Joulu

Maalla-kolumni: Parhaat joululahjaideat – mikä ihmeen VSP?

Riitta Lehtimäki on vapaa toimittaja ja vuodesta 2005 ilmestyneen Maalla-lehden perustaja. Idean lehteen antoi hänen ja Meirän miehen aiemmin hankkima satavuotias huvila Kiljuskärki. Riitta pakinoi myös asumisestaan Puu-Käpylässä.

Ennen aloitin joululahjojen oston heti tammikuussa. Marraskuun alkuun mennessä lahjat piti olla hankittuina. Muutoin en ­­olisi saanut paketteja kokoon ikuisen remontin, lasten ja työn luomassa aika- ja rahapulassa.

Nyt on pula ideoista.

Edellisjouluna kummilapselta saatu itsetehty granola oli tosi mieluisa joululahja, samoin viimejouluinen päivälliskutsu. Kuinka minua ja Meirän miestä jännittikään, kun helmikuussa soitimme nuorenparin ovikelloa kukkakimpun ja viinipullon kera! Illasta tuli ikimuistoinen –paras joululahjani ennen koronaa.

Toinen viime vuoden loistava joululahjaoivallus oli, että lahjaksi voi antaa myös käytettyjä tavaroita. Mutta enää ei ole sitäkään ideaa, koska kukaan ei halua mitään tavaraa ristiksensä. Kaikki vain raivaavat, kierrättävät ja konmarittavat.

Lue myös Anna.fi: 5 x itse tehty joululahja

Mitä lahja voisi tänä jouluna olla?

Lahjan pitäisi olla jotakin hellivää koronan keskellä.

Haluaisin hoitaa joululahjahössötyksen etänä ja samalla virtaviivaistaa ja tehostaa lahjojen hankkimisstrategiaa ja antamisprosessia. ­Lisäksi pitää toimia sukupuoli- ja ikäneutraalisti, kotimaista suosien ja vanhaa rakennuskantaa kunnioittaen.

Mitä siis antaa mummoille, jotka ovat tänä vuonna muuttaneet palvelukotiin? Heitä voisi ilahduttaa lämmittävät villasilkkipitkikset, kun he rollaattoreillaan kurvailevat purevassa viimassa hoitokotinsa ajotietä edestakaisin. Kauemmaksihan vanhuksia ei päästetä, ehkä ei edes jouluna.

Mitä antaisin joogaavalle ystävättärelle, joka myös ajelee pitkiä siivuja autollaan? Lämmittävät villasilkkihousut joogan jälkeiseen oleiluun ja eristeeksi autonpenkin ja ahterssonin väliin.

Entä Meirän miehelle? Hän on tehnyt remonttia vanhan talon kylmissä tiloissa jo parikymmentä vuotta ja ropannut autojamme jäisessä maassa maaten. Ratkaisu on VSP:t eli villasilkkipitkikset – vanhat luut kiittävät!

Kaiken ratkaisu on VSP

Mitä annan niille läheisille, jotka muuttavat tammikuussa Lappiin? Eteläeurooppalainen vävy saattaisi järkyttyä Suomen kylmimmässä kolkassa ilman joululahjaani. VSP:tä lähtee siis Lappiinkin.

Mitä annan henkilölle, joka on syntynyt viime kesän helteillä? Vauvalle täytyy tietysti antaa VSP:t, ehkä kahdet biopäästöjen varalta.

Lue myösMaalla-kolumni: Postia jakamassa

Mutta mitä toivoisin itselleni, kun olen vilukissana jo hankkinut itselleni koiranulkoilutuskalsongit?

Otan oppia missikandidaateilta: toivon vain maailmanrauhaa ja terveyttä. Niitä toivon tänä vuonna enemmän kuin koskaan.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 11/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Parhaat joululahjaideat – mikä ihmeen VSP?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.