keittiöremontti vanhaan taloon

Keittiöremontti vanhaan taloon: Kuinka rakentaa nykyvaatimusten mukainen keittiö ja samalla säilyttää vanhan talon henki ja tunnelma?

Alkuperäiskuntoisen talon tai kesätorpan keittiöremontti on suuri ja tärkeä ­urakka. Lue vinkit vanhan talon keittiön remontointiin.

Suunnittele keittiöremontti vanhaan taloon hyvin

Tutki, mitkä ovat torpan tilojen remontille asettamat reuna­ehdot. Ikkunaa, ovea tai vesipistettä ei yleensä kannata lähteä siirtämään, ellei ole aivan pakko. Myös kiinteä tulisija vaikuttaa ­keittiön sijoitteluun. Mittaa jokainen seinä tarkasti, koska ­vanhan talon seinät voivat olla hyvinkin erimittaisia ja vinoja.

Suunnitteluun ­vaikuttaa myös se, onko mökissä kantovesi vai ei ja ­mikä on energianlähde. Jos taloon tulee vesi, mieti, miten käsittelet jätevedet. Alkuun pääsee otta­malla yhteyttä kuntaan ja kysymällä, mitkä säädökset alueella on. Omia ratkaisuja jätevesiasiassa ei kannata harrastaa, sillä niiden korjailu tulee myöhemmin kalliiksi.

Lue myös: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

Ammattisuunnittelija apuun

Etenkin pieneen tilaan on haastavaa toteuttaa toimiva keittiö. Jos itsellä ei ole selkeeä visiota tai koke­musta remon­teista, on hyvä käyttää apuna suunnittelijaa. Ammattilainen kannattaa ottaa mukaan etenkin silloin, jos remon­tissa täytyy avata rakenteita, ­kuten kantavia seiniä tai lattioita, ja tehdä vesi­eristeitä. Suunnittelijan tulee olla tietoinen ratkaisuista niiltä osin, kuin niillä on vaikutusta keittiön toteuttamiseen.

Suunnittelija myös tietää, millaisia ratkaisuja pieniin tiloihin on tarjolla. Keittiön asennuksessakin on hyvä käyttää ammatti­laista. Suunnitteluvaiheen virheet vaikuttavat käyttömukavuuteen arjessa.

Vesien vetoa ja jätteiden lajittelua

Jos tontilla on kaivo, selvitä riittävätkö vedet tarvitsemaasi käyttöön. Kaivo voi olla luonnonkaivo tai porakaivo. Kun vedet vedetään sisälle, ja jos taloon asennetaan vedenlämmitin, pitää varmistua, ettei lämmitettyä vettä juokse takaisin kaivoon, koska se voi ­pilata kaivon. Lvi-alan ammattilaisen ottaminen mukaan projektiin on usein varsin kannattava idea.

Jos remontin kohteena on ympäri­vuotinen asumus, vesiputken pitää kulkea routarajan alla. Pelkästään kesäkäytössä olevassa mökissä vesiputki voi kulkea maassa. Talven tullen putki tyhjennetään.

Jätteiden lajittelun kohdalla mieti, ryhtyisitkö kompostoimaan. Kun keittiöjätteet vie kompostiin, saa sieltä myöhemmin hyvää multaa. Monien mökkikuntien kauppojen yhteydestä löytyvät myös jätteiden lajittelupisteet, jolloin mökillekin hyvä järjestää jätelajittelu­astiat metallille, muoville ja lasille.

Lue myös: Uusi ilme keittiöön edullisesti: Nämä 5 vinkkiä haluat lukea, ennen kuin remontoit koko keittiön

Pura vanhaa kunnioittaen

Vesiputkien ja sähkövetojen kulut pitää huomioida, kun ryhtyy purkamaan vanhaa keittiötä. Mieti myös onko vanha keittiö vielä kierrätys­kelpoinen; kierrätä se tai hävitä asianmukaisesti. Mitä vanhem­masta keittiöstä on kyse, sitä vähemmän ­siinä pitäisi olla purkamista, koska esimerkiksi varsinaisia keittiökaapistoja ei vanhoissa tor­pissa ole ollut.

Kannattaa miettiä, voiko vanhan leivinuunillisen hellan säilyttää, koska usein se on olennainen osa torppaa ja sen tunnelmaa. Vanhat hellat ovat usein korjattavissa ja leivinuuni on myös hyvä lämmittäjä. Pellitetyt jaloilla seisovat uunit ovat sen sijaan huo­nosti korjattavissa.

Satsaa kestäviin materiaaleihin

Vanhan torpan tunnelma kannattaa pyrkiä säilyttämään. Avokeittiö, jossa keittiökalusteet ovat seinämillä, sopii tyyliin. ­Toki hirsimiljööseen voi halutessaan laittaa modernin skandinaavisen keittiönkin.

Talvet kylmänä olevaan torppaan kannattaa valita lämpötilavaihteluja kestäviä materiaaleja. Materiaalien kannattaa olla sellaisia, että ne voi hioa ja maalata uudestaan. Jos rakennus on kestänyt jo 100–200 vuotta, kaiken ­minkä torppaan remon­tissa tuo, olisi hyvä olla ylläpidettä­vissä, ettei ratkaisuja tarvitse heti vaihtaa. Kokopuu on materiaaleista kestävin, myös kivi, kivikomposiitti ja teräs toimivat hyvin.

Valaistuksessa kannattaa huomioida, että keittiössä on erilaisia valoja eri työpisteillä ja mukavuusvaloa siellä missä istutaan ja syödään.

Lue myös Anna.fi:stä: Miten keittiön kaapit kannattaa järjestellä? Näillä vinkeillä saat hyllyt ja työtasot vihdoin järjestykseen

Vain tarvittavat kodinkoneet

Kantovesi tai hanavesi, keittiössä tulee olla tiskialtaat. Jos keittiössä on astianpesukone, yksikin allas riittää. Keittopisteen tulee olla lähellä vesipistettä käytännöllisyyden ja työturvallisuuden vuoksi. Mökkikeittiö­kään ei poikkea toiminnallisuuden suhteen kaupunkikeittiöstä. Työtasoa tulee olla riittävästi ja sen on hyvä olla lähellä vesipistettä. Jätepisteen tulee olla lähellä työtiloja. Mieti työn logistista joustavuutta ja turvallisuutta.

Jos mietit ekologisuutta ja sähkön-, ja vedenkulutusta, kodinkoneita kannattaa laittaa torpan keittiöön mahdollisimman vähän. Pelkällä jääkaapillakin pärjää. Jos vanhaan torppaan halutaan kaikki keittiön mukavuudet koneineen ja paljon kaapistoja, voi erillisen lisäsiiven rakentaminen olla hyvä ratkaisu.

Kaasu on nopea kokkauksessa

Se laittaako mökkikeittiöön sähkön vai kaasun, riippuu paljon asukkaan mieltymyksistä. Kaasu on ruoanlai­tossa nopea ja se on toimiva myös pienemmissä kylmälait­teissa kuten 100 litran jääkaapissa. Vaikka torpassa ­olisi sähkövedotkin, kaasu on hyvä lisä. Polttimet voi asentaa myös vanhan puuhellan päälle, jos hellaa ei enää käytetä. Kaasupullot olisi hyvä järjestää huoneen ulkopuolelle mutta auringolta suojattuna.

Liesituuletin sopii vanhaankin taloon, koska kun sen panee ­kiinni, ilmastointi toimii painovoimaisesti savupiippujen kautta. Jos liesituuletinta ei saa yhdistettyä olemassa olevaan hormiin, putken voi vetää suoraan seinästä ulos, muttei liian lähelle räystästä, jotta putkesta tuleva höyry ei lahota sitä.

Budjetissa iso haitari

Budjetissa ratkaisee ­keittiön koko ja toivotut ­mukavuudet. Myös materiaalit ­vaikuttavat: käytetäänkö puuta, laminaattia vai graniittia. Erilaiset kaappien mekanismit myös korottavat hintaa.

Koska keittiö on pitkäikäinen hankinta, siihen kannattaa satsata. Toki myös vanhat, kierrätetyt keittiönkaapit sopivat mainiosti torpan remonttiin. Jätevesijärjestelmä voi maksaa muutamasta ­tuhannesta eurosta jopa 20 000:een. Porakaivon laitto maksaa noin 10 000 euroa.

Asiantuntijoina tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta ja taiteellinen johtaja Anette Ringbom Rakennusapteekista.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keittiöremontti vanhaan taloon: Kuinka rakentaa nykyvaatimusten mukainen keittiö ja samalla säilyttää vanhan talon henki ja tunnelma?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X