Ihmiset Tilaajille

Kasvien ja juuresten viljeleminen onnistuu vasta-alkajaltakin – multahommiin hurahtanut harrastaja neuvoo, miten kannattaa aloittaa 

Harrastajaviljelijä Sofia Aronen aloitti lavatarhalla, ja nyt hänellä on oma kasvihuone ja kasvimaa. Viime kesän mukavin yllätys oli varsiparsakaali, joka on kaupassa hintavaa mutta jota helppo kasvattaa.

”Vihannesten ja kasvisten viljelyssä pääsee alkuun, kun vaan alkaa tehdä rohkeasti. Ei kannata ­varoa tai pelätä mitään lajikkeita. Motivaatio säilyy, kun yrittää kasvattaa sellaisia juttuja, joita tykkää ­ itse syödä.

Pienestäkin alasta saa paljon satoa. Kun asuin vielä kerros­talossa kaupungissa, minulla oli neljän lavan tarha, j­olle annoin nimeksi Eväitä elämään, mikä kuvastaa sitä, että kasvun ihme tuo hyvän mielen.

Mullalla täytetty laatikko on hyvä alku, koska siinä on rajal­lisesti tilaa, eikä rikkaruohoja tule yhtä helposti kuin kasvi­maalle. Heti kun lumet ovat sulaneet, voi laittaa kasvamaan pinaattia ja kokeilla erilaisia kasveja, salaatteja ja juureksia.

Lue myös: Sannaliina alkoi slow flowers -viljelijäksi ja nyt hänen kotipihallaan kasvaa tuhansia tulppaaneja – tästä on kyse.

Viimeiset eväät noukittiin kasvimaalta lokakuussa

Omasta kokemuksestani sanon, ettei alussa kannata asettaa itselleen liian korkeita tavoitteita. Heti ei tarvitse tulla valmista, eikä kaikkea tarvitse osata heti.

Kun aloittaa pienesti, näkee vaikkapa, miten paljon kastelemiseen menee aikaa. Kannattaa olla armollinen itselleen. Vaikka joku menee pieleen, jotain satoa syntyy aina. Tämä ei ole vakavaa puuhaa.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.