Hauduta tee oman puutarhan antimista – näin saat uusia aromeja teepannuun
Kun haluat vaihtelua teekupilliseen, kokeile hauduttaa aromikasta juomaa luonnonkasveista ja yrteistä. Juomiin sopivat myös monet puutarhan yksi- ja monivuotiset kukkijat, kuten kehäkukka, salkoruusu ja harmaamalvikki.
Luonnonkasvitee on vaihtelua tavalliselle teekupilliselle. Luonnonkasvitee hautuu luonnonkasveista ja yrteistä sekä oman puutarhan kukista.
Lue myös: Valmista viilentävä sadonkorjaajan yrttijuoma
Vaihtele yrttejä
Monet yrtit ovat ikivanhoja rohdoskasveja, joten juomia kannattaa hauduttaa useista eri kasvilajeista.
Jos käyttää usein samoja yrttejä, niiden ominaisuuksiin on syytä perehtyä. Esimerkiksi minttu antaa teehen ihanan maun, mutta siitä haudutettua juomaa kannattaa juoda vain aika ajoin, sillä mentoli voi aiheuttaa suurina määrinä vaikkapa päänsärkyä tai vatsavaivoja. Hyvä tapa laajentaa lajivalikoimaa on valmistaa teetä myös luonnonkasveista. Tärkeintä on kerätä vain tunnistamiaan lajeja ja noudattaa jokamiehenoikeuksia.
Satoa läpi kesän
Suoraan teepannuun päätyvissä yrteissä ja hortassa ovat tallella kaikki aromiaineet. Jääkaapissa versot säilyvät raikkaina päivän tai pari, kunhan suojaat ne haihdunnalta.
Vasta poimitusta sadosta pääsee nauttimaan pitkään, sillä teehen sopivat nuorien kasvinosien lisäksi myös kukinnot sekä jo sitkistyneetkin kasvit.
Hauduta rauhassa
Tuoreita yrttejä tarvitaan teehen noin kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja. Sopiva määrä yhtä teemukillista kohden on muutama pieni verso tai noin kolme teelusikallista yrttisilppua.
Huuhtaise yrtit ennen käyttöä ja kaada niiden päälle lähes kiehuvaa vettä. Peitä astia kannella ja hauduta 5–15 minuuttia.
Sopiva määrä yrttejä yhtä teemukillista kohden on muutama pieni verso tai noin kolme teelusikallista yrttisilppua.
Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 07/2021
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hauduta tee oman puutarhan antimista – näin saat uusia aromeja teepannuun