Paras syntymäpäivälahja ikinä! Erna sai puolisoltaan lahjaksi kierrätysmateriaalista rakennetun hurmaavan huvimajan

Paras lahja ikinä, Erna mietti, kun Sami rakensi hänelle syntymäpäiväksi idyllisen huvimajan puutarhaan. Huvimaja ja sen sisustus on toteutettu lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista.

Huvimaja on monien haaveissa. Kun Erna ajoi ensimmäistä kertaa nykyisen kotinsa pihaan, hän ihastui pihan vanhoihin hopeapajuihin. Suurten puiden oksien alle oli muodostunut kuin pieni pesä.

Lue myös: Riikka rakennutti yksin haaveidensa ekotalon pikkubudjetilla – taitava timpuri ja oma työ säästivät 100 000 euroa

”Päätin jo tuolloin, että haluan puiden juurelle huvimajan”, Erna sanoo.

Nelisen vuotta sitten Ernan haave lopulta toteutui. Aviopuoliso Sami rakensi huvimajan Ernalle syntymäpäivälahjaksi hyödyntäen mahdollisimman paljon vanhaa ja olemassa olevaa.

Hopeapuiden oksien alle rakentui persoonallinen huvimaja.

Erna esitteli Maalla-lehdelle hopeapajujen syleilemän huvimajan parhaita puolia.

Lue myös: Haaveiletko luonnon rauhasta? Mafi ja Kari toteuttivat unelmansa ja nyt heillä on punainen tupa, kanoja ja englantilainen puutarha

1. Huvimaja kierrätysmateriaaleista

Valmiita suunnitelmia tai piirustuksia huvimajan ulkonäöstä tai koosta ei ollut. Huvimaja rakentui vanhojen ovien ja kaari-ikkunoiden ympärille, vanhan terassin päälle. Suurin osa lautatavarasta löytyi omasta takaa aiempien remonttiprojektien jäljiltä. Suuret pystyikkunat saatiin lähistöllä sijaitsevalta tuttavan tilalta.

Huvimaja rakennettiin vanhan terassin päälle.

”Huvimaja on tehty lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista. Jo kymmenen vuotta sitten löysin pihallamme olevasta ladosta päärakennuksen vanhat alkuperäiset ovet. Tiesin jo tuolloin, että niistä haluan ovet huvimajaan. Ikkunaremontin myötä ylimääräisiksi jääneet vanhat upeat kaari-ikkunat sijoitin myös heti mielessäni huvimajaan ikkunoiksi”, Erna sanoo.

2. Jotain vanhaa, jotain uutta

Osa tavaroista on talokaupan mukana tulleita, ladosta löytyneitä aarteita. Osa on puolestaan uutta ja osa käytettynä hankittua kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä. Huonekalut kiertävät kodin sisätilojen ja huvimajan väliä.

Erna on löytänyt esineille uusia käyttötarkoituksia.

”Välillä tuntuu, että tavaraa on liikaa. En kuitenkaan raaski heittää mitään pois, sillä aika tavaran kaupitsee”, Erna kertoo.

Välillä tuntuu, että tavaraa on liikaa. En kuitenkaan raaski heittää mitään pois, sillä aika tavaran kaupitsee

3. Huvimaja hopeapajun alla

”Vuonna 1997 Suomen ensimmäisestä Ikeasta ostamani mäntypuiset ruokapöydän tuolitkin ovat saaneet uuden maalipinnan ja uuden elämän huvimajassa.

Aiemmin tuoli olivat sisällä talossa. Vihreän puusohvan sain talokauppojen yhteydessä. Sohva oli alkujaan valkoinen, mutta hioin lähes kaiken valkoisen pois. Alta paljastui kaunis vanha vihreä väri. En raaskinut maalata sohvaa uudelleen, sillä minusta se on kaunis tuollaisena”, Erna kertoo.

Ruokapöydän tuolit ovat saaneet uuden elämän.

Valokate tuo tilaan paljon valoa ja tilan tuntua. Ernan mielestä miinuspuolena katteessa on roskien ja lian näkyminen. Puista putoavat lehdet ja ilmassa leijuva siitepöly tarttuvat kesän mittaan valokatteen pintaan.

4. Huvimaja suojaa vapusta kurpitsakauteen

Huvimajassa vietetään aikaa keväästä pitkälle syksyyn. Yleensä vapusta alkaa uusi kausi. Infrapunalämmittimellä saadaan tilaan lisälämpöä, mikäli säät ovat viileitä. Harvoin niille on kuitenkaan tarvetta.

Ylimääräisiksi jääneet kaari-ikkunat löysivät paikkansa huvimajasta.

Huvimaja on paikka, jossa vietetään paljon aikaa. Siellä nukutaan päiväunia, ollaan sateelta suojassa, kestitään vieraita, nautitaan kesäaterioista ja vietetään juhannusta. Erna tekee huvimajassa myös töitä.

5. Sisustukseen päivitystä pienellä

Huvimajan sisustus muuttuu vuosittain. Tämän kesän värinä on turkoosi.

Upean kristallikruunun Erna tilasi aikoinaan ruotsalaisesta nettikaupasta. Valaisin oli tarkoitettu alun perin kodin keittiöön, mutta Erna päättikin toisin, sillä valaisimessa oli valmiina ulkokäyttöön sopiva johto.

Vihreän puusohvan maalipinta on jätetty näkyviin.

Pientä tilaa on helppo uudistaa tekstiilein ja pientavaroin. Pulloista muodostuu kaunis tunnelmavalaisin pujottamalla valosarja jatkumaan pullosta toiseen. Ennen vanhaan arkikäytössä olleille esineille Erna on löytänyt uusia käyttökohteita.

Lasipullo toimii myös tunnelmavalaisimena.

5. Huvimajan korkeus käyttöön

Metallihyllyt ovat aikoinaan toimineet talon eteisessä kenkähyllyinä, mutta palvelevat nykyisin tarjoiluastioiden, kynttilöiden ja muiden kattaustarvikkeiden säilytyshyllyinä.

Huvimajan sisustuksessa on hyödynnetty huonekorkeutta. Astiat säilyvät näppärästi katosta roikkuvalla hyllyllä!

Katosta roikkuvalla hyllyllä säilyy kipot, kupit ja juomalasit järjestyksessä. Roikkuva hylly vapauttaa pienessä tilassa lattiapinta-alaa muuhun käyttöön.

7. Vanhaa pitsiä

Osa huvimajan verhoista on vanhoja pitsilakanoita. Osa pitsikapoista on 1960-luvulta ja osa vähän uudempaa. Verhoja on kertynyt vuosien saatossa sieltä täältä.

Verhoja on kertynyt vuosien saatossa sieltä täältä.

Vanhan gramofonin Erna on tuonut mökiltä. Mökillä soitinta ei tullut käytettyä, joten Erna ajatteli josko huvimajassa levyt pyörisivät useammin.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paras syntymäpäivälahja ikinä! Erna sai puolisoltaan lahjaksi kierrätysmateriaalista rakennetun hurmaavan huvimajan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X