Sisustus Tilaajille

Jos et tiedä, mitä olet tekemässä, pieni pintaremontti voi yllättäen muuttua isoksi – ota nämä asiat vanhan talon remppaamisessa huomioon

Vaikka haaveilee pienestä pintaremontista, on varauduttava siihen, että uusi maali lattiassa tai uudet tapetit seinällä edellyttävät suurta ­kunnostamista talon rakenteissa. Perinnemestari neuvoo alkuun.

Pintaremonttia voi olla sekin, että ­irrottaa lastulevyt tai poistaa maali­kerroksia. Alta löytyvä alkuperäinen pinta voi olla robusti ja epätasainen, mutta vanhan talon tunnelma onkin nimenomaan siinä.

Ota vanha laipio esiin

Sisäkatto eli laipio oli 1800-luvun loppuun ­asti usein käsittelemätön tai liitumaalilla valkoi­seksi maalattua leveää lautaa. 1900-luvun puolella katossa on usein paneeli tai pinkopahvi. Yllättävän usein alkuperäinen pinta löytyy Halltex-levyjen tai lakatun mäntypaneelin alta.

Vanhat kattolankut kannattaa ­ehdottomasti ottaa esiin. Nuhjaantumisen syynä voi olla vuosikymmenten lika tai vesivuoto, joka ­näkyy rumina läiskinä liimamaalissa.

Kodin perinnekorjaus on koko perheen yhteinen projekti. Jaana Rinne tekee munatemperamaalit itse. Testilautaan syntyy värivaihtoehtoja salin holkka- eli kattolistoja varten. Kuva: Hannu Rinne

Vesiliukoisesta liimamaalista voi ensin kaapia irti suurimman osan ja lopun saa pestyä pois pelkällä vedellä. Alta paljastuu kaunis puupinta, jonka voi jättää esille, tai katon voi maalata uudestaan liimamaalilla.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.