Haaveiletko maallemuutosta? Kokosimme yhteen faktat, jotka kannattaa ottaa huomioon, ­ennen kuin päättää muuttaa maalle

Talon lämmittäminen voi tulla kalliiksi ja välimatkat voivat olla pitkiä, mutta on maalla paljon mukaviakin puolia.

Maalla-asumista voi olla monen­laista. Monilla on tavoitteena muuttaa maalle perinnetyyppiseen idylliin kauas naapureista, mutta maalle voi muuttaa myös kuntakeskukseen rivi- tai kerrostaloon tai uudempaan omakotitaloon.

Ensin kannattaa katsoa seudun vuokrattavien talojen ja asuntojen tarjonta. Sitä ­kautta voi ”mennä sisään” kylään ja kysyä ­tarjousta pidemmästä vuokra-ajasta. ­

Monipaikkaisuus on hyvä väylä edetä. ­Paikkakunnalla asuessa on helpompi miettiä, mitä haluaa, ja samalla kartoittaa kohteita. Esimerkiksi autiotalot ovat usein perikuntien ­omistuksessa. Jos kukaan ei ole kiinnostunut hoitamaan taloa, myyntihaluja voi herätellä.

Lämmitysmuodolla on väliä

Kiinteistöä hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota lämmitysmuotoon ja sen taloudellisuuteen. Yhä useampi vaihtaa öljylämmityksen tai suoran sähkölämmityksen uusiutuviin energiamuotoihin, maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun. Myös ilmalämpöpumppuja käytetään sähkölämmityksen tukena. ­

Varaava tulisija on hyvä lämmönlähde mutta puulämmityksen kulutkin voivat vaihdella paljon. Onko polttopuuta saatavilla omasta metsästä vai joutuuko turvautumaan ostoihin – ja onko alueella myyjiä?

Lämmitysmuodon vaihtamiseen ja energiaremontteihin voi saada tukea ELY-keskuksesta, ARAsta sekä kotitalousvähennyksestä.

Myöntääkö pankki lainaa?

Pankit saattavat nähdä maalla sijaitsevan vanhan talon ­vakuusarvon pienenä, joten lainan saaminen kiinteistön ostoon tai remontointiin voi ­olla hankalaa.

Lainaa kannattaa kysyä usealta pankilta, myös paikallispankeilta. Kaupunkiasunnon myynnillä voi toki saada ostet­tua talon maalta, sillä hintataso maaseudulla on yleensä alhaisempi kuin kaupungeissa.

Vanhojen rakennusten kunnostukseen voi anoa avustuksia ainakin Museovirastolta ja ELY-keskukselta. Maakuntamuseoista saa yleensä neuvoja hankkeissa. Huonokuntoinen rakennuskin voi olla korjauskelpoinen. Pankit saattavat olla suopeampia rahoittamaan kulttuuri- tai rakennushistoriallisesti merkittävien kohteiden kunnostusta.

Myös matkailukeskusten lähettyvillä sijaitsevien kohteiden rahoitus useimmiten onnistuu.

Selvitä, saako rakentaa

Jos suunnittelee rakentamista kaava-alueen ­ulkopuolelle, kannattaa olla yhteydessä ennen kauppoja kunnan tai kaupungin vastaavaan virkahenkilöön, esimerkiksi rakennustarkastajaan. Jos tontilla on asuttu pysyvästi ­aiemmin, rakennusoikeutta uusille rakennuksille tai laajennuksille saattaa olla riittävästi.

Aina kun aiotaan rakentaa asemakaava-alueen ulkopuolelle, kunnan on selvitettävä, sijaitseeko alue niin sanotulla ­suunnittelutarvealueella. Suunnittelutarveratkaisuja tehdään enimmäkseen Uudellamaalla.

Useat kunnat ovat nykyään joustavia, koska ne haluavat ­houkutella uusia asukkaita. Siksi esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen ­muuttamista pysyviksi asunnoiksi on monessa kunnassa joustavoitettu. Kunnilla on kuitenkin erilaisia kriteerejä muutoksille. Usein muutokset vaativat lupamenettelyä.

Varaudu pätkiviin yhteyksiin

Jos oma työ on kiinni nettiyhteydestä, on syytä selvittää, miten tietoliikenneyhteydet ­alueella toimivat. Moniin kyliin on perustettu osuuskuntia nopean ja häi­riöttömän valokuituverkon rakentamiseksi. Hanketukien käyttö kuituhankkeissa on yleistä. Kyläyhdistyksissä osataan kertoa alueen tilanteesta ja liittymän ostamisesta.

Maakaapeloinnin myötä sähkön toimintavarmuus maaseudullakin paranee mutta monin paikoin pitää varautua yhä sähkökatkoksiin lumikuorman tai myrskyjen takia. Siksi sähkölämmitteisissä taloissa on hyvä olla varaava tulisija.

Kunnallinen vesihuoltoverkko ei yllä kaik­kialle, joten oma kaivo on maalla yleinen. Sähkö­katkon aikana omaa kaivoa ­käyttävien talojen veden tulo lakkaa, jos kaivossa on sähkö­pumppu.

Ota selvää palveluista

Auto tai jopa kaksi voi olla maalla tarpeen, jos koti sijaitsee kaukana julkisen liikenteen yhteyksistä. Etätyömahdollisuus vähentää polttoainekuluja, mutta kauppareissuihin ja harrastuksiin voidaan tarvita omaa autoa.

Lapsiperhettä kiinnostaa päivähoidon järjestyminen sekä lähikoulun ja -kaupan tulevaisuus. Terveyden­hoito- ja vanhuspalvelut siirtyvät ensi vuoden alussa hyvinvointialueiden ­vastuulle.

Kunta tiedottaa verkkosivuillaan ja paikallislehdessä palveluista. Virka­miesten lisäksi kyläyhdistyksen aktiivit ovat hyviä tietolähteitä. He kertovat varmasti rehellisesti myös epäkohdista.

Naapuriapu toimii

Maalta löytyy yllättävän paljon palveluita, vaikka niistä ei ehkä kummemmin tiedoteta. Parhaiten tietoa paikka­kunnalla asuvista rakennusalan ammattilaisista, sähköurakoitsijoista tai lumenauraajista saa ”puskaradion” väli­tyksellä. Myös kaupat ja huoltoasemat ovat hyviä tietotoimistoja. Monilla kylillä on nykyään Facebook-ryhmät, ­joista saa hyödyllistä tietoa.

Nopea verkostoituminen paikallisten kanssa kannattaa, sillä vastavuoroinen naapuriapu toimii yhä melko yleisesti maalla. Tosin samalla saat varautua luovuttamaan myös palan yksityisyydestäsi.

Tulokkaalle kynnys kysyä naapurin peräkärryä lainaksi voi olla korkea. Viime aikoina monet kyläyhdistykset ovat hankkineet lainattavia ja vuokrattavia työvälineitä ja -koneita asukkaiden käyttöön.

Luonto on lähellä

Moni haikailee maalle päästäkseen lähelle luontoa. Metsää riittää kuljettavaksi ja maastopyöräilijöille löytyy mahtavia reittejä, mutta pitää myös huomioida, ettei viljapeltoja saa talloa ja piharauha on hyvä antaa. Jokamiehen­oikeuksiin on suositeltavaa tutustua.

Luontoon liittyviä harrastuksia riittää yllin kyllin, mutta ei maalla hyljeksitä kulttuuria tai urheilua. Kansalaisopistojen piirit ja erilaiset yhdistykset ovat yleensä levittäytyneet myös kyliin.

Asiantuntijat: maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo Suomet Kylät ry:stä ja yrittäjä Varpu Rusila Her Finland -yrityksestä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2022.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Haaveiletko maallemuutosta? Kokosimme yhteen faktat, jotka kannattaa ottaa huomioon, ­ennen kuin päättää muuttaa maalle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X