Maalla-kolumni: Mökit vetävät jälleen meitä suomalaisia puoleensa – onneksi on mökkeröinen!

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Korona laittoi hänen mökkeilysuunnitelmansa uuteen uskoon.

Tänä hirmuisena koronakeväänä kontakteja välttelevä arki on saanut seinät kaatumaan monen kerrostaloasukkaan niskaan. Eräskin tavallisesti city-elämästä täysin rinnoin nauttiva ystävätär henkäisi karanteenin keskellä puhelimeen: ”Onneksi on mökkeröinen!”

Ei haittaa, vaikka kesäasunto on vaatimaton, sillä mökkeröisen tarjoama luksus – oma rauha – tuntuu nyt kultaakin kalliimmalta. Ei ole väliä, vaikka sataisi kuin saavista kaataen ja uimavesi olisi 16-asteista, kunhan kavala maailma on kaukana ja saa rentoutua luonnon helmassa.

Suuri trendi kääntyy nyt: mökit vetävät jälleen meitä suomalaisia puoleensa.

Uskon, että suuri trendi kääntyy nyt: mökit vetävät jälleen meitä suomalaisia puoleensa. Tähän asti olemme olleet huolissamme, tulevatko nuoret enää mökkeilemään vai painelevatko he mieluummin reppu selässä Tiibetiin tai Balille.

Kokonainen elämäntapa saunanlämmityksineen, tikkatauluineen ja puunpilkkomistalkoineen näytti vielä vähän aikaa sitten niin kulahtaneelta. Mutta nyt vapaa-aika, johon ei kuulu lentämistä, ruuhkia ja tarkastuksia vaikuttaakin jälleen varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nettisisustus – uhka vai mahdollisuus?

Aina voi olla hengessään mökillä

Olemme yleensä avanneet Kiljuskärjen huvilakauden viimeistään äitienpäivänä. Tänä vuonna kesäkauden alku saattaa venyä juhannukseen asti matkustusrajoitusten ja epidemian pidentymisen vuoksi.

Oikea mökkiläinen ottaa tällaiset tosiasiat vain hidasteina: aina voi olla hengessään mökillä.

Muistelemme, jäikö viime kesältä punamultaa, että voisi heti aloittaa päärakennuksen ulkovuorin maalaamisen. Rännit pitäisi tyhjentää, polttopuita tarvitaan saunalle ja hetimmiten on asennettava uusi kompostipuucee.

Facebookin ostosryhmästä hankitut käytetyt pihakalusteet otetaan mukaan ensimmäiseen mökkikuormaan, ja tänä kesänä hankkiudutaan vihdoin eroon puutarhakeinusta, joka ei sovi mäkiselle tontillemme, vaikka kuinka sitä asettelisimme.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Mökki, tulossa ollaan!

Kiljuskärki väikkyy mielissämme kuin myyttinen Shangri-La, tuo harmoninen ja eteerinen laakso läntisellä Himalajalla – laakso, jota ei oikeasti edes ole olemassa, sillä Shangri-Lan paratiisi on peräisin 1933 ilmestyneestä Sininen kuu -romaanista ja sen pohjalta tehdystä Frank Capran elokuvasta.

Lue myös Anna.fi: Mökin suursiivous tuo mielenrauhan

Saavuttaakseni harmonian mahdollisimman nopeasti olen jo salaa Meirän mieheltä ottanut selvää mökkitalkkarista, joka voisi ajaa Kiljuskärjen nurmikon alkukesästä ja katsoa, että paikat ovat kunnossa talven jäljiltä, kun vihdoin pääsemme mökille.

Tulossa ollaan, Shangri-La!

Kolumni on julkaistu Maalla-lehdessä 5/2020.

Riitta Lehtimäki on vapaa toimittaja ja vuodesta 2005 ilmestyneen Maalla-lehden perustaja. Idean lehteen antoi hänen ja Meirän miehen aiemmin hankkima satavuotias huvila Kiljuskärki. Riitta pakinoi myös asumisestaan Puu-Käpylässä.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Mökit vetävät jälleen meitä suomalaisia puoleensa – onneksi on mökkeröinen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X