Riinan upea syyspuutarha on tulvillaan värejä ja kauneutta – katso lumoavat kuvat ja nappaa vinkit omaan pihaasi!

Puutarhuri Riina Hifumi näkee syyspuutarhassa paljon kauneutta. Katso ihastuttavat kuvat puutarhasta, jossa syksyn rentous, värit ja tunnelma yhdistyvät.

Vaahteranlehtiä leijailee puista nurmikolle yhä paksummaksi kerrokseksi. Vaahteramäellä, Hifumin perheen syksyisessä puutarhassa, riittää haravoitavaa.

Lue myös: Haaveiletko luonnon rauhasta? Mafi ja Kari toteuttivat unelmansa ja nyt heillä on punainen tupa, kanoja ja englantilainen puutarha

”En stressaa haravoinnista, sillä tähän aikaan vuodesta suhtaudun maltillisemmin puutarhatöihin ja keskityn nauttimaan syksyn tunnelmasta”, Riina Hifumi sanoo.

Syyspuutarha on värittynyt hehkuvaan loistoon. Katseen vangitsevat viimeiset kukkijat, havut, siemenkodat, syksyn ruukkuistutukset sekä ruskan sävyttämät vaahterat, pihlajat ja lukuisat koristepensaat. Monet perennatkin saavat kauniin syysvärin.

Värien runsautta on mahdotonta ennustaa. Yhtenä vuotena väritys on leiskuvaa, toisena vaisumpaa. Kuivuus saattaa ruskistaa lehdet nopeasti ja pudottaa ne ennen aikojaan, pilvinen sää voi hidastaa punertumista.

Kylmenevät yöt ja aurinkoiset päivät saavat ruskaan vauhtia.

syyshortensia

Syyshortensiat valaisevat loppukesän ja syksyn puutarhaa valkoisin kukin. Kun säät viilenevät, kukinnot alkavat hiljalleen kevyesti punertua.

syksyinen puutarha

Muodot ja lehtivärit ovat puutarhassa yhtä tärkeässä asemassa kuin kukat. ”Monet perennat esimerkiksi kukkivat vain muutaman viikon, mutta värikkäillä lehtikasveilla saa vaihtelua vihreään koko kasvukaudelle”, Riina sanoo.

Puutarha innosti puutarhuriksi

Kun Riina ja Jani päätyivät hollolalaisen rinnetontin omistajiksi, Riina ei ollut erityisen innostunut puutarhan luomisesta. Hiljalleen pihatöistä tuli yhä tärkeämpi harrastus, ja lopulta ammatti, sillä Riina innostui opiskelemaan puutarhuriksi.

Oma piha on vuosien varrella kehittynyt ja kasvanut puutarhurin koekentäksi. Kokemuksiaan ja ajatuksiaan puutarhasta hän kirjoittaa Versoja Vaahteramäeltä –blogiinsa.

”Aluksi kaadoimme viitisenkymmentä puuta ja raivasimme metsittynyttä tonttia. Aloitin tekemällä istutusalueita perennoilla. Jotain kuitenkin mielestäni uupui, ja ryhdyin käyttämään enemmän puuvartisia kasveja. Hain korkeutta istuttamalla puita ja rehevyyttä koristepensailla”, Riina kertoo.

syyspuutarha

Vanhat puulaatikot ovat oivallisia alustoja asetelmille. Kerää laatikoihin taimiruukkuja, muhkeita kurpitsoja tai muuta syksyistä tunnelmantuojaa.

syyspuutarha

Willab Gardenin kasvihuone on rakennettu rinteessä sijaitsevalle terassille. Sen suojissa kasvatetaan satoa, nautitaan puutarhasta sadesäällä ja jopa nautitaan talvella glögit.

kasvihuone

Riina sisustaa kasvihuonetta aina sesongin mukaan. Kun kokoa on tarpeeksi, kasvihuoneeseen mahtuu kasvien lisäksi myös muutama tuoli ja työskentelytaso.

Syyspuutarha saa rönsytä

Pihan terassialueita kehystävät laajat istutukset, sillä isossa puutarhassa ei kannata pipertää, vaan luoda laajoja istutusalueita. Näkymät rauhoittuvat, kun kasvialueet soljuvat toistensa lomassa rauhallisina.
Pienenkin pihan omistajan on hyvä valita muutamia kookkaita kasveja, eikä paljon minikokoisia.

”Istutuksissa saa kyllä olla rentoutta rajojen sisällä. Liiallinen kurinalaisuus ei täällä onnistu. Olen vähän boheemi luonne, ja puutarhani saa sopivasti olla villi”, Riina nauraa.

syyspuutarha

Keittiötarhasta riittää satoa pitkälle syksyyn. Lehtikaalia ja persiljaa voi kerätä pakkasiin asti.

pensasmustikka

Pensasmustikka punastelee voimakkaalla syysvärillä. Hyötykasvitkin voivat tarjota kauneutta.

Hän suosii helppohoitoisia ja kestäviä pensaita. Koivu- ja keijuangervot peittävät tehokkaasti maanpintaa ja tuovat syksyllä reilusti väriä ja kesällä kukintaa. Havujen merkityksen huomaa erityisesti talven paljaana aikana.

”Pensaiden ja havujen joukkoon voi  istuttaa mielenkiintoisempaa kasvia katseenvangitsijaksi. Kun peruskasvillisuus on kunnossa, voi kokeilla talvenarkojakin ­lajeja.”

Riinan kasvikokeiluissa ovat menestyneet laventeli ja talvenarka kirjosaarnivaahtera. Listalla ovat myös japaninvaahtera, neidonhiuspuu sekä liljakanukka.

”Suomalaisen talon ympärille sopii kuitenkin parhaiten suomalainen, tai ainakin skandinaavinen puutarha. Ihailen ruotsalaisia puutarhoja, joissa osataan yhdistää sopivasti kauneus, hyöty, rentous ja aitous.”

syksyinen puutarha

Iso terassialue on kuin pihan olohuone. Terassilla nautitaan päivänpaisteesta tai vaikka keitetään nokipannukahvit.

syksyinen puutarha

Kalusteilla ja kasvillisuudella suurta terassialuetta voi jakaa eri tiloihin. Espegardin ulkotulisijan äärellä viihtyy pitkälle syksyyn.

Saunaterassi ja ruukkukasvihuone ovat suosikkeja

Oleskelualueita puutarhassa on useita, mutta kaksi niistä on selvästi perheen suosikkeja.

”Yläpihalle olemme rakentaneet suuren terassin, jonka laidalla on lahjaksi saatu tynnyrisauna. Saunan viereen hankimme myös paljun. Pihakylpylän ansiosta rento oleilu pihalla on selvästi lisääntynyt.”

Terassin avotulen äärellä on mukava grillata, keittää nokipannukahvit tai vain nauttia tulen lämmöstä ja tunnelmasta. Kalusteilla ja kasvillisuudella suurta terassialuetta voi jakaa eri tiloihin, jolloin terassin sisustaminenkin on helpompaa.

”Terassit ovat myös varsin helppohoitoisia pihan pintoja. Syksyllä pitää muistaa harjata lehdet pois, keväällä öljyämme terassin”, Riina neuvoo.

syyspuutarha

Puutarhassa on lupa leikitellä. Vanhasta tuolista saa istutuksille hyvän alustan. Riina vaihtaa puutarhatuoliin sesongin kasvit, nyt syksyllä paikan ovat saaneet syklaami, koristekaali, hopealanka, marjakanerva ja lankaköynnös.

Rinteessä, kasvillisuuden ympäröimänä on pihan toinen terassialue. Koko puutarhan tämä osa heräsi ikään kuin uuteen käyttöön terassille pystytetyn reilunkokoisen lasikasvihuoneen myötä.

”Kasvatan kasvihuoneessa taimia ja viljelen satoa ruukuissa, mutta myös sisustan tilaa vuodenaikojen mukaan. Syksyn tullen asettelen kasvihuoneeseen ja sen ulkopuolelle syksyisiä ruukkuistutuksia”, Riina sanoo.

Syksyllä kasvihuoneeseen on mukava mennä istuskelemaan sateensuojaan ja juoda vaikka kuppi kahvia tai teetä. Talveksi lumen verhoamaan kasvihuoneeseen viritetään lämminsävyiset kausivalot.

Riinan mielestä parasta on, että tunnelmallisesta kasvihuoneesta on iloa läpi vuoden.

Juttu  on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Riinan upea syyspuutarha on tulvillaan värejä ja kauneutta – katso lumoavat kuvat ja nappaa vinkit omaan pihaasi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X