Sisustus Tilaajille

Helsinkiläiset Johanna ja Veikko päättivät vartissa ostaa hylätyn talon ilman mukavuuksia 

Johanna ja Veikko vaihtoivat pääkaupungin mukavuudet vanhaan taloon, jonka tuvan alla tuoksahti ketunpesä ja piha oli yhtä rytöläjää. He kasvattavat mahdollisimman suuren osan ruuastaan itse.  

Paljasjalkaiset helsinkiläiset Johanna ja Veikko haaveilivat omavaraisesta elämästä ja tarpeeksi alkuperäisessä kunnossa olevasta hirsitalosta.

He näkivät ilmoituksen vanhasta hylätystä hirsitalosta jo vuonna 2010, mutta ilmoitus poistui nopeasti. Alkuvuodesta 2013 talo tuli uudestaan myyntiin ja pariskunta teki samantien ostopäätöksen talosta, jonka lattioilla juoksivat hiiret ja tuvan alla oli ketunpesä.

Päätöstä siivitti talon alkuperäinen kunto, suhteellisen terveet hirret ja rakenteet. Ja mikä parasta, talossa ei ollut vesijohtoja. Talo sai nimen Jovela, joka syntyi molempien etunimien kirjaimista.

Kriteerinä kantovesi ja puulämmitys

Talossa on vain kantovesi, mikä oli pariskunnan kriteerinä taloa etsiessä. Remontissa he eivät halunneet tilannetta muuttaa ja vesijohtoja vetää.

Kaivosta kannettu vesi lämpiää isossa kattilassa puuhellalla. Hellekesänä vettä lämmittäessä lämpeni talo liiaksikin, joten uusin hankinta on ulkona oleva lämminvesivaraaja, jossa vesi lämpiää aurinkoenergialla.

Remontissa puuhellaa varten laitettiin uusi piippu, sillä vanha leivinuuni ja piippu olivat vuosien saatossa romahtaneet. Leivinuunin paikalle Veikko rakensi ruokakomeron, jonne mahtuu arjen ruokavarasto, talven varalle säilötty sato ja kunnon kotivara.

Maalla asuessa kotivaran merkitys kasvaa

Viranomaissuosituksen mukaan Johanna ja Veikko pitävät sähkökatkojen ja muiden yllättävien tapahtumien varalta reilua kotivaraa, jonka avulla he selviävät pidemmän ajan ilman kaupassakäyntejä.

Kotivara vähentää kauppakäyntitarvetta ja siten säästää rahaa ja turhia ajokilometrejä. Pariskunta  hyödyntää kauppakäynneillä tarjouksia, mikä vaikuttaa kauppalaskuun.

Isot ostokset pariskunta tekee pari kertaa kuukaudessa Uudessakaupungissa, mutta muuten he pyrkivät käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita ja kasvattamaan satoa itse. Myös polttopuita on liiterissä aina valmiina.

Talossa on vain kantovesi. Kaivosta kannettu vesi lämpiää  25 litran kattilassa puuhellalla. Hellan hormi ja savupiippu uusittiin remontissa.
Talossa on vain kantovesi. Kaivosta kannettu vesi lämpiää  25 litran kattilassa puuhellalla. Hellan hormi ja savupiippu uusittiin remontissa.

Pyykkikoneen korvaa perinteinen pulsaattori

Vanhassa talossa ei ole kodinhoitohuonetta eikä hulvatonta kotikylpylää, mutta kaikelle on paikkansa. Pihasauna lämpiää, ja vesivessan sijaan talosta löytyy erotteleva vessa.

Pyykkikoneen korvaa perinteinen pulsaattori. Vaikka Johanna asuisi kaupungissa, hän valitsisi pesukoneen sijaan pulsaattorin. Pyykin pesuun kuluu pulsaattorilla vartti, ja pesukoneen kanssa käyttäisi ja pesisi vaatteita turhaan.

Lue myös: Suvi, 39, elää omavaraistaloudessa mökissä, johon ei tule edes vettä: ”Vain kokeilemalla tietää, sopiiko tällainen itselle”

Kodin kalusteet ovat pääosin kierrätettyjä, löytöjä vanhantavarankaupoista, kirpputoreilta ja perittyjä. Osa on talosta löytyneitä kalusteita, jotka Johanna ja Veikko ovat kunnostaneet.  Jos vanhaa ja sopivaa ei löydy, pariskunta pohtii, voiko asian tai esineen tehdä itse. 

Johanna on kiinnostunut arkihistoriasta ja kerää vanhoja tietokirjoja, jotka tulvivat vinkkejä, miten ennen on toimittu. Vanhat tietokirjat muodostavatkin tärkeän hyötykirjaston. 

Vanhassa talossa oppii elämään kuin ennen vanhaan

Jovelan arkea siivittää talon ja neljän vuodenajan sykli. Jokaiseen vuodenaikaan kuuluvat tietyt puuhat. Keväällä keittiötarha ja taimien kasvatus täyttää talon ikkunalaudat.

Kesä kuluu taloa kunnostaessa ja satoa kasvattaessa, syksyllä korjataan ja säilötään satoa.

Jovelaan muuttaessaan Johanna ja Veikko karsivat elämästään turhat asiat, myös ylimääräiset vaatteet. Koristeellinen kaappi on löytö antiikkiliikkeestä ja sinne mahtuvat kaikki pariskunnan käyttövaatteet. Vanhoista lakanoista syntyivät verhot.
Jovelaan muuttaessaan Johanna ja Veikko karsivat elämästään turhat asiat, myös ylimääräiset vaatteet. Koristeellinen kaappi on löytö antiikkiliikkeestä ja sinne mahtuvat kaikki pariskunnan käyttövaatteet. Vanhoista lakanoista syntyivät verhot.

Puulla lämmitettävään taloon riittää puusavottaa aina kuin tontilta harvennetaan puustoa, mutta puuta hankitaan myös paikalliselta tuottajalta. Talviaika kuluu suunnitelmien ja pikkupuhteiden parissa.

Arjessa on puuhaa, ja pariskunta välillä yrittääkin hillitä tekemistä, jotta elämä pysyy mielekkäässä rytmissä. 

Muutos ja muutto kaupungista maalle ovat vaatineet rohkeutta ja uskallusta hypätä aivan uuteen elämäntapaan.

Jokainen voi valita oman tavan tavoitella kohti omavaraisempaa elämää. Kokeilut ja uuden oppiminen ovat olleet mielenkiintoinen matka.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2021.