Hei viherpeukalo, ole tarkkana, ettet riko lakia! Ota nämä asiat huomioon, kun mielit kasveja, taimia ja siemeniä ulkomailta
Kasvien tilaaminen ja tuominen ulkomailta houkuttaa monia. Kasveista on tullut trendikäs harrastus niin puutarhoissa kuin kodin sisätiloissakin. Puutarhureita ja huonekasviharrastajia kiehtovat yhä eksoottisemmat uudet lajit, ja kun korona taas sallii matkustamisen, keneen tahansa saattaa iskeä houkutus sujauttaa matkalaukkuun edullinen taimi tai pistokas kotona kasvatettavaksi.
Mitä tahansa ei kuitenkaan saa enää tuoda Suomeen mistä tahansa. Kasvien, niiden osien, taimien, siementen ja hedelmien kuljettaminen maasta toiseen on nykyisin tarkasti valvottua ja säädeltyä puuhaa.
Yleissääntönä kannattaa muistaa, että toisesta EU-maasta tuodut kasvituotteet ylittävät rajan melko vapaasti, mutta EU:n ulkopuolella säännöt ovat tiukat.
Lue myös: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi
Kasvien, taimien ja siementen mukana liikkuvat myös taudit ja ötökät
Kasvien maahantuontia kiristettiin vuonna 2019, koska niiden mukana liikkuvat myös tuholaiset ja kasvitaudit, joita ei paljaalla silmällä erota.
Kyse ei ole siis harrastajien kiusaamisesta, vaan suomalaisen luonnon, viljelykasvien ja puutarhojen suojelemisesta epätoivotuilta ja usein hyvin tuhoisilta tulokkailta.
Kun ilmaston leudontuu, monenmoiset virukset ja ötökät viihtyvät täällä pohjoisessakin ilmastossa yhä pulskemmin. Ja vaikka tekisi mieli ajatella, ettei yhden ihmisen touhuista voi seurata mitään pahaa, kannattaa muistaa, että matkailijoiden mukanaan kuljettamat kasvit ja niiden osat on todettu yhdeksi pahimmista tuholaisten leviämisväylistä.
Lue myös: Huonekasvien tuholaiset – tunnistus ja torjunta onnistuu näillä ohjeilla
Harmeja ei useinkaan voi nähdä paljain silmin
Kasveja vaivaavat virukset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niitä maallikko välttämättä edes huomaa. Ne voivat säilyä isäntäkasvinsa kuollessa hyvin elinvoimaisina sen siemenissäkin ja tulla esiin vasta seuraavassa kasvisukupolvessa. Jopa mullassa sen jälkeen, kun kasvi itse on maatunut.
Esimerkiksi ankeroisia on kulkeutunut Suomeen Hollannista tuotujen kukkasipulien mullan mukana. Perunapeltoon päästessään ankeroinen voi tehdä mittavaa taloudellistakin vahinkoa. Tomaattia vaivaava ruskokurttuvirus aiheuttaa tuhoa tomaatti- ja paprikasadolle, ja vaikkapa versopolte voi levitä myös esimerkiksi luonnonvaraisiin mustikoihin.
Liian varovainen ei oikeastaan voi olla. Jokainen, joka on taistellut omalla pihallaan vaikkapa lehtokotiloita vastaan, tietää, miten vaikea niistä on päästä eroon.
EU:n ulkopuolelta tuotava ja tilattava kasvi tarvitsee terveystodistuksen
EU:n ulkopuolelta ei saa siis tuoda Suomeen minkäänlaista istutettavaksi tarkoitettua kasvia, taimea, pistokasta tai siementä ilman kasvien terveyden todistavaa todistusta. Laittomat tuomiset poistetaan laukusta rajatarkastuksissa.
Käytännössä maija meikäläinenkin voi ostaa kasveja EU:n ulkopuoleltakin. Silloin täytyy vain hankkia tällainen kasvinterveystodistus, jonka myöntää kussakin maassa Suomen Ruokavirastoa vastaava viranomainen, joka myös tarkastaa kasvit.
Todistus on haettava kahta viikkoa ennen kaupantekoa, ja sen saa yleensä parissa päivässä. Tilattavat tai mukana tuotavat kasvit tai kasvituotteet tarkistetaan myös tullissa Suomen päässä, ja kaikki tämä maksaa vähintään kymmeniä euroja. Tärkeintä on tarkistaa tuontivaatimukset ennen kuin ryhtyy toimeen. Lisätietoa löytyy osoitteesta ruokavirasto.fi.
Älä kylvä siemiä, joista et tiedä, mitä ne ovat
Sosiaalisen median perusteella Aasian maista on viime aikoina tullut postiostosten mukana outoja siemenpussukoita. Pyytämättä saapuneet oudot siemenet ovat poltelleet kasviharrastajia siinä määrin, että niitä on ryhdytty ruukuissa kasvattamaan.
Houkutus voi olla suuri, mutta siihen ei pidä sortua. Älä siis kylvä siemeniä, joista et tiedä, mitä ne ovat.
Vaikka on helppo ajatella, ettei siitä, mitä kukin kotonaan tekee, ei ole vaaraa muille, tämä ei pidä paikkaansa. Ennen pitkää kotoisat siemenviljelyt päätyvät kuitenkin jätteisiin ja eteen päin vaikkapa multana pellolle, lähiniitylle tai puutarhaan. Komposti tarjoaa nimittäin muhevat elinolot katalille vieraslajeille.
Lue myös: Onko kasvien tunnistus vaikeaa? Tunnista kasvi sovelluksen avulla – testasimme eri sovellukset
Älä levitä vieraslajeja ympäristöösi EU:n sisälläkään
Toisesta EU-maasta kasveja voi tilailla Suomeen melko vapaasti, koska koko unionin alueella noudatetaan yhteisiä kasvinsuojelumääräyksiä.
Toki kannattaa huolehtia siitä, että yritys, josta tuotteita tilaa, toimii ammattimaisesti eettisesti, että sen kasvit ovat terveitä ja hyvänlaatuisia. Jos yrityksestä ei löydy googlaamalla mitään tietoja tai kommentteja, se kannattaa unohtaa.
EU:n sisälläkin on oltava tarkkana, ettei levitä suomalaiseen luontoon lajeja, jotka eivät tänne kuulu, jotka valtaavat tilaa omilta luonnonkasveiltamme. Kun tilaat siis esimerkiksi siemeniä toisesta EU-maasta, kurkkaa osoitteesta vieraslajit.fi, ettei se kuulu noin sadan kasvin vieraslajiluetteloon.
Poikkeus vahvistaa säännön – joidenkin maiden kohdalla säännöt vaihtelevat
Kasvinsuojeluasioissa raja on tiukka. Norja ja Islanti todella ovat EU:n ulkopuolisia maita, vaikka sijaitsevat naapurissa. Brexitin myötä myös puutarhaharrastajien mekka, Iso-Britannia on ulkopuolella. Tosin jonkinlaista sopimusta kasvien liikutteluun nyt neuvotellaan. Kanarian saaret lasketaan EU:n ulkopuoliseksi alueeksi, mutta toisaalta Sveitsi noudattaa EU:n kanssa samoja määräyksiä.
Ja vaikka EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda ilman kasvinterveystodistusta hedelmiä, niin banaanin, ananaksen, kookospähkinän, taatelin ja durian saa matkalaukkuun pakata.
Osta puut ja siemenperunat Suomesta
Hedelmäpuilla on omat suojelumääräyksensä tulipoltteen varalta. Sen isäntäkasveja eli omena- ja päärynäpuita sekä tuhkapensaita ei saa tuoda tai tilata Suomeen edes muista EU-maista, koska Suomi on niitä harvoja maita, joissa tätä tuhoisaa tautia ei vielä esiinny.
EU:ssa on joitakin suoja-alueita, joilta tulipoltteelle alttiiden kasvien tuominen poikkeuksellisesti onnistuu, mutta tavallisen tallaajan kannattaa jättää niiden kanssa pelaaminen ammattilaisille. Myös siemenperunat kannattaa tautien välttämiseksi ostaa Suomesta.
Havupuita saa tuoda ja ostaa vapaasti muualta Euroopasta, mutta luontoa, rahaa ja hermoja säästää, jos noudattaa sadan kilometrin sääntöä. Sitä kauemmaksi havupuuta ei kannata kasvuympäristöstään siirtää. Se ei välttämättä menesty, eikä levitä vaikkapa havununnaa, joka tuhosi havupuita aiemmin Etelä-Euroopassa. Nyt Suomessakin.
Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/21.
Keskustelu
Kommentoi juttua: Hei viherpeukalo, ole tarkkana, ettet riko lakia! Ota nämä asiat huomioon, kun mielit kasveja, taimia ja siemeniä ulkomailta