punainen mummonmökki

Elinan ja Jounin kesämökki on täydellinen piilopaikka – Uskoisitko, että tämä idylli on vain vartin pyörämatkan päässä suurkaupungin hälystä?

Elina ja Jouni etsivät kesäkotia pitkään ja hartaasti. Pieni, punainen järvenrantamökki hurmasi pariskunnan ruutuikkunoillaan. Ja mikä parasta: täältä pyöräilee vain vartin perheen kaupunkikotiin Tampereella.

Soma punainen lautamökki on ollut Elinan ja Jounin perheen kesäkoti pian 15 vuotta. Alun perin Elina oli epäileväinen mökkeilyn suhteen, ja perhe harkitsikin rantasaunan hankkimista lähijärveltä. Toisin kuitenkin kävi.

Sittemmin mökkeily on vienyt Elinan sydämen ja hän haluaa herätä jokaisena kesäaamuna nimenomaan mökillä.

Lasikuistin pöydän Elina on tuonut mummolastaan ja vanha puusohva on saanut peitteekseen hänen ompelemansa tilkkupeitteen.

Elina esittelee mökkinsä 14 parasta asiaa.

1. Pionien lumo

”Meillä on iso perhe, mutta mahdumme pieneltä tuntuvaan mökkiimme sujuvasti. Tänne tullessamme mökki oli maalattu oranssiksi. Ensitöiksemme tartuimme sutiin ja teimme siitä punavalkoisen.

Mökin sisällä kukat kukkivat tapeteissa, puutarha on täynnä terälehtensä avaavia ruusuja ja pioneita. Etenkin pioneja istutan lisää joka vuosi – aina vähintäänkin yhden uuden lajikkeen.

Tiiviisti istutetut kukkapenkit säästävät kitkijältä työtunteja. Tosin lomalla kitkeminenkään ei tunnu työltä.”

2. Täydellinen piilopaikka

”Etsimme pitkään kesämökkiä kotimme läheltä. Tämä järven rannalla sijatseva mökki sijaitsee pyöräilymatkan päässä kodistamme ja työpaikoistamme.

Kesällä on ihanaa herätä linnunlauluun ja veden liplatukseen. Työmatkan voi taittaa hiekkatietä pitkin nauttien kesän tuoksuista.”

3. Kesäelämän keskipiste

”Lasikuisti on kaiken keskipiste: siellä seurustellaan ja sen läpi kulkee koko kesäinen elämämme. Kuistilta avauu puutarhaan ja järvelle myös se kaikkein kaunein näkymä.

Remontissa lasikuisti sai seinilleen ruusutapetit ja puusepän tekemät uudet ikkunat. Ne tehtiin vanhalla mallilla ja jaksamme ihastella niitä joka päivä.

Pienessä keittiössä valmistettu ruoka syödään aina täällä tai vaihtoehtoisesti ulkona. Mökilläkin yritämme ruokailla ainakin kerran päivässä koko perhe yhdessä. Kuistin ruokapöytä ja pirtinpenkit ovat Jounin kunnostamat. Pöydässä on vietetty monia ikimuistoisia hetkiä kesävieraiden kanssa.”

4. Ruusunpunaisia asioita

”Rakastamme vanhoja, mökin tyyliin sopivia esineitä. Vanha, vähän kulunut jopa väsynyt esine saa kunnostuksen jälkeen meidän mökiltä uuden kodin.

Tyylimme syntyy vanhoista tai uudistetuista kalusteista ja ripauksesta vaaleanpunaista.”

5. Pieni tilaihme

”Vaikka keittiö on pieni, tänne mahtuu kaikki tarpeellinen. Täällä leivotaan ahkerasti ja tehdään tarvittaessa ruokaa isommallekin vierasjoukolle. Seiniin olen valinnut – mitäpä muutakaan! – Juhannusruusu-tapetin. Siihen en kyllästy kai koskaan.

Hempeää tunnelmaa jatkavat Jounin perusteellisesti kunnostama ja valkoisella vahalla käsittelemä seinäkaappi ja linjakas talonpoikaistuoli. Ennen kunnostusta kaappi oli kirkkaanpunainen ja kaikkea muuta kuin viehättävä kaluste. Kaapissa säilytän kuivatarvikkeita.”

6. Paikka salaisille paheille

”Jouni on kunnostanut myös alakerran sinisen astiakaapin. Sinne kerään salaisia paheitani, ruusuastioita. Meillä vieraat juovat aina kahvinsa ruusukupeista.

Vaaleanpunaisella värillä on ollut paikka sydämessäni lapsesta saakka. Se antaa sopivan hempeän pehmeyden kaikille kanssaväreilleen. Sen pettämätön väripari on harmaa, joka olisi yksin tylsä.

Sinisessä huoneessa ruusut pysyvät kuitenkin vain kaapin suojissa. Villiksi valloilleen ne pääsevät vain keittiössä ja lasikuistilla.”

7. Sadepäivän pelastus

”Sadepäivinä perhe löytyy takuuvarmasti alakerran oleskeluhuoneesta. Sen sisustuksen sävyt määrää vanha sivustalevitettävä puusohva, joka tuli meille kotitalon kauppojen mukana. Sen pariksi olen virkannut trikookuteista maton pajuneliöitä mukaillen.

Virkkaan tai neulon vuoden jokaisena päivänä. Tällä hetkellä koukulla on pitkä pitsitakki. Kotoinen kilinä täyttää oleskelutilan iltaisin.

Sohvan yläpuolella olevaan kollaasiin olen koonnut mökistä löytyneitä vanhoja esineitä ja itselleni tärkeitä muistoja. Sininen huone on tapetoitu Anno-tapetilla.”

8. Särkyneet sydämet

”Mökkiä ympäröivä sopivan villi puutarha on kukassa läpi kesän. Poimin sieltä vanhoja perennoja pieniin maljakoihin ja lasipulloihin. Särkyneen sydämen pariksi kerään yleensä virnan lehtiä.

Meillä maljakkokukiksi kelpaavat kukkapenkkikukkien lisäksi lähes kaikki kasvit, myös rikkaruohot ja ruukkukarkulaiset. Särkyneen sydämen olen siirtänyt tänne kotipihalta. Haluan nähdä kaikki kukkani heti aamulla herätessäni.”

9. Lämpimiä hetkiä

”Viihdymme kesäkodissa syysviileille saakka. Kun syysviima puhaltaa järven yli, takkatulen ääressä tunnelma on lämmin.

Aikaisemmin kamiinan paikalla oli avotakka. Norjalaisen, kauniin kamiinan löytyminen joudutti vanhan takan purkua. Purkutiilillekin löytyi paikka hiiligrilliä muuratessa.

Muistan ikuisesti kamiinan asennuksen: Jouni ja minä vauvamahani kanssa punnersimme sen nykyiselle paikalleen. Taustaseinä maalattiin urakan aikana valkoiseksi. Sen viehättäviin porrastuksiin asettelin esille kaikki talosta löytyneet lukot.”

10. Takuuvarmat kesävieraat

”Saunalta mökille johtaa liuskekivipolku. Usein polkua pitkin mökille hiippailee sorsaperhe, joka on päättänyt jäädä asumaan mökkirantaamme. Sama sorsa palaa jokaisena keväänä takaisin kotirantaan.

Sama sorsa palaa joka kevät takaisin kotirantaan.

Jason on meidän innokkain siivekkäiden hoitaja, aina on leipää tarjolla.”

11. Saunapäivä joka päivä

”Pieni, 1950-luvulla rakennettu rantasauna on hellyttävän huoleton. Sen piipusta kohoaa taivaalle joka ilta savukiehkura. Parhaina kesäpäivinä sauna lämmitetään kahteen kertaan, aamusauna on kesäloman luksusta.

Saunarakennus on hurmaavimmillaan, kun seinälle kiipeävät viiniköynnökset ovat vihreimmillään.”

12. Kahvipalatsi

”Ihanin yllätys oli löytää pihalta lasipalatsi. Jouni ja pojat rakensivat minulle äitienpäiväksi ylijäämäikkunoista kasvihuoneen.

En viljele siellä mitään, mutta se on kaunis sellaiseen. Kukkia, niitä lasitalossa toki kasvatetaan – ja juodaan kahvia. Nimi kahvihuone kuvastaa sitä ehkä parhaiten.”

13. Kesäsateen ropina

”Mökin makuutilat ovat yläkerrassa. On ihanaa nukahtaa päiväunille kuunnellen kesäsateen ropinaa. Pikkuruisesta ikkunasta avautuu näkymä puutarhaan ja kasvihuoneelle.

Makuuhuoneessa on erityisen paljon muistorikkaita esineitä. Valkoinen kirstu on lapsuudenkodistani. Ollessani lapsi se maalattiin minua varten ja sisäpuolelle kirjoitettiin kultakirjaimilla Elina.

Ruusutapetti oli valmiina talossa, enkä ole hennonut sitä poistaa iän tuomista vaurioista huolimatta. Joskus iän tuomat kerrokset ovat niin rakkaita, ettei niihin raaski kajota. Rakkaus kukkiin näkyy myös pioneista, joita kerään kannuun tuoksumaan.”

14. Melkein kuin savusaunassa

”Sauna on asennettu uudet paneelit ja lauteet. Tummat sävyt tekevät sinne savusaunamaisen tunnelman.

Sävyillä on myös toinen tarkoitus: rannalta sisään kantautunut hiekka maastoutuu harmaalla laudesuojalla käsiteltyyn puuhun luonneikkaasti. Löylyjen lomassa on ihana pulahtaa järveen.

Päivän paras hetki taitaa olla, kun istumme laiturin päässä olevilla penkeillä ja katselemme taivaan rantaan laskevaa aurinkoa. Mutta mikään ei silti voita tuoretta vastaa, jääkylmää mansikkamehua ja juuri syttyneen tuohen tuoksua.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Ahkeran ja enerkisen ihmisen mökki.
Juurikin oikeanlainen kesäasunto, aisteille
avaruutta.

Kommentoi juttua: Elinan ja Jounin kesämökki on täydellinen piilopaikka – Uskoisitko, että tämä idylli on vain vartin pyörämatkan päässä suurkaupungin hälystä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X