Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Nyt Riitta tunnustautuu harjamaanikoksi ja kertoo, mihin kaikkeen harjoja maalla hyödynnetään. 

Ennen vanhaan maalla monessa huushollissa osattiin tehdä tarvittavat harjat itse. Harja oli silti myös luksustuote: äitini muistaa kuinka hänen lapsuudessaan viisilapsisessa katraassa ei ollut varaa hammasharjoihin.

Iltaisin hän kääri räsyn sormensa ympäri, kastoi sormen suolaveteen ja hinkkasi hampaat puhtaiksi.

Meillä on nykyään harjaa jos jonkinlaista: tiskiharjaa, juuriharjaa, juuresharjaa, sieniharjaa sieniveitsen päässä, laattaharjaa, laudeharjaa, pölyhuiskaa, grilliharjaa, pata- ja pullasutia ja henkilökohtaista ­hygieniaa varten kynsi-, hammas- ja hiusharjat.

Kaikkia harjoja on tietenkin tupla-, tripla- tai jopa quattrokappaleet, kuten kenkäharjoja jokaiselle eri lankkivärille: mustalle, ruskealle, siniselle ja värittömälle.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nettisisustus – uhka vai mahdollisuus?

Harjojen kuningatar

Harjojen kuningatar on lattiaharjan ja rikkala- pion setti, jollainen pitää olla aina käsillä nopeaa siivousta varten.

Kotona Käpylässä on eri kerroksissa, leikkimökissä ja varastossa yhteensä neljä settiä, mökillä Kiljuskärjessä yhdistelmiä on niin keittiössä, vintissä, grillimajassa, kellarissa, saunalla kuin huussissa. Kun harjat kuluvat, setit siirretään ulkovarastoon ja käytetään siellä loppuun.

Käytän harja- ja rikkalapiota myös sammakoiden – ja jopa myyrien – pelastamiseen, kun raukat ovat hypänneet kellarin betonirappuja alas, mutta eivät osaa kömpiä takaisin sammakoiden ilmoille ilman rikkalapiohissiäni.

Erikoistilanteita varten meillä on teräsharjoja Kiljuskan maalausprojekteja varten, selvittimiä kääpiö­snautserimme Vickan Bertta Esteri Å af Löfbergin kutreille ja mokkaharja Meirän miehen dandykauden ruotsalaisbuutseille.

Lue myös: Maalla-kolumni: Postia jakamassa

Kuuluisin harja

Kuuluisin harjamme on kuitenkin seinäharja. Kiljuskärjessä kyläilevät ihmettelevät aina, miksi talon ja huussin seinustalla roikkuu tiskiharjoja.

Kaupunkilaisille on selitettävä juurta jaksain, millaista maalaiselämä on: kun olemme viikon poissa mökiltä, talolle käy kuin prinsessa Ruususen linnalle.

Hämähäkit kutovat seittejään ympäri pytinkiä, jonne sitten perjantai-iltaisin saisimme tunkeutua pöheikön läpi viidakkoveitsiin turvautuen, jos emme olisi ripustaneet käytöstä poistettuja tiskiharjoja ikkunoiden pieliin.

Tiskiharjojen avulla voimme rapsia seitit heti pois, kun joku pahaa-aavistamaton lukki vain yrittääkin sommitella peräpäätään verkonkutoja-asentoon.

Lue myös: Mitä on gua sha? Kasvojen harjaus jadekivellä on kuin halpa ja luonnollinen kasvojenkohotus

Luontoa kunnioittaen

Harjamaanikkona olen nyt saanut muoviherätyksen. Tiskiharjoissa olen jo siirtynyt luonnonharjaksisiin ja muut harjat vaihtuvat vähitellen. Myös hammasharjoja saa bambuvartisina ja luonnonharjaksisina tavallisesta marketista.

Imurien suulakkeiden ja sähköhammasharjojen valmistajien tuleekin tarkistaa tuotteensa pikimmiten.

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 2/2020.

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki on vapaa toimittaja ja vuodesta 2005 ilmestyneen Maalla-lehden perustaja. Idean lehteen antoi hänen ja Meirän miehen aiemmin hankkima satavuotias huvila Kiljuskärki. Riitta pakinoi myös asumisestaan Puu-Käpylässä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X