Sisustus Tilaajille

”Komian tähären!” sanoo Heikki, joka kunnosti 27 metriä pitkää sukutaloa 25 vuotta

Heikki Häkkinen opetteli pohjalaistalon korjaamisen kantapään kautta ja opaskirjoja lukemalla. Hän sai työstä tunnustukseksi rakennusperintöpalkinnon.

Valtavalla pohjalaistalolla on mittaa 27 metriä. Yhdellä sivulla on kymmenen ikkunaa. Kuistin päällä lukee: Abel Maja nro 1.

Abel Maja oli talon rakentaja, isoisäni isä”, kertoo Heikki Häkkinen, joka syntyi tasan sata vuotta Abelin jälkeen, joulukuussa 1943. Heikki syntyi Abelin tekemässä talossa, samassa kamarissa kuin äitinsä.

Nimi Maja tuli keskiajalta periytyvästä kestikievarista, josta tila lohkottiin. Tuohon aikaan sukunimi annettiin tilan mukaan.

Tavallisen pohjalaistalon mittasuhteet hämmentävät nykypäivän ihmistä. Hirret tuotiin rekipelillä naapuripitäjästä Peräseinäjoelta. Korkeissa perustuskivissäkin oli louhimista ja kuljettamista, mutta jälkipolvet kiittävät vaivannäöstä, koska hirsien säilyminen on paljolti hyvän perustuksen ansiota.

Miksi sitten tarvittiin näin massiivinen talo, jonka alakerrassa on tilaa 240 neliötä ja vintillä saman verran? Pohjanmaalla vastaukseksi riittää kaksi sanaa: ”Komian tähären!”

Lue myösKaisu muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Kainuuseen – Hyrynsalmella mennään potkukelkalla kouluun ja maalaistalon pihalla tepastelee Gunnar-kukko 

  Pieni kuisti on ison talon koristus.  Kuistin päällä on talon ja sen rakentajan nimi, Abel Maja.
Pieni kuisti on ison talon koristus.  Kuistin päällä on talon ja sen rakentajan nimi, Abel Maja.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.