitassamme oli monta vikaa. Yksi pahimmista oli rakennuksen hidas vajoaminen maahan. Painuneinta kulmaa olisi voinut tunkata ylöspäin ja tehdä sen alle anturan, joka olisi jakanut painon laajemmalle alueelle. Maaperä oli kuitenkin niin pehmeää, että päätimme vaihtaa maata ja uusia aitan perustukset kokonaan.

Aitta nostettiin paikoiltaan itsensä viereen, jotta maahan päästiin kunnolla käsiksi. Oli mielenkiintoista katsoa aitan ilmalentoa, mutta sitäkin jännittävämpää oli seurata montun kaivamista. Kauha kolahti suoraan kiveen. Se oli henkilöauton kokoinen. Sen ympärillä oli jääkaapin kokoisia murikoita ja vetelää hiesua.

Lue myös juttusarjan ensimmäinen osa: Perinnemestari neuvoo: Haaveiletko omasta aitasta? Näin hankit ja kunnostat sen!

Useampi talvi päärakennuksessa on opettanut meille, että routa keikuttaa hieman taloa. Esimerkiksi keittiön kuistin ovi ei mene talvella kunnolla kiinni, kun routa nostaa kuistin matalaa perustusta.

perinnerakentaminen, aitta, perustukset, aitan perustukset, aitan perustus
Ohjeen mukaan perustuksen tulee ulottua routimattomaan maahan. Pienen saunan nurkkakivet ovat saven päällä. Ei hätää, kun kaikki liikkuvat samaan tahtiin.

Routimisen määrään vaikuttaa maaperän kosteus: mitä märempi maa, sitä enemmän se paisuu jäätyessään. Soraharjulle voi rakentaa, kun kuorii pintamaan pois, mutta savipellolla täytyy paaluttaa ja vaihtaa maata.

Hyvän rakennustavan mukaan perustusten pitäisi mennä roudan alapuolelle asti – siis lähes kahteen metriin. Maaseudulla on harvoin kaivettu näin syvälle, ja moni rakennus liikkuu hieman.

Nykyaikaiset aitan perustukset

Uudet talot perustetaan tavallisesti siten, että maahan tulee eristekerros, jonka päälle valetaan paksu betonilaatta. Eristeen alla maa ei jäädy, joten routa ei keikuta taloa. Hyödynsimme samaa ideaa, eli heti maan pinnan alla on paksu eristekerros, jonka päälle valettiin painoa jakavat anturalaatat.

Eristeen alla olevat suuret kivet täytyi kaivaa pois, jotta vesi- ja viemäriputket saatiin asennettua. Viemäriputken on kuljettava suorana talolta jätevesipumppaamolle.

Kuoppaan vaihdetun murskeen, eristekerroksen ja anturoiden päälle nostettiin takaisin aitan omat nurkkakivet. Lopuksi koko alue peitettiin hiekalla siten, että vain vanhat kivet jäivät näkyville.

Lopputulos on alkuperäisen näköinen, mutta tekniikka moderni. Päädyimme tähän, koska kylpyhuoneen takia rakennus piti saada vakaaksi.

Kivimies ja pilariperustus

Aittaa kannatteli sekalainen kokoelma kivipilareita. Tontilta löytyi lisäksi muutama vanha kivijalan kivi. Näitä sommittelemalla oli tarkoitus saada porraskuistilla laajennettavalle aitalle vanhanaikainen pilariperustus.

Kivet riittivät, kun kaksi kiveä halkaistiin kahteen osaan. Vanhat äijät hakkasivat kiviin halkaisureikiä, joihin lyötiin kiilat. Meillä ei ollut poraa eikä kiiloja.

Yritin halkaista kiven leikkaamalla kulmahiomakoneella kiven ympäri urat ja lyömällä niihin moskalla vanhoja kirveen teriä. Se ei onnistunut, ja kaivinkonemies tuli apuun. Hän nosti kiven kauhalla ylös, pudotti sen toisen päälle, ja kivi lohkesi kauniisti saumaa myöten.

Lue myös: Näin rakennat aidan ja portin perustukset

Kustannukset kasvoivat

En ollut osannut arvioida oikein perustustöiden kustannuksia. Ajattelin, että kaivetaan savea pois metrin verran ja tuodaan soraa tilalle. Lopulta kaivinkone hyrräsi kuopan äärellä neljä päivää.

Kiviä ajettiin pois muutama kuorma. Suurimmalle kivelle kaivettiin kuopan pohjalle vielä suurempi kuoppa, johon se pyöräytettiin.

Lopulta maa saatiin tasaiseksi ja hyvin aitan painon kantavaksi. Pinnassa näkyivät vain putket ja kivijalan pilarit siisteissä riveissä. Ainoa täyttämätön kuoppa jäi rahakirstuun.”

Juttu on alunperin julkaistu Maalla-lehdessä 4/18. Lisää kuvia voi käydä katsomassa osoitteessa perinnemestari.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perustukset aittaan – perinnemestari neuvoo

Sinun täytyy kommentoidaksesi.