Hirsitalo täynnä roskalavalöytöjä ja tunnelmaa – ”Kaikki aarteet löytävät paikkansa”

Kierrätysaarteita metsästävät Suvi ja Kim löysivät toisensakin roskalavalta. He ovat muokanneet kaivostyöläisten asuintalosta yhteisen kodin, jossa jokainen aarre löytää oman paikkansa.

Vanha hirsitalo rakennettiin Lohjalle vuonna 1931. Seinistä ja punaisista rappusista näkyy elämän jäljet.

Asukkaat Suvi ja Kim raottivat ovea vanhan kaivostyöläisten asuintaloon ja paljastivat Maalla-lehdelle, miten tunnelmaa luodaan vanhoilla aarteilla.

Lue myös: Satavuotias maatila oli lähes pilattu 60-luvun remontilla – näin uusi isäntäpari pelasti hirsitalon

1. Hirsitalo kutsuu kylään

”Ainoa isompaa korjausta vaatinut kohta kodissamme oli eteisen lattia, josta löytyi kosteutta. Uusi lattia siirrettiin entisestä makuuhuoneesta.

sisustus hirsitalo

Kauniit peiliovet on maalattu portaiden sävyyn.

Taiteilijaystävä Markus Ekman taiteili vinoruudutuksen. Kauniit peiliovet löytyivät levyjen alta, ne maalattiin kalkkimaalilla portaiden sävyyn. Mummilta peritty kattokruunu tuo tilaan sopivasti säihkettä. Mallinukke Irmeli löytyi kierrätyskeskuksesta.”

2. Pieni omenapuutarhamme

”Kun ostimme talon, puutarha muistutti kynnöspeltoa, ja pihan perällä olivat neljän asunnon varastot ja puucee. Pihasta löytyi myös lukuisia vanhoja räsymattoja, joita oli käytetty tyrehdyttämään rikkaruohojen kasvua.

Kuorimme pihasta 40 senttiä juurakkoa, jotta saimme nurmikon kylvettyä. Vanhasta pihasta säästimme suurimmat puut ja pensaat. Suuret omenapuut ovat kutakuinkin yhtä vanhoja kuin talo itse.

puutarhan omenapuut

Omenapuiden kukkiessa taianomainen tunnelma on taattua!

Kauneimmillaan puutarha on niiden kukkiessa. Silloin tunnelma on kuin sadusta! Perennoja olemme saaneet paljon ystäviltä ja sukulaisilta. Sieltä täältä myös nousee itsestään vanhan pihan perennoja, jotka olivat jääneet rikkaruohojen alle. Valmiiksi puutarha tulee vasta vuosien päästä, kun uudet kasvit asettuvat paikoilleen ja vahvistuvat.”

3. Vanhat tavarat ja pinnat

”Vanhan talon viehätys koostuu osittain salaisuuksista, joita sen uumenista paljastuu. Kun aloimme vapauttaa taloa retrokauden remonttivirheistä, esiin kuoriutui muun muassa vanhaa tapettia pönttöuunin vierestä. Alimmaisena seinäpinnoissa on käytetty sanomalehtiä. Rakenteista löysimme rakkauskirjeitä rintamalta.

kaunis kaappikello

Vanha kaappikello on saanut uuden kodin pönttöuunin vierestä.

Kaappikello on pelastettu työkaverin siskolta.”

Lue myös: Kolmekymppiset Riikka ja Samuli tekivät elämänmuutoksen: muuttivat Helsingistä Joensuuhun ja remontoivat rappiokartanon

4. Valokuvat

Haluamme, että kodissa esillä olevalla taiteella on meille merkitys. Siksi esillä on paljon myös Suvin omaa valokuvataidetta.

valokuvakollaasi sisustus

Suvin valokuvat ovat sommiteltu seinälle.

Suvi aloitti vuonna 2014 Omakuva-projektin, joka jatkuu edelleen. Kollaasi kasvaa hitaasti, mutta prosessi onkin pitkä, ja saa viedä aikansa. Yksi hienoimmista Suvin kuvaprojekteista on ollut Ainutlaatuiset, jossa kahden vuoden aikana kuvattiin 24 erityislasta heille rakkaissa ja mieluisissa ympäristöissä.

5. Hirsitalo kaivoksen työntekijöille

”Kotitalomme on rakennettu läheisen Tytyrin kalsiittikaivoksen työntekijöille. Talossa oli neljä asuntoa, jotka sittemmin on yhdistetty.

hirsitalo sisustus

Hirsitalon kauniita seiniä on jätetty paljaaksi.

Olimme juuri allekirjoittaneet vuokrasopimuksen, kun tämä talo tuli myyntiin. 1970-luvun remontin jäljiltä talo oli hurjassa kunnossa, mutta kaipaamamme tunnelma puski läpi muoveista ja lasivilloista. Rakenteet olivat terveet ja sijainti keskeinen. Muutimme tänne viiden kuukauden remontin jälkeen 2017. Iso lasivitriini on löytö netistä.”

Iso lasivitriini on löytö netistä. Ilmoitus ehti olla esillä vartin, kun jo sovimme kaupoista.

6. Aarteiden keittiö

”Remontoidessa emme ole säästelleet vaivojamme, jotta löydämme aitoja materiaaleja. Esimerkiksi vanhaa ja tyyliin sopivaa ikkunalistaa olemme metsästäneet pitkin Suomea. Uutta emme halunneet, siitä puuttuu sekä laatu että tunnelma.

hirsitalon keittiön sisustus

Keittiö on sisustettu vanhoilla ja tyyliin sopivilla materiaaleilla.

Emännänkaappi on lainassa siskolta, toivottavasti sitä ei tarvitse ikinä palauttaa. Kaappi on täynnä perintöastioita, joita on luvattoman paljon. Pöytä on peritty, eriparituolit löytöjä vuosien varrelta. Pieniä tuoleja meiltä löytyy toistakymmentä, niitä on keräilty myös kuvausrekvisiitaksi. Olemme molemmat hullaantuneet vanhoihin huonekaluihin ja aarteisiin.

Meille on muodostunut hauska sanonta: ”Mihin laitetaan”, kun jotain ihanaa tulee vastaan. Yleensä kaikki aarteet löytävät paikkansa, toisinaan jotain on kuskattava varastoon tai kiertoon. Kimin intohimona ovat vanhat autot, niitä on kertynyt varastoon muutama, tarkemmin sanottuna 12.”

7. Hirsitalo täynnä taidetta

”Värikylläinen sirkusteema ja erityisesti klovnit viehättävät meitä. Ne edustavat itsensä ja asioiden käsittelyä huumorin keinoin.

hirsitalon sisustus ja taulu

Klovnitaululla on symbolinen merkitys.

Suvi on itsekin esiintynyt klovnina omakuvissaan. Pelle-taulu on löytö kirpparilta. Sänky on kierrätyskeskuksesta, arkku Kimin isoäidin lapsuudenkodista. Kapsäkki löytyi vanhan talon vintiltä ja haitari on lainassa ystävältä kuvausrekvisiitaksi.”

Lue myös: Marin pikkukaksio Puu-Vallilassa on taidetta täynnä: ”Taide ei ole elitistien yksinoikeus”

8. Punainen lanka

”Yläkertaan johtaviin punaisiin portaisiin ihastuimme ensi näkemältä. Niiden värimaailma on kotimme ”punainen lanka”, sama sävy toistuu siellä täällä.”

hirsitalon sisustus

Punainen väri toistuu ympäri taloa.

”Mihin laitetaan?” kysymme toisiltamme aina, kun jotain ihanaa tulee vastaan.

9. Useat tulisijat

”Seikka, johon heti alussa ihastuimme, olivat alkuperäiset pönttöuunit ja keittiön puuliesi-leivinuuni. Ne ovat tärkeä apu lämmityksessä.

hirsitalo leivinuuni

Useat tulisijat lämmittävät talven pakkasilla.

Uuni on todellakin keittiön sydän. Leivinuunissa olemme kypsentäneet joulukinkun ja laatikkoruokia. Isompaa remonttia odotellessa keittiön vanhat kaapit saivat punaisen sävyn, ja kaunista hirsiseinää pääsi esille tunkkaisten levyjen alta. Jakkara on kirppikseltä, musta pata Kimin isoisältä.”

10. Ihanat tapetit

”Pintaremonttia miettiessä löysimme sattumalta William Morrisin tapettivalikoiman – eikä paluuta enää ollut. Haaveilemme, että keittiöremontin jälkeen saisimme sinnekin jonkun ihanan tapetin. Tämä on hyvä keino saada torppaan englantilaista kartanofiilistä.

hirsitalon makuuhuoneen sisustus

Kauniit tapetit luovat kartanofiilistä.

Makuuhuoneen tapetti on nimeltään Windrush, olohuoneen Honeysuckle & Tulip. Nuken Suvi sai lapsena isältään ulkomaantuliaisina, peili on kirppislöytö ja lamppu on ostettu Kimin rompekauppias-isältä.”

11. Sisusta hirsitalo roskalavalöydöillä

”Kaappivanhus sai uuden ilmeen itse sekoitetulla kalkkimaalisävyllä. Kaapin yllä roikkuu roskalavalta löytynyt kynttiläkruunu.

hirsitalon maalattu vanha kaappi

Roskalavoilta voi tehdä mainioita löytöjä!

Me löysimme toisemmekin roskalavalta! Suvin siskon järjestämiltä sokkotreffeiltä päädyimme penkomaan roskalavaa. Kaukoputki löytyi Raaseporin reissulta, gramofoni on entisen kahvilan jäämistöstä, trumpetti ja mandoliini kirppikseltä. Valokuva on otettu autiotalossa Wilma-tyttärestä hänen ollessaan 12-vuotias.”

12. Pisarakruunu

”Ihanalla pisarakruunulla on tarina: Suvi lähti äitinsä kanssa hakemaan kaukoputkea Raaseporin perämetsissä asuvalta mieheltä. Perillä kaukoputken lisäksi löytyi iso aitta täynnä kaikenlaisia aarteita.

vanha kattokruunu sisustus

Ihana pisarakruunu oli yllättävä löytö, joka löysi kodin hirsitalon kylpyhuoneesta.

Suvi ihastui lamppuun ja sai sen viidelläkymmenellä eurolla. Rakastamme valaisimen luomaa mielikuvaa vesipisaroista. Myöhemmin selvisi, että se saattaa olla Muranon lasia.”

Kotikylpylä on ihanaa arjen luksusta. Paikka, jossa voi rentoutua.

13. Kotikylpylä

”Alun perin ainoa peseytymismahdollisuus talossa oli kellarin saunan vesipadan ääressä. Se ei olisi toiminut silloin vielä viiden kotona asuvan teinin kanssa, joten rakensimme kunnon kylpyhuoneen.

hirsitalo kylpyhuoneen sisustus ja kylpyamme

Valurauta-amme on painava kannettava. Suvi ja Kim löysivät ammeensa hissittömän talon neljännestä kerroksesta.

Noudimme 180 kiloa painavan valurauta-ammeen hissittömän talon neljännestä kerroksesta. Kylpyhuone on ihanaa arjen luksusta, paikka jossa voi rentoutua. Sermi löytyi Kimin entisen kodin ullakolta ja päätyi ensin Kimin isälle. Nyt se on juuri oikealla paikallaan. Pikkutuoli on kirppislöytö.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Sanomalehdet talon seinissä ovat ajalta jolloin köyhinkään ihminen ei halunnut pelkkää hirttä seinäpinnaksi. Ellei varaa ollut tapettiin, laitettiin edes sanomalehteä. Nämä nyt eivät väitäkään entisöineensä taloaan, mutta on niitäkin, jotka sen tekevät, ja jättävät silti seinät hirsipinnalle, joita asiaatuntemattomat toimittajat sitten kilvan kehuvat.

Kommentoi juttua: Hirsitalo täynnä roskalavalöytöjä ja tunnelmaa – ”Kaikki aarteet löytävät paikkansa”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X