Riitta Lehtimäki

Maalla-kolumni: Tehtyjä, tekemättömiä ja tulevia töitä

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Nyt ynnätään viime vuoden töitä.

Laiska töitään luettelee, sanoi isoäitini. Silti näin uuden vuoden alussa on hyvä ynnätä, mitä tulikaan tehtyä edellisenä vuonna. Vuodet kun vain soljuvat ohi, emmekä Meirän miehen kanssa saa millään tehtyä kaikkia vuoden työlistoihin kirjattuja tehtäviä: vanhat talot vaativat jatkuvaa hoitoa tai ainakin hoidon ajattelua.

Kiljuska pitää erillistä muistikirjaa kaikesta mahdollisesta, jotta pitäisi ojennuksessa monituiset suunnitelmat. Mökkikirjaan hän raapustaa, milloin pitää maalata kaikki ulko-ovet ja milloin on aika patistaa Meirän miestä ottamaan sähkösavustin mukaan mökille.

Puutarhakirjaan kirjataan, kuinka monta kukkasipulia istutettiin syksyllä ja milloin talvi tuli Käpylään. Keväällä muistiin pannaan, miten omenat ja rhodot kukkivat ja milloin kuunliljat kasvoivat täyteen mit­taansa. Entä siirretäänkö marjapensaita tai viedäänkö syreenin- ja kirsikantaimia jälleen kerran Kiljuskärkeen kauriiden kaluttavaksi? Meirän mies ja peräkärry laulavat hoosiannaa tässä rallissa.

Lue myös: Maalla-kolumni: Perintöjä hölväämässä

Yhdeksän eri muistikirjaa

Lisäksi Kiljuskalla on työkirja juttujen määräaikoja ja muita sopimuksia varten sekä Äiti-kirja yhdeksänkymppisen äidin muistin tueksi. Merkintöjä kertyy myös kalenteriin, mökin vieraskirjaan ja kaikista salaisimpaan, Kiljuskan Omaan Päiväkirjaan.

Parhaimmillaan käsillä on yhdeksän eri muistikirjaa. Onneksi enää ei ole pankkikirjoja eikä opintokirjoja – opintoja kolmella vuosikymmenellä.

Kotikirjan mukaan remontoimme viime ­vuonna makuuhuoneemme kotona Käpylässä. Keltainen perin­netapetti näyttää edelleen aurinkoiselta ja kelim­-matto ja sängyn rottinki­pääty ovat trendikkäät ripaukset kierrätyskalustuksen joukossa. Mutta pyöreä rottinkipeili odottaa vieläkin Meirän ­miestä ja porakonetta. Vuoden kestänyt toivominen ei ole tuottanut ­tulosta. ­Lisään yhden ruuvin tehtävän tämänkin vuoden työlistaan.

Kiljuskalla taitaa olla liikaa projekteja. Ainakin muistikirjoja on liian monta.

Kiljuskärjen bongauksia

Mökkikirjan mukaan punamultasimme Kiljuskärjessä mökin ja pidimme rapujuhlat Meirän miehen pyy­tämän 119 ravun kera. Luontohavainto-osioissa oli mainintoja joutsenista ja haikaroista.

Seudulla liikkuvan ilveksen bongaaminen on suunnitelmistani suurin. Onnistui­siko ­komean kissaeläimen näkeminen tänä vuonna, jos sen kirjoittaisi vuoden 2022 työlistaan keittiöremontin ja grillimajan ikkuna-asennuksen perään?

Kiljuskalla taitaa olla liikaa projekteja. Ainakin muistikirjoja on liian monta – johan kaikki liike­nevä aika menee niiden täyttämiseen ja tutkimiseen.

Tosin ilveksen katsominen sujuisi uskoakseni ­aika nopeasti.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Tehtyjä, tekemättömiä ja tulevia töitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X