Sisustus Tilaajille

Jos muoviakin osataan kierrättää, miksei talojakin? Kirsi Oesch pyörittää hanketta, jossa vanhat torpat saavat uuden elämän

Maaseudulla on paljon tyhjilleen jääneitä torppia. Mitä niille pitäisi tehdä? Pälkäneellä keksittiin, että vanhoja tiloja voidaan purkaa ja rakentaa niistä koteja uusiin pihoihin. Rautajärven torppakylä – vanhasta uutta -­hankeen koordinaattori Kirsi Oesch kertoo, miten se onnistuu.

”Olen Rautajärveltä kotoisin. Kävin opiskelemassa Turussa maantiedettä, mutta asun jälleen synnyinkodissani. Sukumme on asunut Rautajärvellä pitkään.

Koen, että maaseudulla asuessani voin toteuttaa kestävää elämäntapaa, koska elämä ei ole niin kulutuskeskeistä kuin kaupungissa. Työkseni olen tehnyt erilaisia maaseudun kehittämishankkeita sekä ekologisesta näkökulmasta mietittyjä rakentamisprojekteja.

Parhaillaan kehitän yhteisöämme Rautajärvellä koordinoimalla rakennushanketta, joka toteutetaan kiertotalouden periaatteilla. Täällä sijaitsevien vanhojen hirsirakennusten purkua, siirtoa ja rakentamista edistetään yleishyödyllisen osakeyhtiön Rautajärven seudun kylät Oy:n kautta.

Lue myös: Vanhan talon kunnostaminen on kulttuuriteko, johon voi saada tukea – perinnemestari Hannu Rinne kertoo, miten onnistut

Idea paikalliselta rakentajalta

Meillä, kuten monissa kylissä, on paljon vanhoja torppia, joissa ei enää asuta. Kun tiloille on rakennettu uusia päärakennuksia, vanha talo on jäänyt tyhjilleen pihapiiriin. Keksimme, että miksi emme voisi kierrättää niitä. Kierrätämmehän me jo nyt muovit, vaatteet ja elektroniikan. Vaikka me pilotoimme nyt tätä, sopisi rakennusten kierrätys muillekin paikkakunnille.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.