Puutarha

Hauduta tee oman puutarhan antimista – näin saat uusia aromeja teepannuun

Kun haluat vaihtelua teekupilliseen, kokeile hauduttaa aromikasta juomaa luonnonkasveista ja yrteistä. Juomiin sopivat myös monet puutarhan yksi- ja monivuotiset kukkijat, kuten ­kehäkukka, salkoruusu ja harmaamalvikki.

Luonnonkasvitee on vaihtelua tavalliselle teekupilliselle. Luonnonkasvitee hautuu luonnonkasveista ja yrteistä sekä oman puutarhan kukista.

Lue myös: Valmista viilentävä sadonkorjaajan yrttijuoma

Mintuista ja sitruunanmakuisista yrteistä valmistuu virkistävä jäätee. Hauduta versoja kuumassa vedessä, makeuta ja jäähdytä. Toinen vaihtoehto on murskata tuoreita yrttejä kylmään veteen. Tarkista maku ja nauti pian!
Mintuista ja sitruunanmakuisista yrteistä valmistuu virkistävä jäätee. Hauduta versoja kuumassa vedessä, makeuta ja jäähdytä. Toinen vaihtoehto on murskata tuoreita yrttejä kylmään veteen. Tarkista maku ja nauti pian!
Sitruunaiselta tuoksuva ja maistuva sitruunaajuruoho on ihana teeyrtti sellaisenaan ja seoksiin. Kasvista on jalostettu myös kirjavia lajikkeita, jotka talvehtivat meillä vihreälehtistä heikommin. Versojen maku on mieto tarha-ajuruohoon eli timjamiin verrattuna.
Sitruunaiselta tuoksuva ja maistuva sitruunaajuruoho on ihana teeyrtti sellaisenaan ja seoksiin. Kasvista on jalostettu myös kirjavia lajikkeita, jotka talvehtivat meillä vihreälehtistä heikommin. Versojen maku on mieto tarha-ajuruohoon eli timjamiin verrattuna.
 Aniksenmakuiset yrtit makeuttavat teen. Sokerin korvaamiseen sopivat muun muassa saksankirvelin lehdet ja vihreät siemenet, anisiiso, ranskanrakuuna ja rohtosamettikukka. Makeutta tuovat myös monet mintut, stevia ja punavärimintun kukinnot.
Aniksenmakuiset yrtit makeuttavat teen. Sokerin korvaamiseen sopivat muun muassa saksankirvelin lehdet ja vihreät siemenet, anisiiso, ranskanrakuuna ja rohtosamettikukka. Makeutta tuovat myös monet mintut, stevia ja punavärimintun kukinnot.

Vaihtele yrttejä

Monet yrtit ovat ikivanhoja rohdoskasveja, joten juomia kannattaa hauduttaa useista eri kasvi­lajeista.

Jos käyttää usein samoja yrttejä, niiden ominaisuuksiin on syytä perehtyä. ­Esimerkiksi minttu antaa teehen ihanan maun, ­mutta siitä haudutettua juomaa kannattaa juoda vain aika ajoin, sillä mentoli voi aiheuttaa suurina määrinä vaikkapa päänsärkyä tai vatsavaivoja. Hyvä tapa laajentaa lajivalikoimaa on valmistaa teetä myös luonnonkasveista. Tärkeintä on kerätä vain tunnistamiaan lajeja ja noudattaa jokamiehenoikeuksia.

Kukat tuovat makua ja väriä juomaan. Vihreät kukkapohjukset ovat yleensä terälehtiä kitkerämpiä. Kehäkukka sopii teehen sekä tuoreena että kuivattuna. Rohdosvaikutusten vuoksi kukista kannattaa kuitenkin hauduttaa teetä vain satunnaisesti.
Kukat tuovat makua ja väriä juomaan. Vihreät kukkapohjukset ovat yleensä terälehtiä kitkerämpiä. Kehäkukka sopii teehen sekä tuoreena että kuivattuna. Rohdosvaikutusten vuoksi kukista kannattaa kuitenkin hauduttaa teetä vain satunnaisesti.
Uusia makuelämyksiä saat hauduttamalla teetä erilaisten samettikukkien kukista ja lehdistä. Muhkeimmat kukat ovat isosamettikukalla, jonka kukkien maku vaihtelee lajikkeittain ja olosuhteiden mukaan. Käytä ravinnoksi vain itse kasvatettuja tai syötäväksi viljeltyjä kasveja.
Uusia makuelämyksiä saat hauduttamalla teetä erilaisten samettikukkien kukista ja lehdistä. Muhkeimmat kukat ovat isosamettikukalla, jonka kukkien maku vaihtelee lajikkeittain ja olosuhteiden mukaan. Käytä ravinnoksi vain itse kasvatettuja tai syötäväksi viljeltyjä kasveja.
Tarhavärimintusta on jalostettu erivärisiä lajikkeita, joiden lehtien ja kukkien maussa saattaa olla pippurista kipakkuutta. Monarda-suvun arvostetuin teekasvi on helakanpunainen punaväriminttu, joka antaa teehen appelsiinin ja Earl Grey -teen vivahdetta.
Tarhavärimintusta on jalostettu erivärisiä lajikkeita, joiden lehtien ja kukkien maussa saattaa olla pippurista kipakkuutta. Monarda-suvun arvostetuin teekasvi on helakanpunainen punaväriminttu, joka antaa teehen appelsiinin ja Earl Grey -teen vivahdetta.

Satoa läpi kesän

Suoraan teepannuun päätyvissä yrteissä ja hortassa ovat tallella kaikki aromiaineet. Jääkaapissa versot säilyvät raikkaina päivän tai pari, kunhan suojaat ne haihdunnalta.

Vasta poimitusta sadosta pääsee nauttimaan pitkään, sillä teehen sopivat nuorien kasvinosien lisäksi myös kukinnot sekä jo sitkistyneetkin kasvit.

Kun kröhä iskee ja palelee, lämmintä yrttihauduketta on mukava lipitellä. Juomaan sopivat muun muassa mustaherukka, iisoppi, salvia, siankärsämö, ajuruohot, maurinmalva, mintut ja basilika.
Kun kröhä iskee ja palelee, lämmintä yrttihauduketta on mukava lipitellä. Juomaan sopivat muun muassa mustaherukka, iisoppi, salvia, siankärsämö, ajuruohot, maurinmalva, mintut ja basilika.
Malvakasvit salkoruususta harmaamalvikkiin ovat maultaan mietoja ja koristeellisia teekasveja. Liilakukkaisen maurinmalvan kukat värjäävät juoman sinertäväksi. Kukissa on myös limakalvojen helliviä aineita, joten teetä voi hörppiä kurkkukivun vaivatessa.
Malvakasvit salkoruususta harmaamalvikkiin ovat maultaan mietoja ja koristeellisia teekasveja. Liilakukkaisen maurinmalvan kukat värjäävät juoman sinertäväksi. Kukissa on myös limakalvojen helliviä aineita, joten teetä voi hörppiä kurkkukivun vaivatessa.
Anisiison kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat anikselta. Maku on voimakas, joten parikolme versoa riittää makeuttamaan teepannullisen juomaa
Anisiison kukat ja lehdet tuoksuvat ja maistuvat anikselta. Maku on voimakas, joten parikolme versoa riittää makeuttamaan teepannullisen juomaa

Hauduta rauhassa

Tuoreita yrttejä tarvitaan teehen noin kolme kertaa enemmän kuin kuivattuja. Sopiva määrä yhtä teemukillista kohden on muutama pieni verso tai noin kolme teelusikallista yrttisilppua.

Huuhtaise yrtit ennen käyttöä ja kaada niiden päälle lähes kiehuvaa vettä. Peitä astia kannella ja hauduta 5–15 minuuttia.

Sopiva määrä yrttejä yhtä teemukillista kohden on muutama pieni verso tai noin kolme teelusikallista yrttisilppua.

Suloinen tapa rauhoittua yöpuulle on juoda kupponen lämmintä teetä, jossa maistuu esimerkiksi laventeli, sitruunamelissa, kanervankukka ja kamomilla.
Suloinen tapa rauhoittua yöpuulle on juoda kupponen lämmintä teetä, jossa maistuu esimerkiksi laventeli, sitruunamelissa, kanervankukka ja kamomilla.
Luonto on teekasvien aarreaitta. Puna-apilasta valmistuu mietoa juomaa, siankärsämöstä voimakasta. Maitohorsman hiostetuista eli fermentoidusta lehdistä valmistettu iivanantee on suosittua Venäjällä.
Luonto on teekasvien aarreaitta. Puna-apilasta valmistuu mietoa juomaa, siankärsämöstä voimakasta. Maitohorsman hiostetuista eli fermentoidusta lehdistä valmistettu iivanantee on suosittua Venäjällä.
Kanervan ja lehmuksen kuivatuista kukista voi hauduttaa sellaisenaan teetä. Miedonmakuiset kukat, kuten maurinmalva, ruiskaunokki ja orvokki, kannattaa sekoittaa teeyrttien joukkoon.
Kanervan ja lehmuksen kuivatuista kukista voi hauduttaa sellaisenaan teetä. Miedonmakuiset kukat, kuten maurinmalva, ruiskaunokki ja orvokki, kannattaa sekoittaa teeyrttien joukkoon.
Kerta-annoksina pakastetut yrtit tuoksuvat ihanalta, kun ne upottaa jäisinä kuumaan veteen. Söpöjä teekääröjä saa kietaisemalla yrtit esimerkiksi mustaherukan lehden sisälle. Rullan sitaisemiseen riittää vaikkapa ajuruohon verso. Puolestaan kylmiin juomiin tulevat yrtit säilyvät raikkaina jääkuutioiden sisällä.
Kerta-annoksina pakastetut yrtit tuoksuvat ihanalta, kun ne upottaa jäisinä kuumaan veteen. Söpöjä teekääröjä saa kietaisemalla yrtit esimerkiksi mustaherukan lehden sisälle. Rullan sitaisemiseen riittää vaikkapa ajuruohon verso. Puolestaan kylmiin juomiin tulevat yrtit säilyvät raikkaina jääkuutioiden sisällä.
Tyrnin lehdet sisältävät antioksidantteja, vitamiineja ja terveellisiä rasvahappoja. Marjoista poiketen maku on lempeä, joten hauduta juomaa vähintään puoli tuntia. Tyrnin alapuolelta hopeanhohtoiset lehdet kuivuvat nopeasti, ja ne voi myös pakastaa.
Tyrnin lehdet sisältävät antioksidantteja, vitamiineja ja terveellisiä rasvahappoja. Marjoista poiketen maku on lempeä, joten hauduta juomaa vähintään puoli tuntia. Tyrnin alapuolelta hopeanhohtoiset lehdet kuivuvat nopeasti, ja ne voi myös pakastaa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 07/2021

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hauduta tee oman puutarhan antimista – näin saat uusia aromeja teepannuun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.