Maalla-kolumni: Havaittavissa vakavaa mummu- ja autokuumetta

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Nyt hän potee vakavaa mummu- ja autokuumetta.

Meirän miehestä on tullut papparainen. Kiljuska havahtui: mihin se tuuheatukkainen ja lempeäsilmäinen nuorukainen hävisi?

Oli tapahtunut seuraavaa: Meirän mies oli herännyt kesäisenä aamuna Kiljuskärjessä Mummun vierestä – Kiljuskan. Meirän mies oli samalla ylennetty Vaariksi.

Kiljuska alkoi oitis suunnitella hiekkarannan kohentamista pienille jaloille, jotka tuskin olivat vielä ehtineet ilmassa heilua. Mutta miten saada hiekka rantaan, jonne ei pääse kuorma-autolla? Joutuisiko Meirän mies kärräämään kymmenet ja taas kymmenet kuormat kottikärryillä kivistä tannerta myöten?

Lue myös: Maalla-kolumni: Kelpaako mökki etätyöhön?

Auto seinään jo ennen koeajoa

Kiljuskan kuumeet aiheuttavat yleensä ankaraa päänkivistystä –Meirän miehelle. Varsinkin KAU-kuumeesta (= käytetty auto -kuume) on oksat pois.

Kerran Kiljuska ostaa rätkäytti Meirän miehen rahoilla Vuoden autoksi valitun Fiat Pandan. Vasta kotona huomattiin, että auto olikin neli- eikä viisipaikkainen. Kiljuska ei ollut tullut ajatelleeksi, että autoja on muitakin kokoja kuin viidelle hengelle tarkoitettuja. No, onneksi huusholli oli vain nelihenkinen, eikä yksikään Tähti-kissan yhdeksästä hengestä tarvinnut omaa turvavyötä.

Eräänä sunnuntaina rippijuhlavierailulla kirkonmenojen aikaan Kiljuska osti suljetun autokaupan tiskin alta Audin, koska ei enää kehdannut ajaa juhlakoltussaan kotiin Meirän miehen ruosteisessa koslassa. Koko hidas hämäläinen klaani ihmetteli sukuun naidun itsehillinnän puutetta.

Ei niin kauan sitten Kiljuska ajoi pikkuruisen oranssin Peugeotin autokaupan seinään ennen kuin koeajo oli edes alkanut. Ei auttanut muu kuin ostaa Pillimehuksi myöhemmin kastettu rakkine omaksi. Meirän mies joutui tietenkin korjaamaan puskurin.

Lue myös: Maalla-kolumni: Mökille vain kaikkein kauneinta

Siirtyäkö sähköön? Vai kaasuun?

Nyt Kiljuskan KAU-kuume on pysynyt lähes aloillaan kuusi pitkää vuotta. Mutta mummukuumeen myötä kaikki muuttui: Kiljuska alkoi ajatella kestävää kehitystä uuden sukupolven myötä. Nyt alkaisi jo ennestään erittäin käytettyjen autojen kierrätys.

Mummu-kuumeen myötä kaikki muuttui: Kiljuska alkoi ajatella kestävää kehitystä.

Pillimehu menisi myyntiin, saksalainen kansanauto Kiljusen perheen yhteiskäyttöön. Kiljuska ja Meirän mies ovat siis vailla hyrysysyä, jolla huristella tyylikkäästi kruununsnautseriprinsessa Vickanin kanssa Kiljuskärkeen skotlantilainen ruutuhuopa polvilla.

Siirtyäkö sähköön? Vai kaasuun? Hakeako auto Ruotsista vai tilatako kotiovelle Kajaanista? Mahdollisuudet ovat nykyään loputtomat. Mitä Kiljuskan kuumeesta tällä kertaa seuraa, ei ole vielä tiedossa. Meirän miehellä on jo migreenin oireita.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2020

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Havaittavissa vakavaa mummu- ja autokuumetta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X