Kodinhoito

Hirvittääkö sähkön hinta? Katso 8 tapaa säästää sähkölaskussa – etenkin omakotitalossa asuva hyötyy näistä vinkeistä

Sähköenergian raju hinnannousu verottaa etenkin ­omakotitalossa asuvien lompakkoa. Sähkölasku saattaa tänä talvena jopa tuplaantua viime vuoteen verrattuna. Arjessa on kuitenkin helppo tehdä monia valintoja turhan sähkönkulutuksen eliminoimiseksi.

1. Kilpailuta määräajoin

Yksinkertaisin tapa säästää on kilpailuttaa sähkö. Samalla voit valita omia arvojasi vastaavan sähkön tuotantotavan.

Sähkön hinta koostuu paikallisen verkkoyhtiön laskuttamasta sähkönsiirrosta ja lakisääteisistä veroista sekä kulutettavasta sähköenergiasta, jonka voit kilpailuttaa. Siirtohinta on sama riippumatta siitä, miltä sähkönmyyjältä sähkön ostat.

Valita voit joko kiinteähintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen tai nopealla aikavälillä hintoihin reagoivan pörssisähkön. Kiinteähintainen sähkösopimus takaa mielenrauhan sopimuskauden ajan. Sähköenergian myyntituotteiden vertailussa auttaa Energiaviraston ylläpitämä puolueeton sahkonhinta.fi-sivusto.

2. Maksatko liikaa lämmöstä?

Sähköä kulutetaan talouksissa kovin eri tavoin kodin varustelusta ja elämäntavoista riippuen. Omakotitalossa suurimmat kustannukset syntyvät kodin ja käyttöveden lämmittämisestä. Useimmat tietävätkin, että suora sähkölämmitys on sähkösyöppö, mutta sama pätee myös mukavuuslattialämmitykseen.

Voit säästää satasia, kun säädät termostaatit ja tarkistat lattianlämmityksen asetukset. Sopiva huonelämpötila on 20–22 astetta, makuuhuoneessa voi olla viileämpääkin. Varastossa riittää peruslämpö.

Kiinnitä huomiota myös muiden kodin teknisten järjestelmien, kuten ilmanvaihdon ja vedenlämmityksen oikeaan käyttötapaan ja säätöihin.

3. Ajoittamalla säästät

Sähkö ei ole aina samanhintaista, vaan voi vaihdella vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan kysynnän mukaan. Omakotiasujalle edullisin sähkötuote on usein yösähkö, jossa sähkö on öisin halvempaa kuin päivällä.

Parhaiten yösähköä voi hyödyntää käyttämällä aikaohjausta esimerkiksi käyttöveden lämmityksessä ja varaavassa sähkölämmityksessä. Pyykit ja astiat voi pestä yöaikaan ajastimien avulla ja etäohjauksen avulla on helppo hallita kesämökin sähkölaitteita.

Tulevaisuudessa kotitaloudet voivat osallistua kulutusjoustoon antamalla kodin koneistojen ja laitteiden hallinnan automaatiojärjestelmän vastuulle. Kiinteistöautomaatio ohjaa esimerkiksi ilmanvaihdon, lämmitysjärjestelmän, lämminvesivaraajan ja turvalaitteiden toimintoja ja kulutusta seuraamalla sähkön Spot- eli markkinahintaa.

4. Hanki vähän kuluttavia laitteita

Sähkön säästämiseen kannustettaessa katse kiinnittyy usein kodin laitteiden energiatehokkuuteen. Uudet kylmälaitteet ja pesukoneet kuluttavat selvästi vähemmän kuin 10–20 vuotta vanhat laitteet. Perinteiseen lieteen verrattuna induktioliesi vie sähköä 40 prosenttia vähemmän.

Eniten sähköä kuluttavat sähkökiukaat ja terassilämmittimet, joita ei kannata pitää turhaan posottamassa. Kodin valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta pienenee sitä mukaa, kun lamppuja vaihdetaan sähköä säästäviksi ledeiksi.

Hyvä tapa on sammuttaa valot tiloista, joissa ei oleskella. Pihavaloissa kannattaa käyttää ajastimia, hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia.

5. Autokin vie sähköä

Kylminä talviaamuina on mukavaa, kun auto on liikkeelle lähtiessä lämmin. Auton lohko- ja sisätilalämmitintä ei kuitenkaan tarvitse pitää päällä pitempään kuin pari tuntia ennen lähtöä. Hankkimalla ajastimen säästät useita kymppejä talven aikana.

Sähköautojen yleistyminen vaikuttaa myös kiinteistön sähkölaskuun. Kotiin kannattaa hankkia kiinteästi asennettava latauspiste, joka on turvallinen sekä autolle että käyttäjälle. Latausteho voi vaihdella tilanteen mukaan.

Täyssähköauton lataaminen kotilatauspisteellä maksaa alle vitosen per lataus. Lataamisessakin kannattaa hyödyntää yösähköä.

6. Pienennä kodin lämpöhävikkiä

Jos kotona vetää, tekee mieli vääntää pattereihin lisää lämpöä. Vedon tunteeseen auttaa ikkunoiden tilkitseminen. Tiivisteet myös pitävät lämmön sisällä. Kun kaipaat raitista ilmaa, nopea läpiveto on energiatehokkain tapa tuulettaa koti lämmityskaudella.

Varaavien tulisijojen käyttö pienentää lämmityskustannuksia tehokkaasti, kunhan opettelet lämmittämään oikein. Polta puita 2–3 pesällistä päivässä ja sulje hormipelti vasta, kun tuli on täysin sammunut.

Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kevätauringon lämpöenergiaa voi hyödyntää kodissa avaamalla verhot päivän ajaksi.

7. Investoi tulevaisuuden ratkaisuihin

Sähkön hinnannousu on saanut omakotiasukkaat harkitsemaan myös lämmitysremonttia ja energiatehokkaampia ratkaisuja, kuten maalämmön käyttöönottoa.

Usein päädytään kahden eri lämmitystavan yhdistelmään. Ilmalämpöpumpun tai varaavan tulisijan asentaminen olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle säästää lämmityskuluissa merkittävästi.

Kiinteistökohtainen aurinkosähkö on lyömässä läpi varteenotettavana ja kannattavana ratkaisuna tuottaa uusiutuvaa sähköä kotitalouden tarpeisiin. Aurinkosähköjärjestelmään investointi on vielä kallista mutta ei kohtuutonta. Toisaalta alkuinvestoinnin jälkeen aurinkopaneelit tuottavat ilmaista ja ekologista energiaa kymmeniä vuosia ja pienentävät sähkökustannuksia jopa kolmanneksen.

Kannattavinta on, kun sähkörohmujen laitteiden käyttö ajoitetaan päivän aurinkoisimpiin hetkiin.

Lue myös: Liian kylmä pakastimen lämpötila näkyy sähkölaskussa – näin mittaat lämpötilan helposti

8. Seuraa kulutustasi

Ilmastokriisin ratkaisussa ei ole oikotietä, ainoa tapa on energiakäytön vähentäminen. Jokaisen meistä pitää miettiä juuri itselle sopivia tapoja tehdä oikeita valintoja turhan kulutuksen vähentämiseksi.

Hyvä kannustaja kulutuskäyttäytymisen muuttamiseen on seurata omaa sähkönkulutusta ja verrata sitä edellisvuoteen. Useiden sähköyhtiöiden verkkosivuilta löytyy palvelu, jonka ­avulla voi seurata sähkönkulutusta päivä- tai jopa tuntitasolla.

Voit myös lainata sähkönkulutusmittarin paikalliselta sähköyhtiöltä. Sen avulla voit mitata yksittäisten sähkölaitteiden sähkönkulutusta.

Asiantuntijana Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski, lähteet Energiavirasto, sahkonhinta.fi

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hirvittääkö sähkön hinta? Katso 8 tapaa säästää sähkölaskussa – etenkin omakotitalossa asuva hyötyy näistä vinkeistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.