Maalla-kolumni: Pyöreä pöytä on tasa-arvoinen – kukaan ei istu pöydän päässä jöötä pitämässä

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän taloaan. Nyt Kiljuska pyörtää  periaatteensa.

Ennen tätä kevättä en ole osannut edes kuvi­tellut pyöreää pöytää huusholliini. Olen vissiin ­aina ollut vähän kantikas ja siksi myös neliskanttisen pöydän ystävä.

Pitkä pirtinpöytä on suomalaisen maalaiselämän kulmakivi. Talonpoikaishuonekaluja värkänneet miehet ovat aina noudattaneet puun ja siitä sahatun laudan muotoa: pitkää ja neliskanttista sen olla pitää.

Mielestäni huonekaluista erityisesti pöytien on aina oltava hyö­dyksi. Nelikulmainen pöytä on työtä teke­vän ihmisen pöytä – sen ääressä ­tulee leipoa, lukea läksyjä tai kirjoittaa kolum­neja Maalla-lehteen. Sellaisella pöydällä voi tarpeen tullen synnyttää kirjan lisäksi jopa lapsen.

Pyöreän pöydän pyöreiden reunojen yli tavarat putoilevat, eikä sellaisen päällä voi vaivata taikinaa ­ilman, että jauhot karisevat matolle. Eikä pyöreään pöytään käy mitkään pöytäliinatkaan.

Lue myös: Maalla-kolumni: Tako-kortit ja salajuoni

Pyöreä pöytä aiheutti hämmentäviä huomioita

Keittiöremonttimme viivästyy. Meirän miehen mielestä siksi, että en osaa päättää, kumman ­jätän pois: jääkaapin vai tiskikoneen.

Koneita on todella vaikea sulloa 20-luvun työläiskeittiöön, etenkin jos pitää mallinaan ruotsalaisten hulppeita maalaiskeittiöitä, joihin pienlentokone mahtuisi helposti laskeutumaan.

Tilapulassa keksin lopulta hätäratkaisun. Ostaisin nettikirpparilta edullisesti pyöreän pöydän! Pyöreä pöytä kun on monen mielestä neliskanttista sula­vampi ja vie vähemmän tilaa.

Kun pyöreä pöytä oli laitettu paikalleen ­keittiöön, se aiheutti hämmentäviä huomioita. Pyöreä ­pöytä on selvästi tarkoitettu seurustelua varten, sillä ­kaikki sen ympärillä näkevät vaivatta toisensa. Täydellinen pelipöytä, kaverit kommentoivat sosiaalisessa ­mediassa. Pyöreä pöytä on myös tasa-arvoinen – kukaan ei istu pöydän päässä jöötä pitämässä.

Sitten havahduin termiin ­pyöreän pöydän ritarit ja käsitin, että mitään neliskanttisten pöytien poppoota ei ole edes taruissa. Pyöreä pöytä sen ­sijaan on jalojen, urheiden ja romanttisten sankareiden pöytä. Neliskanttinen pöytä taas käy hyvin ruumislaudaksi.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nauttia vai raataa?

Kiljuska pyörtää periaatteensa

Olin siis aina ajatellut, ­että pyöreä pöytä on kevytmielinen ja turhamainen, ja siksi sopimaton.

Takin- tai siis pöydän käännöstä ei hyvää seurannut. Nyt valaisin pitää saada keskelle pöytää ja sen on oltava pyöreä, pellavaisia pyöreitä pöytäliinoja pitää tilata Latviasta asti ja pöydän alle tulee pyöreä matto.

Ympyrää on neliöity jo tuhansia vuosia. Kiljuska ympyröi neliön pyörtämällä periaatteensa turhuuksien toreilla.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Pyöreä pöytä on tasa-arvoinen – kukaan ei istu pöydän päässä jöötä pitämässä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X