Tarinat

Ainutlaatuinen tilaisuus muutti elämän suunnan: Arnella Nyman osti hevostilan parikymppisenä

Elämän marssijärjestys muuttui, kun yliopisto-opiskelija ja kilparatsastaja Arnella Nyman osti avopuolisonsa kanssa hevostilan. Nyt Arnella pyörittää opintojen ohessa tallialan yritystä.

Arnella Nyman, 24, ja hänen avopuolisonsa Tom Äikäs, 29, viettivät kaupunkilaiselämää Helsingissä, kun vastaan tuli vuonna 1907 rakennettu unelmien huvila ja talli.

SM-kultaa useasti voittanut kilparatsastaja ymmärsi, että kyseessä on ainutlaatuinen kokonaisuus, jollaisia on Itä-Uudellamaalla vain harvoin tarjolla. Alkoi kiivas miettiminen. Voisivatko he ostaa hevostilan itselleen?

Lue myös: Ranskalaispariskunnan elämänmuutos: Pariisista Posiolle matkailuyrittäjiksi

Ainutlaatuinen tilaisuus

Harvinaisuus. Sen Arnella tajusi heti, kun hän tuli Sipoossa sijaitsevalle Hagalundin hevostilalle ensimmäisen kerran helmikuussa 2016.

Arnella ja Tom elivät tuolloin Helsingin Eirassa. Arnella opiskeli Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa ja Tom työskenteli rahoitusalalla. Elämä oli mallillaan.

Arnella Nyman, kilparatsastaja, yrittäjä, hevostila, huvila, yliopisto

Mutta: Askellajiratsastajana yli 25 SM-kultaa voittaneella Arnellalla kului viikoittain tuntikausia pelkkiin tallimatkoihin. Kolmen hevosen vuokrapaikat Nurmijärvellä maksoivat joka kuukausi kolminumeroisen summan.

Voisivatko he ostaa tilan? Kannattaisiko? Miten elämän voisi järjestää?

Elämän marssijärjestys muuttui

Pari kuukautta pähkäiltyään Arnella ja Tom tulivat siihen tulokseen, että heidän eteensä oli tullut ainutkertainen mahdollisuus.

1800-luvun lopulla perustettu tila oli ehtinyt olla vasta vuoden ilman hevosia. Tilan silloisen omistajan ratsastajatytär oli aikuistunut ja muuttanut omilleen, joten paikka päätettiin myydä.

Ensin piti toki saada uusyrityskeskus ja pankki idealle myötämielisiksi.

Vasta yliopisto-opintojensa alussa olleelle Arnellalle hevostilayrittäjyys taas tarkoitti sitä, että elämän marssijärjestys muuttui.

”Aiemmin olin ajatellut, kilparatsastuksesta huolimatta, että hevoset ovat harrastukseni ja kasvatustiede tuleva työni. Nyt asiat kääntyivät toisin päin.”

Lue myös: Elämänmuutos ja alanvaihto nelikymppisenä: maisterista puusepäksi

Talliyrittäjältä ei tekeminen lopu

Hevostilan pyörittäminen tarkoittaa töitä aamusta iltaan, maanantaista sunnuntaihin. Arnellan aamut alkavat hevosten ruokinnalla puoli seitsemällä. Sen jälkeen vuorossa on tallin ja tarhojen siivousta, hevosten ulosvienti ja päivittäisten heinäannosten pussitus.

”Jokaisen hevosen päivittäinen heinämäärä punnitaan. Varsinkaan kilpahevoseni ei saa lihoa”, Arnella selvittää.

Tullakseen toimeen yrittäjänä Arnella myös valmentaa ja kurssittaa kaiken tasoisia ratsastajia. Asiakkaat käyvät Hagalundissa yleensä illansuussa. Sitä ennen Arnella ratsastaa omat hevosensa.

Työpäivä loppuu iltakahdeksalta, kun hän on ottanut eläimet sisälle ja ruokkinut ne.

Yliopistolla ratsastajanainen pyörähtää vain noin kerran viikossa. Opiskelutahti on silti ripeä. Tavoitteena on valmistua ensi keväänä.

”Jo koulussa menestyin sitä paremmin, mitä vähemmän läksyjen teolle jäi ratsastukselta aikaa”, hän nauraa.

”Pedagogiikan ja oppimispsykologian opinnoistani on hyötyä myös tässä maailmassa, varsinkin valmennustöissä.”

Arnella Nyman, kilparatsastaja, yrittäjä, hevostila, huvila, yliopisto

Sopivan ikäinen heppatytöksi

Arnella on ollut määrätietoinen siitä saakka, kun hän alkoi pikkutyttönä unelmoida ratsastamisesta. Kun hän täytti kymmenen vuotta, hän näytti vanhemmilleen printtaamansa esitteet lähistöllä sijaitsevista talleista ja totesi, että hän aloittaa nyt.

”Olin odottanut viisivuotiaasta saakka, että olisin äidin mielestä sopivan ikäinen heppatytöksi.”

Ensimmäisiin askellajiratsastuskisoihinsa Arnella osallistui vain vuoden kuluttua harrastuksen aloittamisesta. Samana vuonna hän sai ensimmäisen oman islanninhevosensa.

”Islanninhevoset valitsin sattumalta. Kotimme lähistöllä oli islanninhevostalli, jossa kävi paljon äitejä ja tyttäriä harrastamassa yhdessä. Omakin äitini aloitti lapsuusajan harrastuksensa uudelleen minun kanssani.”

Askellajiratsastus on islanninhevosten oma laji, jossa hevonen esitetään eri askellajeissa ja tempoissa. Tuomarit arvostelevat ratsukon harmonisuutta, hevosen tahtia, tempoa, muotoa ja liikelaajuutta. Islanninhevosilla on kaksi erikoisaskellajia: nelikäyntihevosilla töltti tavallisten käynnin, ravin ja laukan lisäksi, viisikäyntiset hevoset hallitsevat noiden lisäksi myös erittäin nopealiitovaiheisen passin.

”Islanti, Saksa ja Ruotsi ovat suuria islanninhevosmaita. Suomessa kyse on pienestä mutta kasvavasta lajista”, Arnella kertoo.

Puoliso löytyi festareilta

Robi-isän kuusi vuotta sitten järjestämien Tirmo Blues -festareiden aikaan nuoren Arnellan ajatukset karkasivat kerrankin kauas hevosista. Syynä oli eräs komea nuori mies.

Seuraavana päivänä Arnellaa harmitti. Oliko hän mokannut?

”Harmittelin äidille, miksi odotin koko illan, että se söpö poika tulee juttelemaan. Miksi en itse mennyt pojan luo?”

Kirsti Nyman tyynnytteli tytärtään ja sanoi, että ihastuksesi tulee festareille toisenakin iltana – jos niin on tarkoitettu.

Tom kertoo oman versionsa tarinasta:

”Ihastuin Arnellaan ensisilmäyksellä, mutta edes pari olutta eivät laukaisseet jännitystäni niin paljon, että olisin mennyt juttelemaan.”

Arnella Nyman, kilparatsastaja, yrittäjä, hevostila, huvila, yliopisto

Tom tuli festareille seuraavanakin iltana, selätti jännityksensä ja sai vaihdettua Arnellan kanssa puhelinnumerot. 

Kuuden yhteisen vuotensa aikana hän ja Arnella ovat olleet erossa vain silloin, kun ”Nella” on matkustanut Eurooppaan kisoihin. Aina ennen h-hetkeä myös Tom on lentänyt paikalle.

Lue myös: Minna jäi leskeksi kerran – ja lähes toisenkin

Vanhempien apu on korvaamaton

Huippu-urheilijana Arnellan on oltava välillä itsekäs.

”Vuoden vaativimpina aikoina eli kesän kilpailukaudella kotiväki joutuu aina hetkellisesti kärsimään. Olen silloin usein väsynyt ja poissaoleva. Minun on keskityttävä seuraavaan koitokseen, joten yhteinen aika jää vähäiseksi.”

Itsensä ja Tomin vahvuutena hän pitää sitä, kuinka hyvin he täydentävät toisiaan. Molemmilla on valoisa elämänasenne. Aivan kuten yksi kodin huoneentauluista sanoo: Arnella ja Tom nauravat usein ja rakastavat paljon.

”Tom on reipas, sydämellinen ja ahkera mutta rauhallisempi ja seurassa hiljaisempi kuin minä”, Arnella vertaa.

”Pidämme molemmat kiinni omista näkemyksistämme”, Tom jatkaa.

Välillä nuoret hevostilalliset ottavat myös muutaman päivän irtiottoja arjesta – ja kiitos vanhempien ja muutaman luottoystävän, ne ja jopa lomat ovat mahdollisia.

”Tallitöissä isä ja äiti ovat korvaamaton apu, he auttavat lähes päivittäin. Isä tulee hommiin jo aamukahdeksalta”, Arnella kiittelee.

Tulevana kesänä hän aikoo opettaa isänsä myös ratsastamaan. Lännenelokuvia tiiraillut ja niistä mallia ottanut Robi vaan tuppaa olemaan tyttärensä mielestä aloittelevana ratsastajana vähän liian itsevarma.

Mitä, minustako maajussi?

Arnellalla ja Tomilla on alkamassa Hagalundin tilalla kolmas kesä. Tähän aamuun pari on herännyt kuudelta, vapaapäivästä huolimatta.

Arnella Nyman, kilparatsastaja, yrittäjä, hevostila, huvila, yliopisto

Tallissa on tällä hetkellä 12 islanninhevosta: Arnellan omat Thor, Drek ja Sylvia sekä yhdeksän hoitohevosta. Lisäksi nuorella parilla on pörröinen ragdoll-rotuinen kissa.

Helsingissä töissä käyvä Tom myöntää, että hänelle maajussin elämä oli ensi alkuun pieni sokki.

”Sopeutumien on tapahtunut pikkuhiljaa – siihenkin, että ikinä ei tarvitse miettiä, mitä vapaa-ajalla tekisi.”

Esimerkiksi kodin lämmittäminen ja puutyöt vaativat aikaa. Tallihommissa Tom auttaa viikonloppuisin ja lomillaan. Hänen aikansa nousta ratsaille ei ole tullut ainakaan vielä. Tom myöntää, että häntä ehkä vähän pelottaakin.

Arnella antaa tunnustusta myös puolisonsa kokkailuille ja sisustussilmälle.

”Onneksi Tom on kiinnostunut ruoanlaitosta. Minä en ole ollut ikinä mikään pikkurouva. Tomilla on myös sisustuksellisesti parempi maku kuin minulla.”

Lue myös: Tekstiviesti muutti elämän: ”Minusta tuli teinin äitipuoli ja majatalon pitäjä Ranskaan”

Tavoitteena maailmanmestaruus

Vapaapäivän aamukahvit on juotu. Arnella alkaa tehdä lähtöä lenkille Thor-hevosensa kanssa. Tänään he suuntaavat metsään.

Kilparatsastus vaatii paljon pitkäjänteistä ja kovaa työtä. Arnella aikoo jatkaa sitä niin kauan kuin paloa riittää. Tavoitteena on pysyä kansainvälisellä huipulla – ja saavuttaa jonain päivänä maailmanmestaruus.

Aikaa on, sillä tällä hetkellä Arnellan kilpakumppanit ovat yleensä häntä parikymmentä vuotta vanhempia, ja usein miehiä.

”Olen vielä ihan lapsi maailman parhaiden joukossa.”

Juttu on julkaistu Maalla-lehden numerossa 4/18.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ainutlaatuinen tilaisuus muutti elämän suunnan: Arnella Nyman osti hevostilan parikymppisenä

tiedän mistä puhun

Ennen kuin painatte lehteenne fantastisia uutisia nuorista ihmisistä ja heidän elämisestään, kannattaisi ottaa selville totuus asioiden laidasta. Arnella Nymanin tiedot ovat erheelliset ja keksityt. Muuten ihastuttava prinsessa juttu, joka varmasti kiinnostaa. Nyt meni vaan hieman vikaan tiedot. Arnella ei esimerkiksi ole ostanut farmia. Satun tuntemaan omistajan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.