Maalla-kolumni: Keittiöremontti – mieluiten jo jouluksi  

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Hän haaveilee uudesta keittiöstä, mutta miten taikoa toimiva keittiö vanhaan taloon? 

Keittiöremontista unelmoiminen on todella luovaa. Minulla on tapana suunnitella uutta keittiötä jopa vuosia ennen toimeen tarttumista – paras keino nukahtaa on sommitella eri levyisiä kaappeja mielessään paikoilleen. Mutta käytännössä keittiön uudistus on hyvin hermostuttavaa, kun työ yleensä viivästyy ja aluksi maltillisilta vaikuttaneet kustannukset paisuvat paisumistaan.

Lue myös Anna.fi: Mitä kannattaa mietiä ennen keittiöremonttia?

Keittiö on tullut käyttöikänsä päähän

Monen keittiöremontin veteraanina minun on vaikea unohtaa menneet vaikeudet ja aloittaa uusi hermoja kiristävä projekti, kuten juuri nyt pitäisi tehdä, mieluiten jo ­jouluksi. Puu-Käpylän 20 vuotta vanha halpiskeittiömme on tullut käyttöikänsä päähän.

Ongelmana on kaappien sijoittelu. Satavuotiaan ­talon sinänsä tilavassa köökissä on joka seinällä jota­kin: ikkuna, ovi tai puuliesi. Kun seinät ovat lyhyitä kuin varrettomat sukat, on todella vaikeata sijoittaa kaapit ja kodinkoneet niin, että jääkaappi ei ole kuuman tiskikoneen ja lieden välissä.

Kun seinät ovat lyhyitä kuin varrettomat sukat, on vaikeata sijoittaa kaapit ja kodinkoneet.

Enää kierrätykseen ei riitä pelkkä laskiämpäri

Kierrettä lisää kierrätys. Kapeaan jätekaappiimme mahtuu vain kaksi roskista: kompostille ja seka­jätteelle. Muovi, paperi, kartonki, metalli, valaisinten polttimot, patterit, elektroniikka, tekstiilijäte, lasi ja pullot on kierrätettävä jonnekin muualle.

Sata vuotta sitten kierrätykseen riitti pelkkä laskiämpäri.

Mutta nyt tusina erilaista kierrätysjaetta ei mahdu millään keittiöömme. Epäilen vahvasti, että ei sovi moneen moderniinkaan keittiöön, varsinkin kun yläkaapit on julistettu valtakunnalliseen pannaan. Oikeassa elämässä vanhan talon keittiö voi kasvaa vain ylöspäin.

Sateenkaarikeittiö on todella ajassa

Kun päästään asennusvaiheeseen, useaan kertaan vahvistetusta keittiötilauksesta puuttuu aina joko hyllyjä, ovia tai kokonaisia kaappeja. Silloin on vaikeata antaa korjaavaa palautetta rakentavasti tai edes asiallisesti.

Toki asiakas voi olla yhtä huithapeli kuin keittiöfirma. Tein kaik­kien aikojen oharit, kun tilasin Kiljuskärkeen puusepältä keittiön. ­Pian ­tilauk­­sen tehtyäni kaduin ja peruutin sen.

Lue myös: Maalla-kolumni: Raivaamisen tunteeton ammattilainen

Huvila ei saanut yhtenäistä keittiötä, vaan kyökki koostuu nyt 1910-­luvun komuutista, 1930-luvun kerrostalokeittiön yläkaapista, 1950-luvun olohuoneen piirongista, 1960-luvun emännänkaapista ja 2010-luvun Ikea-tiskipöydästä. Värejä riittää valkoisesta sinisen ­kautta oranssiin.

Entisestä rojusta kokoon kyhätty Kiljuskärjen sateenkaarikeittiö on todella ajassa. Kaikissa ajoissa.

Onneksi kesällä ei vietetä joulua.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 10/2020.

Riitta Lehtimäki on vapaa toimittaja ja vuodesta 2005 ilmestyneen Maalla-lehden perustaja. Idean lehteen antoi hänen ja Meirän miehen aiemmin hankkima satavuotias huvila Kiljuskärki. Riitta pakinoi myös asumisestaan Puu-Käpylässä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Keittiöremontti – mieluiten jo jouluksi  

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X