Kodinhoito

Aurinkopaneeli omalle katolle: Hinta voi kirpaista, mutta paneeli tuo myös säästöjä – kunhan otat nämä asiat huomioon

Aurinkopaneeleja on asennettu mökeille jo pitkään, mutta nykyään myös yhä useamman omakotitalon katolla näkee paneeleja. Sähkön hinnan noustessa niiden myynti on kiihtynyt.

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä parhaiten helmikuusta lokakuulle, mutta oikein sijoitettuna ja suunnattuna tuottoa on jonkin ­verran myös talvella. Etelä-Suomessa aurin­kopaneelien tuotto on vuositasolla yhtä suurta kuin Pohjois-Saksassa. Aurin­kopaneelit on kannattava han­kinta myös pohjoisimmassa Suomessa.

Katon suunta ei ole este aurinkopa­neelien hankinnalle, mutta eniten sähköä saadaan vuositasolla eteläsuuntauksella. Sekä itään ­että länteen suunnatuilla paneeleilla tuottoa ­tulee neljänneksen vähemmän, mutta ­tuotto on ­tasaisempaa kuin eteläsuuntauk­sella ­aamusta iltaan. Kattokulmalla ei juuri ole ­väliä. Teli­neillä paneeleiden suuntaa voi säätää.

Lue myös: Hyötyisitkö sinä ilmalämpöpumpusta, entä mitä sellainen maksaa? Tämän jutun haluat lukea ennen mahdollista hankintaa

Mitoita oman käytön mukaan

Ennen aurinkosähköjärjestelmän hankkimista kannattaa kysyä sähköverkkoyhtiöltä, minkä kokoisen järjestelmän saa kytkeä. Joissakin kunnissa rakennusvalvonta vaatii asentamiseen toimenpideluvan tai -ilmoituksen. Neuvoja saa esimerkiksi Motivasta ja myy­jiltä.

Kuluttajan kannalta varminta on hankkia valmispakettiratkaisu. Mitä enemmän paneeleita on, sitä enemmän ne tuottavat sähköä. Järkevintä on mitoittaa järjestelmä niin, että tuotettu sähkö käytetään itse.

Yleensä omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon katolle asennetaan ­vähintään kymmenkunta paneelia.

Aurinkopaneeli tuo säästöä

Jos ympäri vuoden käy­tössä olevaan taloon asennetaan nimellisteholtaan 3,3 kilowatin (kWp) aurinkosähkö­voimala, se voi Etelä-Suomessa tuottaa noin 2800 kilowattituntia sähköä vuodessa. Se tarkoittaa satojen eurojen säästöä sähkölaskusta vuositasolla. Talon jäähdyttäminen aurinkosähköllä on kesähelteillä käytännössä ilmaista.

Aurinkosähköä käytetään yleensä samaan aikaan kuin sitä tuotetaan. Sähköä varaavat akut ovat aika kalliita, mutta sähköttömissä rakennuksissa ne ovat tietysti tarpeen.

Mahdollisesta ylijäämäsähkön myynnistä sovitaan sähköyhtiön kanssa ennen aurinkopaneelien käyttöönottoa. On myös mahdollista ohjata ylijäämäsähkö vaikkapa sähköauton lataukseen tai pyykinpesuun. Ohjausmahdollisuus nostaa hintaa.

Jätä asennus ammattilaiselle

Tyypillinen aurinkosähköpaketti omakotitaloon maksaa asennuksineen 5 000–6 000 euroa. Kannattaa kysyä tarjouksia. Kesämökeille riittää yleensä 4–8 paneelia, jos siellä oleskellaan yleensä vain kesäisin. Sähköttömälle mökille on hankittava myös akkujärjestelmä. Mökkipaketin (paneelit, järjestelmä ja akkusysteemi) hinta on arviolta 2 000–3 000 euroa.

Jos tarvitsee sähköä pelkästään mökin valaistukseen, puhelimen ja tietokoneen lataukseen, voi selvitä pienellä, yhden paneelin järjestelmällä. Sen voi saada halvimmillaan muutamalla satasella.

Paneelien asentaminen ja järjestelmän kytkeminen verkkoon kuuluvat ammattilaiselle. Verkkoyhtiöltä pitää saada lupa kytkeä järjestelmä sähköverkkoon. Sähköttömälle mökille, matkailuvaunuun tai veneeseen järjestelmän saa asentaa itse, jos järjestelmän tasajännite ei ylitä 120 volttia.

Aurinkosähköpaketti kannattaa hankkia asennuksineen. Asennustyön arvonlisäverovelvollisesta hinnasta saa kotitalousvähennystä.

Lue myös Seuran juttu: Sähköautoilu sujuu maalla vähintään yhtä hyvin kuin kaupungissa – ”Täällä on lähes joka talon seinässä pistorasia”

Aurinkopaneeli on vuosikymmenien investointi

Laadukkaille järjestelmille annetaan yleensä viiden vuoden asennustakuu. Paneeleilla on usein 10–12 vuoden materiaalitakuu ja 25 vuoden tuottotakuu.

Aurinkopaneelien tehontuottotakuun mukaan ne tuottavat sähköä vähintään 80-prosenttisella teholla vielä 25 vuoden kuluttua asennuksesta. Järjestelmään tarvittavan invertterin eli vaihtosuuntaajan voi joutua vaihtamaan aiemmin. Se maksaa nykyään noin tuhat euroa.

Investointi maksaa itsensä takaisin ­hyvissä ajoin, ehkä jopa kymmenen vuotta ennen käyttöiän loppua. Siihen vaikuttavat ­monet asiat, etenkin tuotto ja sähkön hinta. ­Monet 1980-luvulla asennetut paneelit tuottavat edelleen sähköä, mutta on vaikea sanoa, kestävätkö nyt valmistetut paneelit yhtä kauan.

Lue myös: Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Aurinkopaneeli on helppo huollettava

Aurinkopaneeleistakin on huolehdittava, mutta huolto­töissä pääsee helpolla. Paneeleiden päälle katolle voi kertyä lehtiä ja risuja, jotka pitää siivota. Paneelien pinnalle kerääntynyttä pölyä tai likaa voi varovasti pestä tai harjata pehmeällä harjalla. Sadevesi huuhtelee paneelit hyvin.

Suomen oloihin suunnitellut aurinkopaneelit kestävät lumikuorman, eikä paneeleita tarvitse puhdistaa lumesta. Lumen poistaminen voi jopa vaurioittaa paneeleja.

Invertteri voidaan sijoittaa joko sisälle tekniseen tilaan tai räystään alle ulos. Mitä suojaisampi sijoituspaikka on, sitä pitempään invert­teri kestää.

Älä vaurioita kattoa

Jos taloon suunnitellaan kattoremonttia, se kannattaa tehdä ennen aurinkopaneelien asentamista. Paneelien purkaminen ja uudelleen asentaminen voi maksaa paljon ja myös vioittaa paneeleja.

Paneeleiden telineet saa asentaa itse, mutta ­yleensä työn tekevät ammattilaiset. Asennuksessa pitää ­olla huolellinen, jotta ei vaurioita kattoa. Pelti- ja huopakatoilla käytetään yleensä tavanomaisia kattokiinnikkeitä pidempää kattokiinnikettä ja tavallisia tiivistekumeja laadukkaampia kumitiivisteitä, joiden pitäisi varmistaa, ettei katto vuoda. Saumatulla peltikatolla ei ole tarvetta pellin läpi menevään ruuvikiinnitykseen. Tiilikatolla on oma kiinnitys­ohjeensa, eivätkä paneelit saa painaa tiiliä. Paneelien alla pitää kaikilla katoilla olla noin kymmenen sentin jäähdytystila.

Jos ei katolle, mihin sitten?

Aurinkopaneeleita ei haluta ­katolle joko ulkonäkösyistä tai jos talo ei ole paneeleiden kan­nalta sopivassa paikassa. Paneelit voi sijoittaa myös piharakennuksen katolle, seinälle tai maahan telineisiin. Maa-asennus on kuitenkin harvinaista, koska tontilla on usein vähän tilaa. ­Lisäksi kovemmat asennusvaatimukset, ­kuten tuulikuorman huomiointi, nostavat hintaa. Seinäasennukset tehdään yleensä arkkitehtuurisista syistä.

Tärkeintä on, ettei paneeleja sijoiteta varjostavien rakennusten tai puiden läheisyyteen. Myös lipputanko voi varjostaa.

Lähteet: Aurinkosähköjärjestelmien myyjät, Suomen Aurinkoenergiayhdistys ry, Motiva, Tukes

Juttu on ilmestynyt Maalla-lehdessä 5/2022

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aurinkopaneeli omalle katolle: Hinta voi kirpaista, mutta paneeli tuo myös säästöjä – kunhan otat nämä asiat huomioon

Tfv

Ehkäpä Martan olisi ollut hyvä jättää tämä artikkeli kirjoittamatta.
Jos ei ymmärrä, niin ei ymmärrä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.