Juhlat

Joulu kuin Strömsössä! Näin vietät tunnelmallisen ja stressittömän juhlan Lee Esselströmin vinkeillä

Värikoodattu joulu, itsetehdyt helpot lahjat ja joulujuhla moneen kertaan juhlittuna. Näillä ja muutamalla muulla vinkillä rento joulu onnistuu sinultakin kuin Strömsössä.

Jos kiire ja stressi uhkaavat pilata joulutunnelmasi, saatat hyötyä Strömsön Lee Esselströmin stressittömän ja tunnelmallisen joulun vinkeistä. Lee rakastaa joulua eikä halua antaa minkään pilata sitä. Siksi hän on kehittänyt ­rennon joulun, jossa keskitytään iloon ja hyvään tunnelmaan.

Lue myös: Ovatko joululahjat vielä hankkimatta? Listasimme ihanimmat joulupuodit ja joulumarkkinat Helsingin seudulla

Strömsön Lee Esselström
Lee Esselström Kuva: Mirva Kakko

1. Vietä monta jouluaattoa aattoa

Lee Esselström rakasti joulua jo lapsena. Hänen lapsuudenper­heessään joulu oli maaginen, mutta sillä oli kova hinta. Äiti stressasi ­joka joulu niin kovasti että uupui, kun oli valvonut öitä saadakseen kaiken täydelliseksi.

”Lupasin itselleni, että en tee samalla tavalla”, Lee sanoo.

Hänen ratkaisunsa on radikaali, mutta lempeä. Perhe paloittelee joulun moneksi juhlaksi, ­joita vietetään pitkin marras-tammikuuta eri ihmis­ten kanssa.

”Haluan nauttia joulusta kauan, ja juhlan hajaut­taminen auttaa ottamaan rennommin.”

Näin ei myöskään tule erimielisyyksiä siitä, kenen kanssa joulu vietetään, kun juhlaa voi viettää kaikkien kanssa.

Lue myös: Laske rimaa ja suunnittele – näin vältät joulustressin ja nautit joulusta

2. Aloita ajoissa – se on nautinto

Lee aloittaa seuraavan joulun ajattelun jo tammikuussa. Aluksi se on fiilistelyä, pohdiskelua ja inspiraatiolle antautumista. Hän alkaa jo tässä vaiheessa ideoida ensimmäisiä joululahjoja.

Tärkein alkuvuoden päätös on tulevan joulun teemaväri. Tähän mennessä Leen per­heessä on vietetty muun muassa keltainen, ruskea, vaaleanpunainen ja mintunvihreä joulu. Väri voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Teemavärin valinta yksinkertaistaa jouluvalmisteluja. Väri luo raamit, joiden sisällä mielikuvitus saa temmeltää vapaasti. Se määrittelee koristeiden, lahjapakettien, kattauksen ja jopa jouluruokien värin.

3. Insporoidu vanhasta tavarasta ja luonnonmateriaaleista

Jo lokakuussa Lee ottaa esille kuusi joululaatikkoaan. Hän säilyttää vanhat joulukoristeet ja tuunaa rohkeasti.

”Poimin laatikoista käyttöön ne koristeet, jotka sopivat suoraan sen vuoden värimaailmaan, ja ne, joita voin muokata tai värjätä.”

Lee ei osta uusia koristeita vaan askartelee niitä kierrätysmateriaaleista ja luonnon antimista. Hän muistuttaa, että oksia ei saa irrottaa puista, eikä sammalta tai jäkälää kerätä muualta kuin ­omasta ­pihasta. Niitä voi ostaa kaupastakin. Tuulisena päivänä puistosta tai metsästä löytyy maahan pudonneita käpyjä ja oksia. Lehtikuusen oksa on Leen mielestä erityisen kaunis.

Keittiö on koristetuunarin aarre-aitta. Lasipurkit ja säilyketölkit saavat koristeina uuden elämän. Kaikkein käyttökelpoisin joulukoristeen materiaali on käytöstä poistettu kirja. Niitä Lee haalii kirpputoreilta.

4. Näin teet itse joulukoristeita

Lee käyttää itse tekemiensä joulukoristeiden materiaa­lina eniten juuri vanhoja kirjoja. Hän taittelee sivuista paperi­tähtiä tai liimaa niistä vanhoihin joulupalloihin uuden päällysteen. Usein hän on sitä ennen värjännyt ­sivut vuoden teemavärillä. Vanhentuneet karttakirjat tai rikki luetut lastenkirjat ovat hyvää materiaalia lippu- tai viirinauhoihin. Tähän kaikkeen käy hyvin myös mikä tahansa kaunis paperi.

Lee myös maalaa vanhoja joulupalloja kalkkimaalilla. Maalin voi sävyttää itse haluamallaan värillä.

Lasipurkeista saa kauniita kynttilälyhtyjä. Myös säilyketölkeistä voi tehdä tunnelmallisia lyhtyjä, kun poraa kylkiin reikiä haluamaansa muotoon, jonka tuikun kajo toistaa.

”Joulun pitää onnistua pienellä rahalla.”

5. Miten voi tehdä 100 lahjaa itse?

Kun Leen neljä lasta olivat päiväkoti-ikäisiä, hän antoi sata joululahjaa, iso osa itse tehtyjä. Oli niin monta hoitajaa ja ohjaajaa, joita hän halusi muistaa.

Koska Lee alkaa höristellä korviaan heti edellisen joulun mentyä, hän ehtii poimia lahjatoiveita. Kuka kaipaa villasukkia, kuka tarvitsee aiemmin annettujen sukkien paikkauksen, kuka lupauksen yhteisestä uimahalli- tai kahvilaretkestä. Lahja voi olla tällainen aineeton lahjakortti tai uusi alku viherkasvin pistokkaan muodossa.

Syksyn mittaan Lee pitää lasten ja näiden kave­reiden kanssa lahjapajoja. Niissä suosikkiaskartelua ovat paukkukarkit eli silkkipaperilla päällystetyt, karkilla täytetyt vessapaperirullat, ja tulitikkuaskit, joista voi tuunata monenlaista.

6. Iloa keittiöön: inspiraatiota ja helppoutta

Kun joulun teemaväri oli vaaleanpunainen, Lee teki puolukkakakun ja marinoituja punasipuleita. Mintunvih­reänä jouluna oli minttusuklaaraakakakkua, keltaisena sahramikorppuja ja appelsiiniraakakakkua.

”Värin tuoma rajoitus inspiroi minua: mitä keksisin tästä väristä?”

Lee valmistaa jotain teemavärin mukaista syötävää jokaiseen joulunviettoon ystävien ja sukulaisten kanssa. Hän ei kuitenkaan epäröi ostaa kaupasta valmista tai antaa muiden valmistaa haluamiaan ruokia. ­Pääasia juhlassa on se, että kohdataan.

”Jos seisot vain keittiössä, teet ruokaa ja tiskaat, et ehdi puhua kenenkään kanssa. Näin saamme kaikki mielenrauhaa, aikaa katsoa silmiin ja pelata lautapelejä.”

7. Siivous on yliarvostettua

Leen mielestä jouluna kannattaa siivota vain, jos siivoaminen innostaa.

”Itse himmennän mieluummin valoja ja sytyttelen kynttilöitä. En ota siivoamisesta stressiä. On paljon tärkeämpää säilyttää rauha. Se on joulunajan tärkein sana.”

Joulusiivoukseen ei lataudu paineita, kun juhla ei tiivisty yhteen päivään, vaan jouluaattoja vietetään pitkin loppuvuotta.

Viime vuoden koronajoulu toi Leen perheelle uuden oivalluksen, ­jota he aikovat jatkaa: jouluakin voi viettää ulkona. He aikovat vastaisuudessakin ottaa lyhdyt, lahjapaketit ja jouluisen pöytäliinan mukaan ja suunnistaa luontopolun nuotiopaikalle ystävien kanssa.

Loppuvuodesta kansallispuistoissa tai luontopoluilla ei ole ruuhkaa, kun ihmiset tekevät kuumeisesti joulusiivouksiaan ja muita valmistelujaan h-hetkeä varten.

8. Joulupuun ei tarvitse olla kuusi

Joulukuusi kuuluu Leen perheen jouluun. Luonnonkuusen hankkiminen joka joulu alkoi kuitenkin pohdituttaa heitä. Viitisen vuotta sitten Lee sai ystäviltä lahjaksi huonekuusen (Araucaria heterophylla). Pikkuinen puu peri joulukuusen roolin heti ensimmäisenä vuonna ja sai oksilleen koristeita ja valot.

”Pari ensimmäistä vuotta pidimme sitä pöydällä, koska se oli niin pieni. Se taitaa viihtyä meillä, koska on nyt yli kaksimetrinen.”

Kuusi saa valot ympärilleen joka ­vuosi, kun talviaika alkaa. Koristeilla se ­koreilee marraskuusta tammikuuhun, mutta valot Lee ottaa pois vasta, kun kesäaika alkaa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 11/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulu kuin Strömsössä! Näin vietät tunnelmallisen ja stressittömän juhlan Lee Esselströmin vinkeillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.