Ihmiset Tilaajille

Soitinrakentaja Anna Ambrusinin intohimo ovat ukulelet – niitä hän rakentaa kotipihan omenapuusta

Mummon seinällä roikkunut viulu johdatti soitinrakentaja Anna Ambrusinin musiikin maailmaan. Hänestä ei tullut huippuviulistia vaan luultavasti Suomen ainoa ammattimainen naispuolinen soitinrakentaja.

Mummo oli kanttori. Hänen seinällään riippunut vanha viulu kiinnosti kovasti Anna ­Ambrusinia, 34, kun tämä oli itse hädin tuskin viulun kokoinen. Anna epäilee mummolla olleen sormensa pelissä siinä, että hän sai vain kuusivuotiaana käsiinsä ikioman viulun ja pääsi soittamaan Sibelius-Akatemian opiskelijoiden oppiin. Teini-ikää lähestyessä kävi niin kuin usein käy, into soittamiseen hiipui. Yläkoulussa kohtalo puuttui peliin ja soitin alkoi kiinnostaa uudelleen. Tosin eri syystä.

”Kävin usein Helsingissä kotini lähellä sijainneessa antikvariaatissa, ja matkalla sinne satuin ohittamaan tilan, jossa työskenteli viulunrakentaja.”

Anna astui sisään, ja tällä tiellä hän on edelleen.

”Huomasin, että se, mikä minua kiinnosti, oli soitin itsessään. Rakentaminen olikin sata kertaa mielenkiintoisempaa kuin soittaminen”, hän sanoo.

”Puu tuntui heti omalta”

Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin hän muistelee näitä uransa ensiaskeleita omassa verstaassaan, kotitalonsa kellarissa Tervakoskella.

Anna ryhtyi tekemään omia soittimia korjattuaan muiden instrumentteja monta vuotta. Parasta on saada kokeilla erilaisia puulaatuja, sellaisiakin, joista ei ole ennen tehty soittimia.
Anna ryhtyi tekemään omia soittimia korjattuaan muiden instrumentteja monta vuotta. Parasta on saada kokeilla erilaisia puulaatuja, sellaisiakin, joista ei ole ennen tehty soittimia.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.