Kodinhoito

Onko huussin uudistaminen ajankohtaista? Näin saat kuivakäymälän 2020-luvulle

Huussin uudistaminen nostaa kesäkodin tasoa kohisten. Tarjolla on niin kompostoivaa, polttavaa, erottelevaa kuin jäädyttävääkin kuivakäymälää. Trendinä on helppous, mutta lähtökohtana ovat vessan käyttöaste ja paikan luomat edellytykset.

Entisaikojen reikä penkissä -käymälät aiheuttavat maaperään valtavan pistemäisen ravinnekuormituksen, kun jäte valuu tai se kaivetaan maahan. Nyt lait ja asetukset vaativat, että sekä kiinteä että nestemäinen jäte pitää kerätä talteen ja tarpeen vaatiessa jälkikompostoida.

Lue myös: Huussi on mökin mainio multatehdas – ota huomioon nämä seikat ennen huussin rakentamista

Kuivakäymälän voi rakentaa itsekin, mutta helpommalla pääsee ostamalla valmiin. ­Malleja on markkinoilla lukuisia, mutta toimintape­riaatteita neljä: kuivakäymälät joko kompostoivat, erottelevat, pakastavat tai polttavat jätteen.

Hintahaitari on kuivakäymälöissä huima: pienisäiliöisiä, erottelevia malleja saa halvimmillaan reilulla satasella, kun polttavan kuivakäymälän hinta kohoaa yli 4 500 euroon.

Mieti paikkaa ja käyttöä

Eri vaihtoehtoja ­miettiessä ­pitää ottaa huomioon käymälän paikka, käyttäjien ­määrä ja käymälän huolto. Tuleeko käymälä ulko- vai mökkirakennukseen, onko käytettävissä sähköä vai ei? Millainen on huonekorkeus ja ­onko käy­mälä mahdollista asentaa lattian alle? ­Mihin kohtaan tuuletusputken vaatiman aukon voi porata katon tai seinän läpi?

Tärkeää on myös laskeskella, kuinka moni käymälää käyttää. Jos mökki on koko suvun käytössä ympäri vuoden, jätesäiliön on syytä olla toimiva tai helposti tyhjennettävä. Kannattaa myös olla realistinen sen suhteen, kuinka paljon on valmis laittamaan aikaa ja työtä käymälän hoitoon ja jätteen jälkikompostointiin.

Riittävä määrä kuiviketta pitää hajun loitolla

Vanhan neuvon mukaan huussi kannattaa maalata ­sisältä taivaansiniseksi. Moderneissa kuivakäymälöissä värillä ei ole niin väliä, koska oikein käytettynä vessa ei haise, eikä näin houkuttele kärpäsiäkään.

Epämiellyttävä haju johtuu yleensä nestesäiliön täyttymisestä tai liian märästä jätteestä. Homma hoituu kuivikkeen lisäämisellä tai nestesäiliöiden tyhjentämisellä ja huuhtelulla. Kuiviketta lisätään jokaisen isomman huussikäynnin jälkeen 2–3 ­desiä kerrallaan. Kuivike imee nestettä, kuohkeuttaa jätettä ja käynnistää sen kompostoitumisen.

Parhaita kuivikeseoksia on turpeen ja puuhakkeen yhdistelmä, jossa on noin puolet molempia. Myynnissä olevien lisäksi kuiviketta voi tehdä itsekin. Kalkkia tai tuhkaa käymälään ei kuitenkaan kannata laittaa – ne pysäyttävät lahoamisprosessin, jolloin vessa takuuvarmasti alkaa haista.

Huolehdi jälkikompostoinnista

Erottelevan ja pakastavan käymälän kiinteä jäte vaatii aina jälkikompostointia, joten niiden lähelle täytyy perustaa ­toimiva kompostori. Siinä pitää olla kansi ja pohja, joka estää ravinteiden huuhtoutumisen maahan. Alin kerros rakennetaan risuista parinkymmenen paksuiseksi patjaksi, jonka päälle lisätään kerroksittain käymäläjätettä ja kuiviketta. Mukaan voi laittaa myös puutarhajätettä.

Yleensä jälkikompostointiin riittää yksi ­vuosi, jos kompostia ei käytetä keittiöpuutar­han syötäville kasveille. Kompostointiaika ­alkaa siitä, kun kompostiin ei enää lisätä tuoretta käymäläjätettä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko huussin uudistaminen ajankohtaista? Näin saat kuivakäymälän 2020-luvulle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.