Kuntta on kaunis vaihtoehto pihanurmelle – korvaa nurmikko helpolla kunttapihalla
Kuntta on metsänpohjaa, jossa voi kasvaa esimerkiksi sammalta, varpukasveja, kuten puolukkaa, kanervaa, mustikkaa ja variksenmarjaa. Metsänpohjan kasvit ovat kauniita ja herkkiä, ja ennen kaikkea suomalaiseen maisemaan sopivia.
1. Kuntta on metsän varvikkoa
Kunttaa käytetään siirtonurmen tapaan viherrakentamisessa. Helppohoitoisena ja ekologisena sitä suositaan nurmikon asemasta esimerkiksi mökkitonteilla. Kuntta sopii myös ravinneköyhän maan peittämiseen ja jopa rakennusten viherkatoiksi.

Kuntta sopii havumetsäiseen maisemaan. Varvikosta erottaa puolukkaa, mustikkaa, variksenmarjaa ja kanervaa. Kuva: hanna_marttinen

Luonnonkivet sopivat metsämaisemaan ja kunttapihaan. Sammalkin saa rauhassa kasvaa kiville. Kuva: hanna_marttinen
Kosketus metsäluontoon parantaa henkistä hyvinvointia sekä myös fyysistä terveyttä. Tuoreessa suomalais-tsekkiläisessä tutkimuksessa todettiin, että elävän metsänpohjan lisääminen päiväkodin pihaan parantaa lasten immuunijärjestelmää.
Kunttaa nostetaan käsin, ja se kuljetetaan tuoreeltaan asennuspaikalle. Nosto tapahtuu metsähakkuualueilta, joissa herkkä kuntta vaurioituisi metsätyökoneiden alla. Siirrettynä se jatkaa eloaan uudessa paikassa.
Kuntan ja metsäkasvien ottaminen eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Kunttapihalta pääsee keräämään syksyn marjasatoa. Komeat puolukat kestävät pitkään varvikossa ja makeutuvat päivä päivältä. Kuva: hanna_marttinen
2. Perusta kunttapiha
Kuntta sopii suomalaiseen maisemaan, erityisesti jos tontilla on entuudestaan mäntyjä, kuusia, varvikkoa ja metsän alkuperäisiä kasveja. Näin luonnontilaisen alueen ja istutetun kuntan raja on luonteva.
Pohjusta alue huolellisesti, kitke rikkakasvit, lisää hiekkaa ja hiekkapitoista, hapanta kasvualustaa noin 15 cm:n paksuudelta. Savimaalle tai soran päälle levitetään pohjalle ensin suodatinkangas, joka pitää maa-ainekset erillään.
Asenna siirtovarvikko sen saapumispäivänä.
Kuntta olisi hyvä asentaa mahdollisimman suurina paloina, jolloin saumoja tulee vähemmän ja juuristo säilyy yhtenäisenä. Tämä vähentää kastelun tarvetta.
Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Variksenmarja eli kaarnikka kasvaa maanmyötäisesti. Sen mustat marjat maistuvat miedolta ja soveltuvat myös hyötykäyttöön. Satoa voikin poimia vaikka muihin hillomarjoihin yhdistettäväksi. Kuva: hanna_marttinen
3. Kuntta kaipaa hoitoa: Muista kastella
Asennuksen jälkeisenä kasvukautena kunttaa pidetään tasaisen kosteana. Kunttaa ei voi kastella liikaa, joten riittävä kastelu on hyvä varmistaa käyttämällä sadetinta.
Kastelua tarvitaan, sillä kuntta juurtuu nurmea hitaammin. Kunttalevyt myös juurtuvat sivusuunnassa toisiinsa kiinni, mutta eivät juurru pohjamaahan tukevalla juuristolla.
Myöhemminkin kuntta-alueen kosteutta kannattaa tarkkailla, jotta herkät varpukasvit eivät kuivu hellejaksoina täysin.
Kitke kunttaan mahdolliset kylväytyvät koivun, pajun ja vadelman taimet pois, jotta ne eivät leviä vallattomasti. Myös heiniä ja rikkakasveja saattaa kuntan sekaan kylväytyä. Muuten kuntta ei pahemmin hoitoa kaipaa.

Kanervaa voi hyvin istuttaa myös monivuotisena kasvina puutarhaan. Kuvassa lajike ’Dark Beauty’. Kuva: hanna_marttinen
4. Kuntan kaverit
Varvikossa kasvaa luonnostaan mustikkaa ja puolukkaa, ja niiden kaveriksi voi istuttaa esimerkiksi pensasmustikkaa. Istuta nämä kasvit sellaiseen paikkaan, josta herkät ja sirot kasvit erottuvat ja pääsevät oikeuksiinsa.

Pensasmustikka sopii happaman maan kasvina hyvin kuntta-alueen istutuksiin. Se on alkukesällä kukkiessaan kaunis, loppukesän ilona ovat marjat. Kuva: hanna_marttinen

Lumikellokanerva ’Rosalie’ sopii monivuotiseksi puutarhan kasviksi. Se kukkii huhti-toukokuussa. Kuva: hanna_marttinen
Koristekasveista kuntta-alueen yhteyteen sopivat happaman maan kasvit, kuten atsaleat, alppiruusut ja hortensiat.
Luonnonkivet ja puu ovat tunnelmaan sopivia materiaaleja. Jos teet polkuja kunttapihalle, kokeile pitkospuutyyppisiä puisia rakenteita, luonnonkivisiä askellaattoja ja liuskekivipolkuja.
Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2020.
Keskustelu
Kommentoi juttua: Kuntta on kaunis vaihtoehto pihanurmelle – korvaa nurmikko helpolla kunttapihalla