Maalla-kolumni: Kiljusten sähkökapina

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Kiljuska ja Meirän mies ryhtyvät nyt sähkökapinaan.

Ne, jotka eivät ole lukeneet kirjailija ja teatterinjohtaja Jalmari Finnen vuodesta 1914 ilmestyneitä Kiljusen herrasväki -kirjoja, voivat tässä kuussa – jos korona suo – nähdä Kiljuset valkokankaalla tuoreessa kotimaisessa elokuvassa.

Kovaääninen kirjallisuusperhe on meille läheinen roolimalli, sillä Kiljuset inspiroivat paikallisia kutsumaan kesähuvilamme ensimmäisiä omistajia Kiljusiksi. Näin mökistä tuli Kiljus­kärki ja sen edessä olevasta salmesta Kiljusvuolle – oltiinhan saman Kokemäen­joen vesistön varrella kuin missä Finne oli viettänyt lapsuutensa.

Olemme jatkaneet Kiljusten perheen mekkaloimisperinteitä kykymme mukaan. Nyt kapinoimme aitoon Kiljus-tyyliin, kuten roolimallimme tekivät vuonna 1921 ilmestyneessä kirjassa Kiljusten vallankumous.

Vallankumous on tarpeen, sillä Kiljuska ja Meirän mies saivat ankaria sydämentykytyksiä lompakkonsa kohdalle loppuvuodesta, kun pörssisähkön hinnat rikkoivat ennätyksiä samalla, kun pakkanen paukutti nurkkia puu-Käpylässä.

Lue myös: Maalla-kolumni: Tehtyjä, tekemättömiä ja tulevia töitä

Pörssisähkön hintakatto peruutettiin

Me sähköllä vanhaa taloamme lämmittävät olemme joutuneet viime vuosina energiamarkkinoiden orjiksi. Siirtohinnat ja sähköverot ovat nostaneet kulut taivaisiin, vaikka kuinka yrittäisi säästää ener­giaa. Sähköyhtiöt ovat myös salakavalasti liudentaneet yö- ja päiväsähkön hintaerot olemattomiksi ja poistaneet viikonloppujen edulliset yöhinnat. Jos ennen kannatti saunoa ja käyttää kodinkoneita yösähköllä, nykyään siitä ei ole iloa.

Yksi Kiljuskan suurimmista virheistä on pörssisähkötarjoukseen tarttuminen viime kesänä, vaikka otin sopi­mukseemme eri maksusta hintakaton korkeiden hintapiikkien varalta. Vain muutama kuukausi sopimuksen solmimisen jälkeen sähköyhtiö peruutti koko hintakaton ja tuplasi hinnan.

Hintakatto on vissiin voimassa vain, kun siitä maksetaan sähköyhtiölle ylimääräistä. Kun kuluttaja tarvitsee hintakattoa, se perutaan. Olisi kiva, jos päntiönään soittelevat sähkösopimusten myyjät kertoisivat myös tämän.

Sähkön kuluttaja ei näytä saavan hintaturvaa edes rahalla ja sopimuksella. Meirän miehen kiinteistöalalla teke­mien kymmenien sopimusten kokemus on, ­että sähkösopimukset menevät aina asiakkaan kan­nalta lopulta pieleen – tavalla tai toisella.

Voi sitä onnenpäivää, kun Kiljuset irrottautuvat sähköverkosta!

Lue myös: Maalla-kolumni: Perintöjä hölväämässä

Irti sähkökurimuksesta

Jos tammikuun kolumnissa unelmoin ­ilveksen näkemisestä, suurimmaksi haaveekseni ohi ilveksen on noussut energiaomavaraisuus.

Haluan maalämmön, aurinkopaneelit ja oman tuulivoimalan tulisijojen ja ilmalämpöpumpun lisäksi. Mitä tahansa, ­vaikka lantageneraattori, kunhan tästä sähkökurimuksesta päästään.

Voi sitä onnenpäivää, kun Kiljuset irrottautuvat sähköverkosta! Takaisin kytkeydymme vain energiamyyjinä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Ilmalämpöpumput ja maalämpö eivät toimi ilman sähköä. Kun tulee sähkökatkos (siellä verkossa), ne eivät toimi. Aurinkopaneelit tuottavat vain auringonpaisteella. Voi tätä hullua maailmaa!

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Kiljusten sähkökapina

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X