Johanna Vuoksenmaa asuu Tampereen kauneimmassa kaupunginosassa – nämä ovat ohjaajan lempipaikat Pispalassa

Johanna Vuoksenmaa ihastui ensin Tampereen Pispalan järvimaisemaan, sitten yhteisöllisyyteen. Nyt hän vie meidät muutkin tutustumaan kotikaupunginosansa ihastuttavimpiin paikkoihin.

”Valmistuin valokuvaajaksi Lahdesta vuonna 1989, ja sain heti Tampereelta viran video- ja valokuvauksen opettajana lasten ja nuorten kuvataidekoulussa.

Asuimme silloisen mieheni kanssa Hyhkyssä, Pispalan naapurissa, ja minulla oli tapana käydä Pispalassa kateuskävelyillä.

Pispankatu hurmasi Johannan eksoottisuudellaan jo ennen kuin hän muutti sen varrelle.

Ensimmäisenä ihastuin Pyykkipuistoon. Oli kevät, eikä puissa ollut vielä lehtiä. Puistosta näki sekä Pyhä- että Näsijärven. Ajattelin heti, että se on paratiisi.”

Lue myös: Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa hurahti avovesibongaukseen ja aikoo nyt uida mahdollisemman monessa luonnonvedessä – katso upeat kuvat!

Johanna Vuoksenmaan koti on puutalo Pispalassa

”Maisema Pispankatua alas kävellessä oli epäsuomalaisin suomalainen maisema, jonka olin nähnyt. Talojen eteen kapealle kadulle oli nostettu tuoleja ja Pispalassa asui paljon lapsia. Alhaalla avautui järvimaisema.

Esikoiseni syntymän aikoihin vuonna 1993 näimme ilmoituksen vuokrattavasta asunnosta Pispalassa. Kahden huoneen ja keittiön asunto oli mieletön, mutta näytössä oli monta pariskuntaa. Ilmeisesti osasimme vakuuttaa omistajan, sillä saimme asunnon.

Seuraavana vuonna alakerran asunnon omistaja muutti Helsinkiin ja vuokrasimme nykyisen asuntoni. Myöhemmin ostimme sen omaksi.

Paras kaverini asui samassa talossa ja heille ­pääsi kellarin käytävää pitkin. Poikamme olivat lähes samanikäiset ja elimme kuin Huvikummussa. Ovia ei pidetty lukossa.”

Cafe Pispala on Johanna Vuoksenmaasta ihanan newyorkhenkinen.

Pispala on yhteisöllinen kylä

”Upeiden maisemien ­lisäksi Pispalassa on kaunis rakennuskanta. Minua viehättää myös Pispalan kylämäisyys. Täällä on paljon yhteisöllistä toimintaa, kuten jokakeväiset Pispalan karnevaalit.

Lue myös: 30 asiaa, jotka voi tehdä Tampereella ilmaiseksi – Poimi talteen parhaat ideat!

Pispalassa jää vanhanaikaisesti suustaan kiinni. Suorastaan liikutun, kun olen ollut pidempään poissa ja Pispalan ­portaissa tulee tuttuja vastaan. Jos auto on pysäköitynä kauemmaksi kotoa, kävelymatkalla ehtii vaihtaa kuulumiset. Lähipubissa Kujakollissa, jossa on usein livemusiikkia, tapaa aina tuttuja.

Pispalaan postia jakava Marika Hyvärinen pysähtyi vaihtamaan kuulumiset Johannan kanssa.

Talvella vetäydytään omiin oloihin, mutta kun keväällä vien pyykit ensimmäistä kertaa ulos pyykkinarulle, saatamme jutella ­naapurin kanssa puoli tuntia.”

Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa sängyssä

”Työni on hirveän erilaista silloin, kun ohjaan, ja silloin, kun käsikirjoitan. Yleensä kirjoitan sängyssäni. Herään, nostan ”divaanini” pystyyn ja alan kirjoittaa.

Rakastan deadlineja. En jää odottamaan inspiraatiota, vaan toteutan päivätavoitteita. Nyt, kun kirjoitan samaan aikaan ­romaania, tv-sarjaa ja pitkää elokuvaa, pää on täynnä fiktiivisiä hahmoja. Parhaimmillaan kirjoittaminen on sitä, että vain kuuntelen ja katselen mitä hahmot tekevät ja toimin kirjurina.

Kirjoitustyötä Johanna tekee yleensä sängyssään. Seinällä on Reijo Mörön teos.

Tietysti henkilöt ja niiden toiminta ovat seurausta ­omista ­havainnoista ja elämänkokemuksesta. En kuitenkaan juuri analysoi, vaan annan hahmojen mellestää.”

Tahmelanranta on Johanna Vuoksenmaan lempimaisema

”Tahmelan ranta on vain kivenheiton päässä kotoa. Rannan edustalla oleva Saunasaari on tärkeä osa lempimaisemaani.

Jos illalla lähtee lenkille tai uimaan, saari tököttää siellä, ja jos jäälle pääsee luistelemaan, saaresta painetaan ohi. Talvella saareen voi hiihtää tai kävellä jään yli paistamaan makkaraa.

Kun lapset olivat pieniä, vietimme aikaa rannan leikkipuistossa ja leikimme ­pöpelikköisen niemen kärjessä ­olevalla ­laiturilla. Joku oli kaivertanut laituriin sanan Rakkaus, ja ­leikimme, että se oli laivamme nimeltä Rakkaus.”

Tahmelanrannan edustalla oleva Saunasaari on Johannalle tärkeä osa Pyhäjärven maisemaa.

Pyynikin männyt puhuttelevat Johanna Vuoksenmaata

”Mänty on uskomattoman kaunis auringossa, ja mäntykankaan tuoksu on ihana, kuin luonnon oma myskipartavesi.

Jos olisin puu, olisin mänty. Koivut ovat minuksi liian sorjia, kauniita ja kevyitä. Kuuset ovat melankolisia ja synkkiä. ­Mänty on valoisampi ja avoimempi, kömpelö mutta iloinen.

Portaat ovat olennainen osa jyrkkään rinteeseeen rakennetun Pispalan elämää ja maisemaa.

Neljännellä luokalla ­olimme Hämeenlinnasta luokkaretkellä Tampereella. Pyynikinharjulla otin pokkarikamerallani kuvan kelosta bussin ikkunan läpi.

Kuva on minulla albumissa, kelo on yhä pystyssä ja sama kansallisromanttinen mäntymaisema puhuttelee minua joka kerran, kun ajan sen ohi kotiin.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Asuin Pispalassa, ikävöin Kainuuseen .
Asun Kainuussa, ikävä Pispalaan.
Luen kaikki jutut, mitä vain saan Tampereellta käsiini.

Kommentoi juttua: Johanna Vuoksenmaa asuu Tampereen kauneimmassa kaupunginosassa – nämä ovat ohjaajan lempipaikat Pispalassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X